Ivan Perišić
 REUTERS/Michael Dalder Livepic
NA VRHU SKUPINE

FOTO: VATRENI SRUŠILI EUROPSKE PRVAKE! Hrvatska odigrala utakmicu za povijest!

Piše: Dražen KrušeljObjavljeno: 21. lipanj 2016. 13:32

Preokretom iz bajke "šarena" hrvatska reprezentacija je u Bordeauxu bacila na koljena dvostrukog europskog prvaka i osigurala prvo mjesto u skupini, što znači i na papiru lakšeg suparnika u osmini finala (kandidati su Slovačka te trećeplasirane reprezentacija iz skupina E i F).

U infarktnom drugom poluvremenu Subašić je obranio jedanaesterac Ramosu i tim potezom bacio u ekstazu suigrače, koji su u finišu pronašli snage za pobjednički pogodak. Ivan Perišić je pobjegao Piqueu i spakirao loptu u bliži De Gein kut za 2-1, nas je poslao u Lens (25. lipnja), a Španjolce u naručje Talijanima.

Bajkovitom raspletu je, međutim, prethodio šok i strah od debakla. Vidjevši protokol utakmice novinari su se u čudu pogledavali: svjesna odluka da u sljedećoj rundi izabere Talijane, arogancija, hazarderska žica? Zaista, što je Antu Čačića natjeralo da u početni sastav protiv branitelja naslova na travnjak Matmut-Atlantique stadiona pošalje jedanaestoricu nogometaša koji niti na treningu nisu igrali zajedno? Još smo tražili odgovor na pitanje, a na semaforu je već pisalo 0-1. Igrala se tek 7. minuta i pojavila se strepnja da bi Hrvatska mogla doživjeti rezultatski potop.

Akciju je režirao neuhvatljivi David Silva. S desnog krila spustio se prema kaznenom prostoru, lažnjakom navukao dvojicu igrača na sebe i fintom natjerao Tina Jedvaja da prozuji u nepoznato te iza svojih leđa ostavi ispražnjen koridor natrčalom Fabregasu. Španjolski veznjak je u sljedećoj sekundi prebacio istrčalog Subašića, a Morata na gol-crti potvrdio pogodak.

Iz objektivnih okolnosti Čačić je u pripremi utakmice morao prekrižiti Modrića i Mandžukića, ali ga je škakljalo kako bi se protiv svjetskih zvijezda snašli igrači iz HNL-a pa je na klupi ostavio još nekolicinu legionara (Brozović, Vida, Strinić) i bacio u vatru Roga i Pjacu te instalirao Vrsaljka na lijevi bok. Debitanti nisu bili impresionirani, iako je na drugoj strani stajala najbolja Del Bosqueova momčad. Čačić je s pravom vjerovao novom valu reprezentativaca, do te mjere da ih je poslao u visoki presing. Nisu dopuštali Pique i Ramosu da normalno otvore kontinuirani napad.

Igrač utakmice protiv Španjolske

Tko je. po vama, bio igrač utakmice u velikoj pobjedi protiv Španjolaca?

Ivan Perišić

Nikola Kalinić

Ivan Rakitić

Danijel Subašić

Svi su jednako zaslužni za pobjedu

Spušten gard i hrabar izlazak Hrvatske malo je zbunio suparnika, ponajprije Davida De Geu. Španjolski napad prvi put je pukao na prilazu kaznenom prostoru u 10. minuti, tada je Kalinić udarčinom sa 25 metara dobro zagrijao zvijezdu Man Uniteda. Tri minute kasnije De Gea će prodati loptu na rubu šesnaesterca i nemoćan gledati kako se Rakitić sprema za egzekuciju. Nakon savršenog lob udarca lopta se od grede i vratnice odbila na gol-crtu pa u polje.

Nakon nekoliko neusklađenih akcija po lijevoj strani, gdje Jedvaj, Vrsaljko i Pjaca loše komunicirali, igra je postala izjednačena. "La Roja" je očekivano skupila dvostruko veći broj dodavanja, ali nije kroz posjed dolazila do prilika osim na ulasku u završnicu prvog dijela. Rupu između Ćorluke i Jedvaja uočio je tada Silva i lansirao u priliku Moratu, no ovaj se spetljao i iz neposredne blizine dodao loptu u ruke Subašiću.

Na suprotnoj su strani počeli sijevati brzi i okomiti napadi. Srnin prodor do korner crte i ubačaj koji je De Geu uhvatio u raskoraku pa je loptu stigao samo kratko odbiti na kopačku Jedvaju, čiji je udarac odsjeo u bloku. Onda je iz akcije koja nije previše obećavala stiglo izjednačenje. Ivan Perišić se u prepoznatljivom stilu spustio pored čuvara, fintom ga izbacio iz ravnoteže i zavrnuo upotrebljivu loptu na prvu vratnicu. Preskočila je Rakitića i Piquea, ali nije iznenadila budnog Kalinića koji je haklerskim potezom s pet metara matirao De Geu za 1-1 i raspametio hrvatski navijački sektor na stadionu. Odjeknuo je odmah topovoski udar i specijalci su se dali u akciju na tribini, ail tu je priča o neredima završila.

U nastavku je Hrvatska na startu zagospodarila terenom i nagovijestila da razmišlja o pobjedi. Pjaca se serjom lažnjaka probio kroz španjolsku obranu i zapeo za Ramosovu nogu. Sudac Kuijpers sudar je procijenio kao pokušaj inscenacije, ali je zato u nastavku utakmice nasjeo na glumu Davida Silve i poklonio jedanaesterac Iniesti i društvu. Tu je na pozornicu stupio Subašić i pročitao namjeru Sergija Ramosa, a onda je momčad dobila krila i odletjela prema spektakularnoj pobjedi...

Linker
17. travanj 2024 21:46