Ronald Goršić / Cropix
CRNA KNJIGA ISTOKA

HNL dobio negativne ocjene: Neisplata plaća, namještanje, Offside, nasilje, rasizam...

Piše: Denis LugarićObjavljeno: 09. veljača 2012. 13:55

Korupcija, nasilje, mobing, rasizam, neplaćanje i diskriminacija sadržaj su ' Crne knjige Istočne Europe’ koju je objavilo Međunarodno udruženje profesionalnih nogometaša ( FIFpro). Nažalost, svoje mjesto u ovoj knjizi našla je i Hrvatska. Ova knjiga predstavlja istraživački dokument u kojem se detaljno opisuju problemi i nepravilnosti u profesionalnom nogometu u istočnoeuropskim zemljama.

Prikupljeni podaci su zabrinjavajući. Crna knjiga predstavljena je Uefi, Europskoj komisiji i Europolu, a na njezinoj promociji u Bruxellesu sudjelovali su i članica Europskog parlamenta Emine Bozkurt te Pedro Velazquez, zamjenik voditelja odjela za sport Europske komisije. Hrvatsku je na ovoj konferenciji predstavljalo vodstvo Udruge nogometni sindikat (HUNS), Dario Šimić i Mario Jurić. Zanimljivo, predstavnici Fife i Uefe nisu se odazvali pozivu.

- Profesionalni nogomet u Istočnoj Europi suočava se sa zastrašujućim pomanjkanjem poštovanja prema pravima nogometaša. Rezultati ovog istraživanja ne pokazuju cijelu sliku koje je još gora. Ovakvo stanje je jednostavno neprihvatljivo i nešto se mora pod hitno promijeniti - zaključak je FIFpro-a, koji je anketirao 3.357 profesionalnih nogometaša u 12 zemalja ( Bugarska, Grčka, Češka, Mađarska, Kazahstan, Crna Gora, Rusija, Srbija, Slovenija, Poljska, Ukrajina i Hrvatska). Prvotni plan je bio i veći broj anketiranih, no dio igrača je odbio sudjelovanje zbog straha od posljedica.

Svakako najveći problem je neplaćanje. Čak 41 posto anketiranih nogometaša ne dobiva plaće redovito, 5,5 posto ih nije dobilo novac duže od šest mjeseci, a 3 posto duže od godinu dana. Čak 94 posto anketiranih u Crnoj Gori ne dobiva plaću na vrijeme, dok trećina plaća u Grčkoj kasni i po šest mjeseci. Više od 50 posto igrača (54) nije dobilo obećane bonuse na vrijeme. Svaki deveti igrač bio je žrtva nasilja, dok je deset posto njih doživjelo neke oblike zastrašivanja i to većinom od predsjednika klubova i trenera. Deset posto igrača je doživjelo rasističke uvrede i to ne isključivo zbog boje kože, veći zbog vjere i narodnosti.

Crna knjiga se bavi i pitanjem namještanja utakmica, pa navodi podatak kako je 12 posto anketiranih dobilo ponudu za namještanje rezultata, a posebno kritično je u Kazahstanu i Grčkoj. Najviše ponuda za namještanje utakmica dobili su igrači koji nisu dobili plaće na vrijeme te igrači koji su bili izloženi nasilju i prijetnjama.

FIFpro navodi kako neovisne arbitraže, najčešće između klubova i igrača, koje bi se provodile prema Fifinim pravilima ne postoje u većini zemalja Istočne Europe. Igrači su tijekom arbitražnih sporova često prisiljeni trenirati sami, odvojeno od ostatka momčadi, a takvu praksu Fifa i FIFpro smatraju radnim nasiljem i neprihvatljivim.

FIFpro je također upozorio kako je percepcija javnosti prema nogometašima potpuno kriva. Doživljava ih se kao razmažene zvijezde koje razmišljaju jedino o novcu.

Prema priopćenju koje je izdao HUNS, Hrvatska je ocijenjena vrlo negativno u nekoliko područja. Tvrdi se da je status nogometaša u Hrvatskoj neprimjeren i da je potrebno pod hitno promijeniti zakonske uredbe kojima bi se igračima omogućio puni radni odnos. Navodi se da se im je, dok god se nogometaši zapošljavaju kao samostalni djelatnici, nemoguće pružiti adekvatnu pravnu zaštitu.

Klubovi kao Šibenik, Karlovac i Varaždin navedeni su kao primjeri problematične isplate plaća. Navodi se i primjer afere 'Offside’, a ističe priča Marija Čižmeka, jednog od sudionika te afere. Nasilje i rasizam su pojave u kojima je Hrvatska u prosjeku Istočne Europe...

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
18. svibanj 2024 13:14