ANTE CIZMIC/CROPIX
Riješena ‘sapunica‘ na Poljudu

Hajduk ipak nije zaradio 450.000 eura! Otkrivamo kako je došlo do drugog odlaska Tudora s Poljuda

Drugi Tudorov odlazak u Juventus je ipak znantno skromniji od prvog 1998. godine...
Piše: Jurica RadićObjavljeno: 21. kolovoz 2020. 18:58

Nakon pet dana pregovora, stiglo je rješenje, Igor Tudor otišao je za pomoćnog trenera Juventusa, a njegov dosadašnji asistent, Hari Vukas je novi trener Hajduka. Dogovor je postignut u petak poslijepodne neposredno uoči početka treninga kojeg je na kraju vodio Vukas, dok je Tudor rješavao posljednje papirnate detalje. Tako je zaključena sapunica koja je danima iscrpljivala navijače, držala klub u neizvjesnosti, a središte problema je bila odšteta koju je Tudor morao platiti Hajduku.

Po ugovoru je svota određena na 550.00 eura (sa PDV-om), ali u konačnici su se Tudor i Hajduk rastali sa 450.000 eura odštete, što znači da Hajduk uzima oko 350.000 eura "čistog" profita. Ako bi se u ozbiljnom trenutku mogli i malo našaliti, kazali bi kako je drugi Tudorov odlazak u Juventus bio znantno skromniji od prvog kada je Hajduk 1998. godine zaradio 4 milijuna eura, odnosno 8 milijuna DEM. Ali, ovog puta je ipak samo riječ o ulozi pomoćnog trenera, a tada je Tudor bio 20-ogodišnji perspektivni stoper.

image
GORAN MEHKEK/CROPIX


Priča Tudora i Juventusa zakotrljala se prošli ponedjeljak kada je sada već bivši strateg Bijelih izvjestio klub da ima ponudu Andrea Pirla za odlazak u Juventus. Pirlo je početkom kolovoza, prije 14 dana, naslijedio Maurizija Sarrija na mjestu trenera Juventusa i prilikom popunjavanja svog stožera došao je do Tudora kao rješenja za poziciju pomoćnika. Ali, prijepor je nastao kada se otkrilo da Tudor u ugovoru s Hajdukom ima stavku odštete. Naime, u prosincu 2019. potpisan je ugovor prema kojem ona strana koja daje jednostrani otkaz mora obeštetiti drugu stranu sa visinom preostalih plaća trenera iz tog ugovora.

Dakle, Tudor je Hajduku morao isplatiti protuvrijednost od 22 plaće koliko je ostalo do kraja ugovora što je vrijedio do ljeta 2022. godine. Iznos je to od 440.000 eura na koji se plaća i PDV, pa se ukupna svota popela do 550.000 eura. U konačnici je ipak postignut dogovor na nešto manji iznos, a Tudor se od Hajduka oprostio nakon osam mjeseci rada u drugom mandatu gdje je zabilježio omjer 9-1-8. Od ponedjeljka počinje pripreme sa Juventusom u jednoj sasvim novoj ulozi, u stožeru Pirla.


Nakon Tudora posao nastavlja njegov pomoćnik Hari Vukas koji zajedno sa svojim asistentom Juricom Vučkom i drugim pomoćnikom Tonijem Golemom (dosadašnji trener juniora 2) vodi Bijele sutra u Osijeku. Prva razmišljanja Vukasa saznat ćemo u subotu ujutro kada će se javnosti obratiti video izjavom prije puta za Osijek, ali jasno je da ima veliki i zahtjevni zadatak za utakmicu u Gradskom vrtu.

Teže nije moglo, usudimo se kazati. Jer, momčad je cijeli tjedan živjela u iščekivanju tko će povesti trening, ali u dva posljednja treninga pred utakmicu imat će vremena koncentrirati se na Osijek. Hari Vukas pak neće imati puno vremena za kreiranje taktike, ali jasno je da je zajedno sa Tudorom pripremao momčad za ogled u Gradskom vrtu. Za Vukasa nema nepoznanica, ima poptuno jasnu sliku kadra s kojim je radio proteklih osam mjeseci. U momčad se vraća Jairo, u zadnjoj liniji je spreman i Vušković.

Za Vukasovu premijeru bit će to jači Hajduk nego smo Bijele gledali protiv Istre, ali i Osijek je jači suparnik. Najveći izazov za Vukasa kreće od nedjelje, s novim trenerom Bijeli stižu u Osijek.

Vukasovi pomoćnici - Jurica Vučko i Toni Golem

HNK Hajduk je objavio da će dosadašnji Tudorov pomoćnik Hari Vukas voditi nogometaše Hajduka u prvenstvenoj utakmici s Osijekom koja je na rasporedu u nedjelju s početkom u 17.55 sati u Gradskom vrtu.

Vukasov prvi pomoćnik bit će Jurica Vučko, stručnom stožeru prve momčadi priključen je i Toni Golem koji je nedavno preuzeo juniore II, a u dosadašnjoj karijeri već je imao iskustvo rada u stručnom stožeru Hajdukove prve momčadi.

Trener vratara ostaje Hrvoje Sunara, a za kondicijsku pripremu igrača i dalje su zaduženi Toni Modrić i Šime Veršić.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
02. svibanj 2024 10:04