Ante Cizmic / Hanza Media / CROPIX

HAJDUK OVO NE PAMTI U SVOJOJ 105-GODIŠNJOJ POVIJESTI Na kojem će se jeziku pričati u klubu?

Poljudski klub ima najviše stranih igrača u svojoj 105-godišnjoj povijesti, njih čak 13 stranaca, pa mnogi postavljaju pitanje kojim će se jezikom pričati u klubu
Piše: Dražen KuzmanićObjavljeno: 09. srpanj 2016. 12:03

Kojim će se jezikom govoriti u svlačionici Hajduka ove sezone? Nikada Hajduk u svojoj povijesti nije imao toliko stranaca, rekord je bio u natjecateljskoj sezoni 2011/12. kada je za Bijele igralo sedam igrača koji su imali stranu putovnicu.

Sjećamo se da su na Poljudu bili Japanac Inoha, Portugalac Lima, Brazilac James koji su bili klasični stranci, ali tada su bila tu i četvorica koji su barem nešto razumjeli hrvatski: Danac Sarić koji je bio rođen u Sarajevu, australski Hrvati Milićević i Luštica, te Crnogorac Vuković.

Tada je bilo manje problema sa sporazumijevanjem nego što bi ih to moglo biti sada. Davno je Hajduk prestao biti klub koji se oslanja na vlastiti kadar pa mora posegnuti za strancima.

Osim toga, stranci su slovenski trener Marijan Pušnik i portugalski sportski direktor Mario Branco koji ovoga ljeta na raspolaganju imaju 13 stranaca, među kojima neki imaju hrvatske putovnice pa se u domaćem prvenstvu ne smatraju strancima.

Šestorica u HNL-u

Prava je to legija stranaca, govori se: albanski, portugalski, ukrajinski, mađarski, engleski, francuski, talijanski i španjolski. Prve riječi koje strani igrači usvajaju na hrvatskom, to je uvijek lako čuti na treningu su:

- Pusti! Moja! Leđa! Sam! Dodaj!

U europskim natjecanjima nema ograničenja, očito se Hajduk vodio idejom dovođenja stranaca kako bi pokušao ostvariti plasman u Europsku ligu, no u Hrvatskoj mogu igrati šestorica, što znači da će ih u HNL-u biti viška. Bit će rotacija, a mnogi se tek moraju uigrati kako bi izborili mjesto u momčadi. Da je još kojim slučajem ostao vratar stranac poput Ranilovića, koji je bio tu pretprošle sezone, mogla bi se sastaviti cijela jedanaestorica od stranca. Sjećamo se da je prošle sezone milanski Inter istrčao u sastavu u kojemu nije bilo nijednoga Talijana, pa se o tome naveliko raspravljalo u susjednoj nam zemlji. Na strance nije imun ni zagrebački Dinamo, a evo ga sad Hajduk prati.

Legendarni igrač Hajduka Ivan Gudelj oduvijek je držao da Hajduk mora biti oslonjen na vlastite snage:

- I dalje stojim pri tome. Po mojem bi mišljenju Hajduk trebao imati kadar koji bi se sastojao od 80 posto igrača iz omladinske škole ili baze, a tek ostatak bi se popunjavao igračima sa strane. Ali ne bilo kakvima, to bi trebali biti igrači koji imaju europsku i svjetsku vrijednost s kojima bi se mogao napraviti iskorak. Treba znati koga se dovodi. To je moje gledanje, tako bi Hajduk trebao funkcionirati da bi bio Hajduk. To bi se moglo napraviti s dugoročnim ciljevima. Hajduk bi svake godine trebao biti u borbi za prvo mjesto i sudjelovati u europskim natjecanjima. Teško je to uspoređivati s mojim vremenima kada sam ja igrao. Tada igrači nisu smjeli ići vani prije 28. godine. Sadašnji problem Hajduka je što na kraju sezone nema momčad za sljedeću sezonu. Trebaju se znati ciljevi i treba postojati odgovornost - kaže Gudelj.

Od Brazila do Australije

Krenimo redom, koji su to sve stranci u redovima Hajduka? Sušić, Kožulj i Kalik imaju i hrvatsku putovnicu. Prva dvojica su BiH reprezentativci, a Kalik je australski Hrvat koji nešto razumije, ali mu je teško pričati hrvatski, no popravlja se. S jezikom problema nema ni Hairlahović, on je dosta u Poljudu, a došao je iz BiH. Od stranaca se najbolje snalazi Ukrajinac Bilij koji je vješt s nekoliko jezika pa uskače u pomoć suigračima. Memolla je Albanac koji ima i talijansku putovnicu, a Ismajli je s Kosova.

Jefferson je Brazilac, a njemu na portugalski prevodi Bilij. Radčenko je također Ukrajinac. Novopridošli napadač Futacs je Mađar, ali je promijenio dosta država tako da i on može komunicirati na engleskom. Ohandza je Kamerunac, on barata francuskim i engleskim, a zna nešto i hrvatskoga budući da je dosta u Lijepoj Našoj. Ganac Said ima talijansku putovnicu, a ne zna se hoće li još možda doći i Gueye koji je bio na probi pa se vratio u Senegal. Kolonija koja je baratala španjolskim jezikom bila je jaka prošle sezone, no otišli su Velazquez, Arteaga i Velez, no zato je stigao Španjolac Maganto koji je dugo bio u SAD-u pa nema problema s engleskim.

Po slovenskim medijima spominje se da bio mogao doći Crnič iz Domžala, još jedan internacionalac za internacionalni Hajduk.

-------------------------------------------------------------------------------

SVI STRANCI

Maksim Bilij (Ukrajina)

Hysen Memolla (Albanija/Italija)

Ardian Ismajli (Kosovo)

Jefferson (Brazil)

Artem Radčenko (Ukrajina)

Anthony Kalik (Australija/Hrvatska)

Zvonimir Kožulj (BiH/Hrvatska)

Tino Sven Sušić (BiH/Belgija/Hrvatska)

Ismar Hairlahović (BiH)

Marko Futacs (Mađarska)

Franck Ohandza (Kamerun)

Said Ahmed Said (Gana/Italija)

Ignacio Maganto (Španjolska)

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
03. svibanj 2024 04:59