Sandra Šimunović/CROPIX
OPTIMISTIČNI TRENER

Ćiro poručio Brazilcima: 'Hrvatska ima bolji vezni red i neće izgubiti!'

'Ovoga puta imamo jednu veliku koncentraciju kvalitete, homogenu i odličnu momčad sa igračima koji igraju u najboljim europskim klubovima' - kaže Ćiro
Piše: Sportske novostiObjavljeno: 12. lipanj 2014. 21:51

79-godišnji Miroslav Ćiro Blažević bio je četvrti hrvatski izbornik i jedini koji je reprezentaciju odveo do polufinala te je kao takav jedan od najkompetentnijih da prokomentira ovogodišnje Svjetsko prvenstvo, čega su svjesni i Brazilci. No, brazilski novinar Paulo Vinícius Coelho, koji piše za ESPN.br, brazilski ogranak poznate sportske medijske kuće, žali se kako do intervjua sa „trenerom svih trenera“ nije bilo lako doći. Prvo je zamolio britanskog sportskog novinara Jonathana Wilsona, autora knjige o nogometu u Istočnoj Europi Behind the Curtain, da kontaktira hrvatskog novinara Vladimira Novaka. Kada ga je brazilski novinar zatražio Ćirin broj telefona, Novak ga je pitao koliko će dobiti za intervju. Coelho kaže kako je napola bijesan poslao Novaku 50 dolara i pitanja koja je napisao, a koja je Novak postavljao Blaževiću putem telefona. Rezultat tog intervjua je ovdje ispod, a u njemu i jedna prijetnja: „Siguran sam da Hrvatska neće izgubiti od Brazila“ – kaže Ćiro.

PVC: Hrvatska se od 1998. nije plasirala u osminu finala. Zašto Hrvati vjeruju kako će ovoga puta biti drukčije?

Ćiro: Hrvatska će se sigurno plasirati u osminu finala. Veoma sam uvjeren kako nećemo izgubiti od Brazila. Ovoga puta imamo jednu veliku koncentraciju kvalitete, homogenu i odličnu momčad sa igračima koji igraju u najboljim europskim klubovima. Ekipe iz 2002. i 2006. nisu to imale. Tada su također igrali kvalitetni igrači, ali nisu bili toliko dobri kao momčad. Ovakav optimizam nije tek neka pusta želja. Temelji se na kvaliteti koju posjedujemo.

PVC: Kako biste procijenili uloge Modrića i Rakitića na svjetskoj nogometnoj sceni? Mogu li oni biti presudan faktor za Hrvatsku na ovom Prvenstvu?

Ćiro: Ljudi može misliti što hoće, ali najveća i vječna istina je da je vezni red duša momčadi. Modrić, Rakitić i Kovačić čine jednu od najboljih veznih linija na svijetu. Smatram da na ovom prvenstvu nitko nema bolju sredinu terena. Nisu samo vanserijski igrači, nego i puno rade za momčad te se odlično razumiju na travnjaku.

PVC: U pripremi za ovo Svjetsko prvenstvo Brazil je igrao protiv Srbije. Koje su sličnosti i razlike između hrvatske i srpske ekipe?

Ćiro: Nema razlike. To je isti stil igre. Ivica Osim, jugoslavenski izbornik na Prvenstvu 1990., nedavno je izjavio: „Kada gledam Hrvatsku, kao da gledam Bosnu ili Srbiju.“ Srbija je po individualnoj kvaliteti zaslužila mjesto na Mundijalu. Gledao sam utakmicu i tvrdim da su odigrali ravnopravno s Brazilom. Istina da je to bila samo pripremna utakmica, ali svejedno nam daje razloga za optimizam pred otvaranje.

PVC: U knjizi Behind the Curtain opisani ste kao veliki motivator. Može li se reći kako ste vi „hrvatski Scolari“?

Ćiro: Scolari je vrhunski stručnjak koji vodi jednu od najjačih ekipa na svijetu. Međutim, njegov rad je sada pod velikom hipotekom. Bilo što osim naslova svjetskog prvaka bit će smatrano neuspjehom. Već sam čuo kako nas uspoređuju i smatram to velikom čašću. Možda nije bolji od mene, ali ja nažalost nisam imao toliko uspješnu karijeru poput njegove. On je imao sreću i privilegiju da se rodio u Brazilu, a ja sam iz Bosne.

PVC: Kako ocjenjujete Niku Kovača? Je li bolji trener ili motivator?

Ćiro: On je i jedno i drugo. Prije svega je vrlo talentirani trener i vjerujem da će iskoristiti ovu veliku priliku da afirmira hrvatski nogomet i sebe kao trenera. Ali, nažalost, znamo da se o trenerima ne sudi prema kvalteti njihovog rada, već samo prema rezultatima.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
26. svibanj 2024 04:40