AFP
BiH - IRAN 3-1

Hajdukovci briljirali u povijesnoj pobjedi, Sušić asistirao, Vršajević strijelac!

Nigerija je usprkos porazu prošla dalje kao druga jer je u drugom susretu skupine Iran izgubio od BiH sa 1-3 (0-1) i tako propustio priliku izbiti na drugo mjesto
Piše: Vedran PavičićObjavljeno: 25. lipanj 2014. 22:03

Safet Sušić se odlučio na petoricu novih igrača u odnosu na početnu postavu koja je zaigrala protiv Nigerije. Prigodu su od prve minute dobila i dvojica igrača Hajduka Avdija Vršajević i Tino Sven Sušić, a debi na SP-u upisao je i veznjak Anel Hadžić. Kod Iranaca nije bilo promjena u odnosu na dvoboj s Argentinom, Queiroz je ostao vjeran postavi koja je tek u završnici pokleknula pred Leom Messijem i društvom.

Oslanjanje na svježe snage pokazalo se dobrim za Zmajeve, odmah su preuzeli kontrolu nad loptom i pritisnuli obranu Iranaca. Vrlo motiviran i raspoložen bio je Edin Džeko, već nakon četiri minute igre našao se u dobroj prigodi, ali Haghighi je odličnom obranom spriječio vodstvo BiH. Novi pokušaj i novi promašaj Džeko je upisao u devetoj minuti nakon što je Tino Sven Sušić prošao po lijevoj strani i precizno ubacio pred vrata gdje je napadač Manchester Citya pokušao glavom, ali iranski je vratar još jednom bio na mjestu.



Džeko Goal - Bosnia-Herzegovina 1:0 Iran by LapsiOfficial

Bili su Zmajevi na početku brži i agresivniji od Iranaca, takav pristup isplatio im se u 23. minuti kada je Džeko dočekao trenutak slave i solo-akcijom doveo BiH do zasluženog vodstva. Veliko je bilo slavlje Sušićevih igrača nakon Džekinog gola, a već u sljedećem napadu zamalo su tugovali. Iranci su uspjeli složiti akciju po desnoj strani, lopta je došla do Shojaeija na rubu kaznenog prostora da bi on snažnim udarcem pogodio gredu. Na odbijenu loptu loše je reagirao usamljeni Ghoochannejhad, ali i da je uspio pogoditi mrežu od gola ne bi bilo ništa jer se nalazio u zaleđu. Pokušali su Iranci u sljedećim minutama iskoristiti zbunjenost obrane Zmajeva, nekoliko su puta došli u kazneni prostor BiH, ali Asmir Begović je bio vrlo siguran. U završnici prvog dijela Sušićeva je momčad opet uspostavila kontrolu nad utakmicom, preživjeli su nekoliko minuta straha i ubrzo došli do situacije da povećaju vodstvo. Džeko je odlično proigrao utrčalog Vršajevića koji je između udarca i asistencije za Ibiševića izabrao najlošije rješenje, loptu je poslao izvan dohvata svog suigrača i nekoliko metara od vratiju Irana. Hajdukov desni bek kao da se prepao prigode, uhvatio se za glavu kada je shvatio da je morao bolje reagirati. Do odmora je BiH lako sačuvala prednost, Iranci nisu izgledali kao momčad kojoj treba pobjeda za plasman u osminu finala.



Bosnia-Herzegovina 2 - 0 Iran M. Pjanić by f100000575791389

Po izlasku iz svlačionica nije se promijenilo ništa bitno, Iranci su i dalje djelovali nemoćno pa su Zmajevi bez problema kontrolirali utakmicu. Još su mirniji bili nakon što je Miralem Pjanić zabio za 2:0 na asistenciju hajdukovca Sušića. Bio je to plod dobrog momčadskog presinga Zmajeva, na oproštaju od SP potpuno su zasluženo brodili prema pobjedi. Mogli su i uvjerljivije slaviti, neumorni Vršajević je često prolazio po desnoj strani i ubacivao u kazneni prostor, ali Džeki i Ibiševiću nedostajao je završni udarac. Uz to je i Kolašinac iskosa zamalo iznenadio Haghighija, ali iranski je vratar uz pomoć vratnice odbio loptu u korner. Od Iranaca nismo vidjeli gotovo ništa do posljednjih deset minuta kada je Ghoochannejhad uspio postići počasni gol, prvi iranski na SP. Ipak, samo minutu kasnije hajdukovac Vršajević je golom okrunio svoju vrlo dobru predstavu i zapečatio povijesnu pobjedu BIH.



Boznia-Herzegovina 3 ~ 1 Iran, Group F: 2014... by HumanSlinky

POGOCI:

1:0 Džeko (23.) : Napadač BiH primio je loptu na 30 metara od vrata, krenuo kroz sredinu i vrlo preciznim udarcem lijevom nogom poslao loptu od vratnice u mrežu.

2:0 Pjanić (59.): Obrana Irana pala je pod pritiskom BiH, Pjanić je prekinuo dodavanje Sadeghija, loptu je prihvatio Tino Sušić i krasnom asistencijom uposlio Pjanića koji takve prigode ne propušta

2:1 Ghoochannejhad (82.): Iranci su nakon prekida i odbijene lopte iznenadili obranu BiH, Ghoochannejhad je ostao sam na drugoj vratnici i lako svladao Begovića.

3:1 Vršajević (83.): Salihović je iz sredine sjajno pronašao Vršajevića koji je kao brzi vlak sprintao po desnoj strani. Ušao je u kazneni prostor i precizno pogodio suprotni kut

BIH – IRAN 3:1 (1:0)

Salvador, Arena Fonte Nova. Gledatelja: 35000 Sudac: Carlos Velasco Carballo (Španjolska) 6,5

BIH: Begović 6,5, Vršajević 7 , Šunjić 6,5, Spahić 6,5, Kolašinac 6,5, Hadžić 6 (od 61. Vranješ -), Pjanić 7, Bešić 6,5, T. Sušić 7 (od 79. Salihović -), Džeko 7,5 (od 84. Višća -), Ibišević 6,5 ; Izbornik: Safet Sušić 7.

IRAN: Alireza Haghighi 6, Hosseini 5,5, Sadeghi 5, Montazeri 5,5, Pooladi 5, Teymourian 5,5, Nekounam 5,5, Dejagah 5,5 (od 68. Karim - ), Shojaei 5,5 (od 46. Heydari 5 ), Hajsafi 5 (od 63. Jahanbakhsh - ), Ghoochannejhad 6 ; Izbornik: Carlos Queiroz 5

STRIJELCI: 1:0 Džeko (23.) 2:0 Pjanić (59.) 2:1 Ghoochannejhad (82.) 3:1 Vršajević (83.)

ŽUTI KARTONI: Bešić (77.) Karim (88.)

IGRAČ UTAKMICE: Edin Džeko (BiH)

Linker
19. svibanj 2024 15:08