Alen Peternac
 RONALD GORSIC/CROPIX
PROSLAVIO SE U ŠPANJOLSKOJ

Prošao je sve Dinamove uzraste, stasao s Mamićem, rastao uz Šukera i Cvitanovića, a danas će voditi Modre

Negdašnji modri napadač a danas trenerov asistent ulazi u društvo Pomsa, Ćuka i Krznara...
Piše: Davorin OlivariObjavljeno: 05. studeni 2020. 12:41

Neće ga biti na Maksimiru, ali je sasvim razvidno da će koordinate za današnju utakmicu iscrtavati Zoran Mamić. Ipak, na klupi će sjediti njegov drugi asistent, Alen Peternac. Nema on još službene trenerske licence, ali može voditi utakmicu kao predstavnik kluba, to je uobičajeno u takvim situacijama.

Molba Ademiju

Peternac se nije pojavio na jučerašnjoj press-konferenciji u Maksimiru, na kojoj je glasnogovornik Alen Lesički pročitao poruku glavnog trenera Zorana Mamića.


- Imam apsolutno povjerenje u stožer i asistente. Vjerujem da ćemo unatoč svemu napraviti dobru momčad i dobar rezultat. Nadamo se da do širenja zaraze neće doći, ali spremni smo i na tu opciju. Mi smo vodili računa o svemu i proširili smo B listu igrača. Gotovo sam siguran da neću biti na direktnoj telefonskoj liniji jer nema potrebe. Ako na televiziji vidim nešto korisno poslat ću poruku, ali potrebe za takvom komunikacijom nema. Poslao sam poruku kapetanu Ademiju i zamolio ga za apsolutnu mobilizaciju. Svima na terenu i stožeru želim sreću u utakmici - poručio je Mamić, koji je, uzgred, u novoosnovanu zakladu “Nema predaje”uplatio 100.000 kuna.


Peternac je u Dinamu još od dječačkih dana prošao sve uzraste. Prve je korake u nogometnoj školi načinio s 11 godina, a trenirali su ga Krasnodar Rora, Fahrija Dautbegović, Zdenko Kobešćak i Pero Dujmović. Kao kadet i junior bio je standardni reprezentativac. U prvu momčad Plavih uveo ga je trener Josip Kuže. Peternac je bio klasični istureni napadač, a na tom su mjestu tada igrali Davor Šuker, Kujtim Shala i mladi Igor Cvitanović.


U službenoj je utakmici debitirao 25. ožujka 1990. u maksimirskoj pobjedi protiv Partizana s 2:1 kad je ušao dvije minute prije kraja zamijenivši Šukera. U Dinamovoj je školi bio generacija sadašnjega sportskog direktora i trenera Zorana Mamića. S Dinamom je osvojio naslov prvaka 1993. godine, a ujedno je strijelac prvoga Dinamova pogotka u povijesti Hrvatskoga kupa. Plavi su u svojoj premijernoj utakmici u tom natjecanju pobijedili Rovinj sa 6:0 u maksimirskom dvoboju 24. ožujka 1992.
Na ljeto 1995. godine otišao je u sisačku Segestu u kojoj je proveo cijelu sezonu 1993./94,. U maksimirski klub vratio se na proljeće 1995. i nakon šest mjeseci potpisao za Real Valladolid.

Za maksimirski je klub ukupno upisao 79 službenih natjecateljskih nastupa i postigao 13 pogodaka. U Valladolidu je proveo pet sezona i postao najbolji strijelac kluba u utakmicama prve španjolske lige svih vremena. Ukupno je u Primeri zabio 55 pogodaka za Valladolid od čega 23 u svojoj prvoj sezoni. Osim za Valladolid, Peternac je igrao za Zaragozu i Murciju.

Debitant s 48 godina

Dvaput je zaigrao za reprezentaciju protiv Danske i Grčke 1999. Od ožujka 2018. bio je asistent Igoru Jovićeviću u momčadi Dinama II da bi nedugo potom postao asistent Zoranu Mamiću u Al Ainu. S Al Ainom osvojili su naslov prvaka i Kup 2018. Peternac se potom vratio u stožer Dinama II. Kad je momčad preuzeo Jovićević, Peternac mu je postao prvi pomoćnik, a nakon njegovog odlaska, ostao je u stožeru Zorana Mamića.

Danas ulazi u društvo Krznara, Pomsa i Ćuka koji su kao pomoćnici vodili Dinamo u jednoj utakmici. Peternac je rođen 16. siječnja 1972. i danas će s 48 na leđima prvi put u karijeri voditi momčad s klupe.

Linker
16. svibanj 2024 21:09