Duje Klaric / CROPIX / CROPIX
POGLED PREMA POLJUDU

BIVŠI HAJDUKOVI TRENERI PROGNOZIRAJU DERBI 'Čitam izjave stratega Modrih i čudim se... Oni imaju većih problema protiv Belupa nego Juventusa'

Piše: Jurica RadićObjavljeno: 17. prosinac 2016. 10:19

Dug je popis trenera koji su s Hajdukom pobjeđivali Dinamo na Poljudu u HNL-u. Od Katalinića, preko Vulića, Reje, Bonačića, Tudora do posljednjeg kojem je to uspjelo, Damira Burića.

Upravo smo Burića uzeli kao prvog sugovornika u temi “kako se pobjeđivao Dinamo”. Jer, Burić je s Hajdukom prošle sezone u četiri utakmice protiv Modrih pokazao da Bijeli mogu igrati ravnopravan, ako ne i bolji nogomet, u srazu s dugo godina neprikosnovenim liderom HNL-a.

Rog je bio iznenađenje

- Igrom smo parirali Dinamu u sva četiri susreta. U pojedinima smo bili i bolji, ali najmanje što smo pokazali jest ravnopravnost u tim utakmicama. Ni u jednom od četiri dvoboja koja smo u prvenstvu odigrali s Dinamom nismo bili nadigrani. Bez obzira je li se igralo na Poljudu ili u Maksimiru. Jednom smo i izgubili, ali igrom nismo nijednom bili u podređenom položaju. To je ono na što sam ponosan, ono što me raduje kada je sjetim tih derbija iz prošle sezone - kazao je Burić.

Split, 100416.
Stadion Poljud.
Nogometna utakmica 30. kola MAXtv Prve lige, HNK Hajduk - Istra 1961. 
Na fotografiji: trener Hajduka Damir Buric.
Foto: Tom Dubravec / CROPIX
Tom Dubravec / CROPIX / CROPIX

U četiri utakmice upisao je Burić dva remija, jedan poraz i jednu pobjedu. Zvuči danas možda i apsurdno, ali Bijeli su najbolju igru pokazali upravo u porazu. No, nećemo se baviti porazom, već pobjedom koju su Bijeli ostvarili u ožujku ove godine. Dinamo je na Poljud stigao kao prvoplasirana ekipa prvenstva, s 14 bodova viška u odnosu na treći Hajduk. Pun samopouzdanja nakon kup-utakmice u kojoj su četiri dana prije prvenstvenog derbija slavili 2:0.

- Moram priznati da nas je Dinamo u tom dvoboju iznenadio. Jedini put prošle sezone. Odigrali su s Rogom u ulozi “lažne devetke”, u tom su segmentu dobili prednost. Ali, time su ujedno i potrošili kredit iznenađenja. U prvenstvenom dvoboju smo ih taktički zatvorili, odigrali utakmicu kakvu smo željeli i u Kupu.

ZAGREB, CROATIA - AUGUST 16: Marko Rog of Dinamo Zagreb looks on during the UEFA Champions League Play-offs First leg match between Dinamo Zagreb and Salzburg at Stadion Maksimir on August 16, 2016 in Zagreb, Croatia. (Photo by Srdjan Stevanovic/Getty Images)
Srdjan Stevanovic/Getty Images
Marko Rog

Nema recepta

Postoji li u toj pobjedi i recept za Carrilla, kako se sutra suprotstaviti Modrima?

- Ne, nema recepta. Nezahvalno je treneru davati savjete, to nitko ne preferira. Neću se ni ja time baviti. Svaki trener ima svoj način razmišljanja kako doći do pobjede - poručio je Burić.

Tko je favorit u subotnjem derbiju?

- Za mene je Hajduk blagi favorit, jer danas se pokazuje koliko je Dinamu značio Mamić na klupi. Kada nema Zorana Mamića, osjeti se razlika. Po recentnim igrama Dinama ne vidim zašto bi zagrebačka momčad bila favorit u subotnjem dvoboju. Hajduk igra na Poljudu, ima iza sebe navijače i veliki motiv - zaključio je prošlogodišnji strateg Bijelih Damir Burić.

Damir Krajač / Cropix
Zoran Mamić

Hajduk je prošle sezone bio gotovo ravnopravan Dinamu cijelu jesen. Ali, bilo je i drukčijih situacija, kada su Modri na Poljud stizali “na noge”, primjerice, šestoplasiranom Hajduku kao što je to bio slučaj 2006. godine kada je Luka Bonačić vodio Bijele u uskrsnoj pobjedi.

- Davno je to bilo, gotovo da se čovjek ne sjeti detalja. Ali znam da je Cimirotič pogodio za pobjedu. Utakmica nije imala posebni natjecateljski naboj. Barem što se tiče bodova i plasmana, jer Dinamo je bio na vrhu, a mi nismo mogli bitno napredovati s jednom pobjedom u Ligi za prvaka - počeo je priču Bonačić i nastavio s jasnim objašnjenjem:

- Za mene su uvijek najlakše bile utakmice s Dinamom. Kažu, imperativ je prisutan, pritisak je velik. Istina, ali i motiv je ogroman. To su utakmice u kojima igračima i ne treba trener. Dovoljno je reći da se igra protiv Dinama i svi su spremni, svi pružaju maksimum. Taktika je bitna, i taktika se slaže za derbije, ali opet u konačnici igrači odlučuju. Mogu i navijači dati poticaj, ali ako igrači nisu na maksimalnoj razini, nema pobjede. Dvaput sam slavio protiv Dinama, i prije 19 godina bilo je 1:0 kao i 2006. Znam koliku radost nose pobjede, ali i kakav je naboj pred utakmicu. Zato, bez obzira kakve se taktike poslože i koliko god mi pričali o tome tko će koga pokrivati, treba li igrati s jednim ili dva napadača... sve to pada u vodu kada igrači puni adrenalina istrče na Poljud.

Čudim se Petevu

I Bonačića je za kraj dočekalo isto pitanje. Koga stavljate u ulogu favorita, tko je bliži pobjedi?

- Obje momčadi traže bodove koji su im potrebni za plasman, međutim Hajduk je taj koji, objektivno govoreći, ima ulogu favorita. Zašto? Zato što Dinamo ničim nije pokazao da zaslužuje takav status. Čitam kada trener Modrih govori da je zadovoljan nakon 0:2 u Torinu protiv Juventusa. I čudim se, jer lako je igrati samo obranu, ali kada treba napasti u domaćoj ligi, onda su puno veći problemi protiv Belupa, a kamoli protiv Hajduka koji je kvalitetniji suparnik. Dinamo bježi šest bodova Hajduku, ali u prošlosti se puno puta pokazalo da stanje na ljestvici ne znači da je uistinu razlika tako velika u 90 minuta jedne utakmice. Zato Hajduk ima izgleda. Kada se moglo pobjeđivati u situacijama gdje se zaostajalo i više desetaka bodova, zašto ne bi i u subotu? - poručio je Bonačić.

Split 091110.
Nogometni trener Luka Bonacic. 
 Foto : Vladimir Dugandzic / CROPIX
Vladimir Dugandzic / CROPIX / CROPIX

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
24. travanj 2024 12:55