Cropix/Damir Krajač
LICENCIRANJE ZA NOVU SEZONU

EVO KOJI HRVATSKI KLUBOVI MOGU ODAHNUTI, A KOME PRIJETI CRNI SCENARIJ Čak tri kluba žele sljedeće sezone igrati na Maksimiru!?

LICENCE Nakon usvojenih žalbi 13 nogometnih klubova ima dozvolu za Prvu HNL i 18 za Drugu HNL
Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 24. svibanj 2017. 14:08

Split 2017. kao Wall Street 2008. Potonuće koje nije iznenadno, ali je svejedno šokantno. Klub koji je “izmislio” i prodao Marka Roga, Antu Rebića, Sokola Cikalleshija, Amira Rrahmanija...) i na njima inkasirao 13 milijuna i 630 tisuća eura po objavama na Transfermarktu, što je nekima u HNL-u dovoljno za pet-šest godina života, nakon sedam sezona u najvišem rangu utopio se u dugovima čiji se repovi odavno vuku. Igrači više nisu htjeli potpisivati odgode i Slaven Žužul stavljen je pred zid. Pravila kod licenciranja su jasna, onaj tko duguje novac ne može igrati ni Prvu ni Drugu HNL.

Premda Split nije dobio licencu za Prvu niti Drugu ligu, i automatski mora u Treću, Cibalia se ne smije opustiti. Posljednji na tablici po propozicijama natjecanja mora u niži stupanj, neovisno što netko bolje plasiran nema odobrenje za igranje u profesionalnom razredu.

Cibalia čeka

Kad bi Split matirao Osijek, a Cibalia izgubila od Lokomotive, što je malo vjerojatno, ali treba konstatirati - oba bi ispala, kvalifikacija ne bi bilo, uz Rudeš bi u elitu i drugoplasirani drugoligaš. Utakmica Gorica - Solin odlučit će tko je taj, domaćin ima dva boda više, ali igrat će bez niza glavnih igrača koji su zaradili kartone.

Solin je također dobio licencu, što je za Goricu bilo golemo iznenađenje; mislila je da joj ta utakmica neće biti presudna, već se spremala za doigravanje, otuda i toliko trećih žutih. I prevarila se...

Ivica Perković jučer je bio najsretniji čovjek u državi, predsjednik Hrvatskog dragovoljca otvarao je pjenušac jer su ostali drugoligaši. Kako je Split “nestao”, HD je spašen, samo Zagreb i Imotski padaju u treći rang. Međimurje je bez papira za Drugu ligu.

Odluke je potpisalo Žalbeno tijelo za licenciranje. Izvršni direktor HNS-a Damir Vrbanović je prokomentirao:

- Sustav licenciranja je, nažalost, pokazao da su neki klubovi stjecajem nesretnih okolnosti, bez obzira na tradiciju, došli u poziciju da zbog administrativnih razloga ne mogu sačuvati status. Žao nam je svima u HNS-u kad netko ne dobije licencu, ali ti problemi duže traju. Siguran sam da su ljudi u Odjelu za licenciranje dobro promotrili svaki dokument, nezavisni su i vrlo profesionalno rade. Zato su dobili zaslužene komplimente od UEFA-e i revizije. Jasno da nam je krivo zbog Split i Međimurja, ali to je na klubovima, ne na komisiji - javio se Vrbanović.

Tri za Maksimir

Čak tri kluba - Dinamo, Lokomotiva i Gorica imaju papire za 1. HNL u Maksimiru. Vrlo teško je da će svi biti u prilici igrati na jednom stadionu, za Goricu se može naći rješenje u Zaprešiću, a postoji šansa da joj HNS naknadno upali zeleno svjetlo za njezin stadion.

- Prvo treba pitati Dinamo kao domaćina, ako se uskladi može se igrati, ali neki bi mogli promijeniti stadion. Cilj i smisao je da se mora prijaviti stadion koji odgovara kriterijima, najžalosnije bi u našoj jadnoj infrastrukturi bilo da klub koji ima sve sređeno, organizaciju, financije i momčad zbog stadiona ne dobije prvo nastupa - konstatirao je Vrbanović.

Nakon žalbi 13 klubova ima dozvolu za Prvu HNL, prošli su Cibalia i Istra 1961, te Rudeš, Gorica, Solin i Zagreb, kojem neće koristiti. Solin s domaćinstvom u splitskom Parku mladeži, Rudeš u Kranjčevićevoj ulici. Za drugi rang licencu ima 18 klubova.

Sudionici 2017/18. UEFA-inih natjecanja sukladno Pravilniku o licenciranju i financijskom fair playu od srpnja 2017. bit će pod UEFA-inim nadzorom. Do 15. srpnja 2017. morat će dokazati da u razdoblju 1. siječnja 2017. do 30. lipnja 2017. redovno podmiruju obveze prema zaposlenicima (uključujući i igrače s ugovorima) i/ili državi (porezi i doprinosi za zaposlenike),. Isto će morati dokazati i za razdoblje do 30. rujna 2017. s obvezom izvještavanja do 15. listopada 2017. Predviđene su kazne, ali ne i izbacivanje iz Europe.

U HNL-u, pak, pravilnik predviđa mogućnost opoziva licence tijekom natjecateljske godine, što za posljedicu može imati izricanje disciplinskih kazni, pa sve do isključenja iz natjecanja HNS-a.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
02. svibanj 2024 00:33