REUTERS / REUTERS
ISTANBUL ŽIVI 'NORMALNO'

RIJEČANI STIGLI U CENTAR VOJNOG PUČA Rečenica da ne izlazimo iz hotela zvučala je kao naredba!

Piše: Mateo SučićObjavljeno: 28. srpanj 2016. 14:29

Kada je riječ o gostovanju nogometaša Rijeke u Istanbulu, Bijelima osim ždrijeba, koji im je dodijelio četvrtoplasiranu momčad tamošnjeg prvenstva u prošloj sezoni, nije naklonjena ni nemirna politička situacija u ovoj zemlji na granici Europe i Azije.

Svakodnevno smo bombardirani naslovima zbog kojih su Turska i Istanbul danas jedna od najmanje poželjnih europskih destinacija, na Rujevici je dugo tinjala nada da će UEFA promijeniti mjesto odigravanja utakmice, no Bijeli su jučer ipak doputovali u grad na Bosporskom tjesnacu.


Stroge kontrole

Ipak, iako se u cijelu priču prema krovnoj europskoj nogometnoj organizaciji uključilo i Ministarstvo vanjskih poslova, Riječani su jučer nakon sat i pol leta sletjeli u Tursku. Preciznije, u zračnu luku Atatürk u kojoj se prije mjesec dana dogodio teroristički napad u kojem je poginula 41, a ozlijeđeno 239 osoba. Prvi dojam nije ničime upućivao da se 30-ak dana ranije dogodila ovakva tragedija, vožnja terminalom od zrakoplova do središnje zgrade bila je identična onoj na svakom drugom europskom aerodromu, pa dojam da se nešto ipak događa može se dobiti tek po izlasku iz putničke zgrade.

Tamo su riječku delegaciju dočekale jake snage osiguranja koje su povremeno obilazile hotel u kojem su bili smješteni igrači, klupsko vodstvo te novinari i koje se nisu trudile skrivati svoje naoružanje. “Duge cijevi” ispred aerodroma i hotela stvarale su određenu nelagodu, no sigurnost je tijekom boravka Rijeke u Istanbulu bila na prvom mjestu. Ipak, na petominutnom putu od zračne luke Atatürk do hotela Wyndham u kojoj su smješteni Riječani tek je jedna slika odavala dojam da stvari možda nisu u najboljem redu. Riječ je o strogim policijskim kontrolama na prilazu aerodromu koje su izazivale poduže kolone.

SN/Arhiva

Nakon nemilih događaja od 29. lipnja ništa se nije prepuštalo slučaju, policija je zbog mjera opreza zaustavljala svako vozilo i autobus prije nego što je ušlo u krug aerodroma. Sve ostalo nije se nimalo razlikovalo od bilo koje druge europske metropole. Doduše, ovu konstataciju možemo samo reći da period oko hotela i stadiona, 15-ak kilometara od znamenite Kapali čaršije, ali grad od gotovo 14 milijuna stanovnika jučer je djelovao kao da živi svoju uobičajenu svakodnevicu, pa smo stekli dojam da su brojna pitanja o sigurnosti i problemima o kojima svakodnevno čitamo čak malo i iritirali ljubazne domaćine.

- Je li sigurno otići do Kapali čaršije? Naravno, gospodine, možete najnormalnije prošetati gradom i vidjeti što vas zanima. Nema nikakvih prosvjeda, demonstracija ili bilo čega drugoga što bi vaš boravak učinilo neugodnim - rekao nam je recepcioner u hotelu.


Trojac u osiguranju

Na gotovo jednak način iznenadilo ga je i pitanje je li sigurno kretati se noću.

- Znam na što aludirate, ali nema nikakvog “policijskog sata”. Naravno, kao i u bilo kojem drugom velikom gradu, nitko vam ne može jamčiti da se nešto neće dogoditi, ali izgledi za tako nešto jednaki su kao i u mnogim drugim zemljama.

Nismo stigli ni zahvaliti na ponuđenim odgovorima, a već je uslijedio dodatak:

- Znamo da se u medijima puno potencira priča o Turskoj i Istanbulu kao nesigurnoj zemlji, nedavni pokušaj državnog udara stvar je prošlosti, proglašeno je izvanredno stanje, ali vjerujte mi da nemate nikakvog razloga za zabrinutost - dodao je recepcionar hotela Wyndham, bez obzira što je rečenica iz Ministarstva vanjskih poslova koja je glasila “nemojte izlaziti iz hotela ako ne morate“ više djelovala kao naređenje nego kao dobronamjerna sugestija.

Tko će od hrvatskih klubova ove sezone napraviti najbolji rezultat u Europi?

Dinamo

Rijeka

Hajduk

Lokomotiva

Iako su još nekoliko dana uoči polaska u Tursku takvi signali stizali i na adresu riječkog prvoligaša nakon komunikacije s kolegama iz Basaksehira, teško je povjerovati do kraja dok se ne uvjeriš na vlastite oči. A osim pojačanih sigurnosnih mjera na i oko aerodroma, odnosno ispred hotela, ništa nije upućivalo da je Istanbul najnepoželjnija europska destinacija.

- Ovdje nas čuvaju bolje nego što to čine s nekim istaknutim državnim dužnosnicima u Hrvatskoj - prozborio je u prolazu jedan od troje ljudi zaduženih za osiguranje koji su doputovale s klubom i koje će paziti da sve prođe u najboljem redu.

Odnosi se to i na navijače Rijeke, 50-ak pripadnika Armade koji su tijekom jučerašnjeg dana doputovali u Istanbul. Jednu grupu smo vidjeli još na aerodromu u Zagrebu, drugi su došli preko Ljubljane, treći iz Venecije… Preporuka Ministarstva vanjskih poslova da se ne dolazi u Tursku nije zaustavila najvjernije pristalice na svom putu bodrenja Bijelih koje je vrlo brzo prošla početna nelagoda vezana uz dolazak u Tursku. Već u hotelu počele su se zbijati šale, Roman Bezjak je rado prihvatio opasku da bi morao popraviti svoj učinak iz posljednje dvije utakmice (četiri pogotka i dvije asistencije) pa je sve vrlo brzo počelo nalikovati na još jedno uobičajeno europsko gostovanje.

- Ima li nelagode? Ni kod kuće ne znaš što te može dočekati iza ugla, pa nema ni potrebe razbijati glavu o tome. Uostalom, Monaco je prije nas stigao ovdje, siguran sam da UEFA-a i lokalne vlasti neće bilo što prepustiti slučaju, a na nama je da razmišljamo samo o utakmici i kako da je što bolje odigramo - zaključio je Marin Tomasov.

Linker
29. travanj 2024 05:52