Hari Vukas
 TOM DUBRAVEC/CROPIX
PROMJENE NA POLJUDU

Evo tko bi trebao preuzeti Hajduk! Dvaput je bio privremeno rješenje, sada prvi put dobiva pravu priliku

Mario Stanić želi nastaviti raditi sa stručnom ekipom koju poznaje, s kojom je došao na Poljud
Piše: Jurica RadićObjavljeno: 19. kolovoz 2020. 09:57

Dok se čeka završni čin raspleta glede odlaska Tudora u Juventus, jasno se nazire i njegov nasljednik. Hari Vukas, dosadašnji Tudorov pomoćnik, u ovom je trenutku i njegov legitimni nasljednik. Trener koji je najveći dio karijere na klupi proveo u ulozi asistenta Tudoru, odlaskom svog “šefa” dobit će priliku samostalno povesti Bijele u nastavak sezone.

I neće mu to biti prvi put, dapače, već je u proljeće 2015. naslijedio Tudora, a potom je u završnici prvenstva ponovno dobio priliku nakon što je klupu napustio Vučević nakon samo dvije utakmice koliko je vodio Bijele u travnju te 2015. godine. Međutim, u oba navrata Vukas je bio privremeno rješenje tog iznimno turbulentnog proljeća.

image
TOM DUBRAVEC/CROPIX

U Mostaru četiri mjeseca

U veljači je, odmah po iznenađujućem odlasku Tudora, ostao u klubu. Do tada je obnašao dužnost njegovog pomoćnika, ali je uz dogovor s Tudorom ostao na klupi. Vodio je tri utakmice, dvije u prvenstvu i Kup dvoboj s Vinogradarom, ali znalo se da Hajduk traži trenera. Jer, u međuvremenu, dok je Vukas sjedio na klupi, Hajduk je pregovarao s Edoardom Rejom, a kada Talijan nije prihvatio ponudu, klub se odlučio uzeti iskusnog Špacu Poklepovića. Nepuna dva mjeseca kasnije smijenjen je Poklepović, kratko je momčad potom preuzeo sportski direktor Vučević, ali nakon ispadanja u polufinalu Kupa sa Splitom, ponovno je ekipa povjerena Vukasu.

Cilj je bio osvajanje trećeg mjesta i izlazak u Europu što je Vukas uspio ispuniti. Ali, bez obzira na to što je u tih sedam susreta na kraju sezone dovukao Hajduk do trećeg pozicije, i tada se znalo da neće ostati trener. U konkurenciji je bilo više imena, među njima i Austrijanac Pacult, ali na kraju se Brbić odlučio za Damira Burića. Zahvalio se Vukasu koji se potom vratio u Tudorov stožer. S Tudorom je imao dva angažmana u Turskoj, prvi u Karabüksporu, drugi u Galatasarayu. Putevi su se im se ponovno razišli kada je Tudor preuzeo Udinese, a Vukas se uhvatio najvećeg posla u dosadašnjoj trenerskoj karijeri, vođenja BH prvaka Zrinjskog. Na klupi mostarskog kluba izdržao je četiri mjeseca, odnosno 23 utakmice i angažman je zaključio početkom studenoga prošle godine. Mjesec i pol dana kasnije opet je dobio Tudorov poziv i priključio se stožeru u Hajduku.


Dva angažmana u ulozi asistenta, dva kratka samostalna posla u Hajduku i stiže peta prigoda. Dolazi najveći izazov u karijeri za 47-godišnjeg Splićanina. Što Vukas može novog donijeti Hajduku teško je pitanje.

Niska startna pozicija

U trenerskoj karijeri nema velikih rezultata, dapače, u zadnjih sedam godina otkada je prvi put stupio u Tudorov stožer u ljeto 2013., imao je tek jedan kratki samostalni posao. Za Vukasa je stoga prilika vođenja Hajduka najveća šansa karijere. Čak i ne može puno izgubiti, jer Hajduk u novu sezonu kreće s niskom startnom pozicijom s obzirom na to da su Bijeli prošle godine ostali na petoj poziciji. Usudili bi se reći, lošije i ne može.

S druge strane, ostanak Vukasa pokazuje da Stanić želi nastaviti raditi sa stručnom ekipom koju poznaje, s kojom je došao na Poljud. Pritom stoji i velika vjerojatnost da je priča oko odlaska Tudora zatekla struku Hajduka bez trenutačnog rješenja. Sve su to logične pretpostavke, zato Vukas po svemu stiže kao prvo rješenje.


Što su do sada pomoćnici koji su preuzimali momčad nakon odlaska prvog trenera ponudili Hajduku? Nije bilo puno takvih slučajeva u bliskoj prošlosti, ali prije 27 godina je Katalinić dobio priliku u tandemu sa sportskim direktorom Buljanom pa je iz uloge trenera vratara ostao dvije i pol godine na mjestu glavnog trenera postavši jedan od najtrofejnijih u povijesti kluba. Jedan recentni primjer ističe se također kao poseban. Ante Miše dobio je šansu povesti Bijele kao privremeno rješenje u listopadu 2008. godine kada je Vučević podnio ostavku nakon poraza u Zadru.

Pobijedio je Varteks u Varaždinu, pa Konavljanina u Kupu, zatim riješio Zagreb i Rijeku na Poljudu. S četiri u nizu je došao do ugovora prvog trenera, premda je klub u međuvremenu kontaktirao i Avrama Granta kao potencijalnog nasljednika. Jasno, imao je Miše tada puno bolju momčad, a imao je i sreće. Vukasu će također trebati oba faktora za uspjeh. I bolja momčad i više sreće.

Koga je sve vodio Vukas

Dugopolje, Zagora, Dinara, Hajduk Split, Zrinjski Mostar

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
15. svibanj 2024 21:42