NIKSA STIPANICEV Cropix
POTENCIJAL ZA RAZINU VIŠE

‘Ovo mi je sezona karijere. A znate kako je kod nas, ako s 20 nisi u Dinamu, odmah ti kažu da se primiš škole‘

‘Ne bih osjetio pritisak ni da me prati Jose Mourinho‘, kaže naš sugovornik
Piše: Marko CrnjakObjavljeno: 03. svibanj 2024. 07:51

Jarun je u prethodnim susretima imao neočekivanog egzekutora. Premda nije navikao zabijati jer pokriva stopersku poziciju, Luka Dajčer pogocima je sudjelovao u 3:2 pobjedi u Sesvetama i 2:2 remiju s Vukovarom. Zlata su to vrijedni bodovi za zagrebačku momčad, kojoj je cilj ostati na četvrtom mjestu Prve NL, a posebno dragi kada se ukrase majstorijom kakvu je izveo upravo Dajčer bombom iz slobodnog udarca, zakucavši ljevicom u bliži kut vukovarskog vratara Mandića.

- Ibanez nije igrao, pa sam ja ostao zadužen za slobodnjake. Aventis me pitao može li on zapucati, rekao sam da može, a zatim čujem Polovaneca (pomoćni trener op.a.) kako viče "Dajčer, što glumiš, ti ćeš šutirati". Ispalo je odlično. I raniji gol protiv Sesveta mi je drag jer sam se iskupio za skrivljeni kazneni udarac - kazat će 22-godišnji stoper, kojeg klupski stožer podvlači kao jednog od najboljih igrača jarunskog sastava, a stigao je na zimu 2022. na posudbu iz Lokomotive, te postao igračem Jaruna idućeg prijelaznog roka.

Dajčer se nalazi među vodećim povjerenicima Jerka Leke, kao i njegov obrambeni partner Luka Smoljo. Istina, Jarun prima dosta golova, no treba reći da dijelom stižu i ususret činjenici da je vezni red konkretniji prema naprijed, nego nazad. U svakom slučaju, ova sezona donijela je niz plusova na ime Luke Dajčera, trenerska struka govori o izvrsnom napretku, a i sam igrač osjeća se bolje nego ikad.

- Mislim da je ovo najbolja sezona koju sam dosad odigrao. Osjećam, a i sa strane mi govore, da imam čvršći kontinuitet i manje oscilacija. Mislim da sam sazrio i osjetim napredak, nekada bih u određenim situacijama "kemijao", sada reagiram zrelije i sigurnije - točno će procijeniti pouzdani stoper kojem su, osim vlastite inicijative, pomogli i savjeti Luisa Ibaneza.

image
DAMIR KRAJAC Cropix

Pitate li jarunske trenere, reći će vam da je Dajčer pravi primjer modernog braniča. Rijetkost je da ljevonogi stoper tako računa i na desnicu, brzina i sposobnosti centaršuta prema potrebi mu služe i za snalaženje na beku, a može odigrati i defenzivnog veznog. U proljetnom dijelu sezone često je glavni čistač opasnosti ispred i unutar jarunskih 16, s izraženim skokom kakav može predstaviti problem i za glavu više igrače od njegovih 185 centimetara. Zato priče o potencijalu za razinu više nisu novost.

- Kada bi mi ranije govorili da me dolazi gledati taj i taj, nije ti baš svejedno. Ako pogriješiš, razmišljaš što će misliti čovjek s tribine. Sada je situacija drukčija, ne bih imao presing ni da me gleda Jose Mourinho. Kad si mlad, uvijek ti nabijaju pritisak. Znate kako je kod nas, ako s 20 nisi u Dinamu, odmah ti govore da se primiš škole. Moja škola? Studiram na Kineziološkom fakultetu, ali više sam tamo samo na papiru, ha-ha. Ako imaš plan B, znači da ne vjeruješ dovoljno u plan A. Ne znam što će biti na ljeto, no spreman sam na sve izazove.

Prije ljeta raspored broji samo momčadi koje će do kraja igrati s posebnim motivom. Šibeniku i Zrinskom to je borba za prvaka, a Cibalia, Croatia Zmijavci i Orijent žele izbjeći neugodnosti pri dnu tablice. U subotu slijedi Šibenik.

- Favoriti su, ali njihova pobjeda nije ‘zicer‘. Igrali smo generalku prije početka proljetne sezone, u drugom dijelu nisu prešli centar. Znate da u našoj ligi svatko svakoga može pobijediti, Šibenik će se morati pomučiti za neke bodove. Naša sezona? Zadovoljan sam, četvrto mjesto je cilj, a prate nas Sesvete, koje do kraja imaju isti raspored i tek moraju u goste Vukovaru. Igramo bez presinga i rano smo osigurali ostanak, što se i podrazumijevalo, pa po tom pitanju nije bilo neke brige.

Za Dajčera nije bilo brige ni kada nije ostavio dublji trag u Lokomotivi, danas je zahvalan i na tom vremenu.

- Uvijek kažem, šteta što nisam barem debitirao za prvu momčad Lokosa, pa da imam dres za uspomenu, ha-ha. No, to me odvelo na drugi put, koji mi je puno pomogao. Sazrio sam i dobio na samopouzdanju, otvaraju se razna vrata tako da posebno za ovu sezonu mogu reći kako je dobar pokazatelj da je Jarun bio uistinu ispravan put - zaokružit će Luka Dajčer.

Veći rivali s Dalmatincima nego Zagrepčanima

Kao što je Dajčer već kazao, Sesvete su najbliže tomu da ugroze željenu četvrtu poziciju Jaruna, koji s 37 bodova na svom kontu broji samo jedan više od gradskog protivnika.

- Ne osjećam visoku razinu rivalstva sa zagrebačkim klubovima, oni imaju dosta igrača s kojima smo ranije igrali ili smo prijatelji. Rivalstvo je izraženije kad idemo na gostovanje u Dalmaciju. Odnosi u našem klubu? Primjećujem da postoje neki klubovi u kojem se igrači drukčije ponašaju, na terenu su živčani jedni na druge ili su psuju. Kod nas je izraženija obiteljska atmosfera - poručuje Dajčer.

Linker
03. svibanj 2024 15:25