Screenshot
BIT ĆE GUSTO

ŠPIJUN OTKRIVA DETALJE UOČI HAJDUKOVE UTAKMICE GODINE Jedan od najboljih igrača Hajdukovog protivnika stradao na bizaran način u Crnoj Gori

HALO SOFIJA Teodor Borisov, novinar sportskog lista ‘Meridian Match’ izvijestio nas je o stanju u suparniku splitskog Hajduka u drugom pretkolu Europske lige
Piše: Davorin OlivariObjavljeno: 11. srpanj 2017. 01:06

Hajduk i Levski spremaju se za ogled u Dugopolju... Za Majstore s mora taj start u kvalifikacijama Europske lige je presudan za kompletnu sezonu, ispadanje veće na startu europskog natjecanja bio bi strašan udarac za Splićane, rušenje nada i ambicija, samopouzdanja, strategije, vizije, zapravo - svega... Međutim, ni Levski nije u drukčijoj situaciji, startni odlazak s euroscene također bi bio težak udarac za klub iz Sofije.

Kakvo je stanje u Levskom? O tome smo porazgovarali s bugarskim kolegom Teodorom Borisovom, novinarom redakcije sportskog lista “Meridian Match”. Inače, Borisov je šest mjeseci živio u Zagrebu, spremao je doktorat, na temu sporta i nogometa, naravno. U tom razdoblju, gledao je mnoštvo utakmica u HNL-u, posjetio je sve hrvatske prvoligaške stadione, gledao sve HNL klubove, te hrvatsku reprezentaciju. Najavio je i svoj dolazak u Dugopolje

Bus iz CSKA

Jučer nam se javio iz Sofije....

- Iskreno, Levski je u ovom trenutku za sve u Bugarskoj - enigma! Teško je točno analizirati situaciju. Može se nešto eventualno zaključiti iz te dvije utakmice koje su odigrali sa Sutjeskom. Odigrali su jedno sjajno poluvrijeme u Sofiji koje su dobili s 3:0, ali drugo poluvrijeme u Nikšiću bilo je katastrofa. Sutjeska je imala četiri stopostotne prilike, da je protiv Levskog tada igrala neka iskusnija momčad, Levski više ne bi bio u kvalifikacijama Europske lige.

Veli da je Levski u Nikšiću jako razočarao...

- Svi znamo da je klupska razina crnogorskog nogometa niska, a Sutjeska je slaba momčad koja je u Sofiju stigla kao turistička skupina. Na dan utakmice igrači Sutjeske su u trgovačkom centru ručali hamburgere u McDonald’su! Nisu izgledali profesionalno, ali i takvi su u drugoj utakmici bili bolji od Levskog.

Priča nam da je Levski doživio velike promjene, kaže da su od prošle sezone konstanta samo trener, 45-godišnji Nikolaj Mitov i njegov stručni stožer.

- Momčad je doživjela promjene, stigla su neka pojačanja. Po meni je najbolji Mapuku, snažni centarfor iz Konga, koji je zabio dva pogotka protiv Sutjeske. On ima iskustvo igranja u Bugarskoj, u dresu kluba Beroe iz Stare Zagore. Prošle sezone zabio je 12 pogodaka. Kvalitetan je igrač, brz, nezgodan...

Kao drugog igrača koji je najveća prijetnja Hajduku spominje Antonija Vutova.

- On je krilni napadač, igra u paru s Mapukuom. To je igrač svakako vrijedan pozornosti, kao sasvim mlad otišao je u Udinese, gdje su ga slali na posudbe po Italiji, pa je onda završio u Botevu iz Plovdiva gdje je igrao zapaženo. Jako je dobar tehničar, zabio je sedam pogodaka. Drugi napadač koji igra u paru s Mapukuom je Rumunj Sergiu Bus. On je igrač koji je zaslužan za kontroverze, jer je nekad igrao za CSKA iz Sofije, a svojim izjavama uvrijedio je navijače Levskog što mu oni nisu zaboravili. Međutim, iako vlada veliko rivalstvo ta dva kluba, uprava ga je angažirala, došao je kao slobodan igrač iz Astre Giurgiu.

Kad je u pitanju Vutov, kolega nam je ispričao još jednu zanimljivu priču.

Gomez tek počeo

- Prije utakmice sa Sutjeskom u Nikšiću se ozlijedio kad se tuširao, te nije mogao igrati!? Još nije sigurno da će igrati protiv Hajduka u Dugopolju, još ga muči ozljeda iz tuš-kabine. Morao je Vutov ići na šivanje, neke porezotine su teže, a njegov nastup nije izvjestan.

Priča nam Teodor da se u Levskom dosta očekuje od pojačanja iz Rayo Vallecana, veznjaka Jordija Gomeza, koji je ponajviše proslavio u Wiganu.

- On je potpisao ugovor s Levskim dan prije utakmice u Nikšiću, tako da vam sad ne mogu kazati u kakvoj je formi, tek je počeo trenirati.

Pitamo kolegu u kojem dijelu momčadi Levskog leži najveća šansa Hajduka?

- Levski je ovog ljeta odigrao četiri utakmice, a kao najlošiji se pokazao desni bek Miloš Cvetković koji je stigao iz Napretka iz Kruševca, prije toga je igrao za Crvenu zvezdu. U dvije utakmice sa Sutjeskom bio je prava katastrofa, Sutjeska je preko njega stvorila praktički sve svoje šanse! Lijevo krilo Hajduka je u velikoj prilici proslaviti se pokraj Cvetkovića. Obrana Levskog je inače najveća šansa Hajduka. Kad se sve zbroji, po meni je ipak najbolji, najstandardniji igrač Levskog Slovak Roman Prochazka koji igra u sredini travnjaka. Međutim, s obzirom na to da je Cvetković tako loš, ne bih se začudio da trener Slovaka gurne na poziciju desnog beka. Najveći problem Levskog jest činjenica da se svakog prijelaznog roka mijenja pola momčadi, a trener Mitov je treći trener koji je došao prošle sezone.

Na pitanje kako bi u postocima odredio šanse Hajduka i Levskog kaže:

- Mislim da su šanse 60:40 u korist Hajduka! Prednost Splićana jest činjenica da se uzvrat igra bez gledatelja. Međutim, ako želi dalje, Hajduk mora igrati kao na proljeće. Ali gledao sam snimke Hajdukovih utakmica s priprema, ne izgledaju mi kao ona momčad koja je bila dobra na proljeće - zaključio je Borisov.

Linker
14. svibanj 2024 02:49