Vlado Kos / CROPIX
IZBORNIK NA MREŽI

Igor Štimac poručio preko Facea: 'Pružimo otpor svima onima koji nas žele posvađati'

Piše: Slobodna DalmacijaObjavljeno: 18. listopad 2012. 12:37

Nešto manje od 15.000 ljudi do sinoć se sprijateljilo s Igorom Štimcem. A rijeke novih samo pristižu. Čekaju u redu da ih 'coach' primi i počuje što imaju za reći, kakav će mu savjet dati.

Na facebooku smo, društvenoj mreži koju je hrvatski nogometni izbornik odabrao kao sredstvo komunikacije s navijačima. Novinari, kaže, ionako krivo prenose njegove riječi, pa im je odlučio udariti kontru: na pressice rijetko dolazi, ali ga zato na 'fejsu' možete pronaći i u sitnim satima. I možete ga pitati što god vas je volja, pa tako, recimo, i prije svih saznati da će napadački dvojac u srazu s Walesom činiti Mandžukić i Eduardo.

Stranica posvećena Igoru Štimcu nosi naziv 'službena stranica izbornika hrvatske nogometne reprezentacije', no zapravo funkcionira kao njegov osobni profil. O stranici brine isključivo Štimac, on je taj koji postavlja statuse, lijepi fotografije i sudjeluje u raspravama.

Štimac, očito, čini sve da se zbliži s pukom, poglavito s naraštajem koji je motiku zamijenio gadgetima. Starije generacije, naime, izbornika uglavnom podržavaju, senatori su to koji sjede na 'zapadu' i ne zanima ih huk s ostalih tribina. Štimac im je zahvalan, ali je svjestan kako mu oni neće donijeti Cezarov vijenac kakvim se bio okitio njegov prethodnik. I baš zato se odlučio na hrabar i rizičan potez. Njegova je poruka: Sve što imate, recite mi u lice, a ja se neću skrivati. A neskrivanje je vrlina koju Štimcu ni najveći oponenti ne mogu zanijekati.

- Danas sam od devet branitelja Trpinjske ceste dobio na dar knjigu Ivana Leutara 'Virtus Non Copia Vincit - Pobjeđuje hrabrost, a ne mnoštvo'. Najmanje što mogu učiniti je to da ovu pobjedu posvetim njima! - posljednji je Štimčev post, napisan tri sata nakon utakmice s Walesom.

Izazvalo je to brojne komentare, većinom pohvalne, no našlo se i žestokih kritičara izbornikova populizma. Jednom od njih, nakon što ga je na profilnoj fotografiji vidio kao dugokosog mladića, Štimac je očinski poručio da se ošiša. Ovaj mu je, pak, uzvratio kako on nije njegova ovca da se šiša.

U reakcijama na izbornikove postove uglavnom se nižu hvalospjevi, za jedne je tako kralj, za druge general, a nemali broj internetskih prijatelja naziva ga herojem. Njemu su, pak, trn u oku novinari i njihovi urednici. Dan prije osječke utakmice napisao je da mu je dosadilo živcirati se čitajući laži u novinama i na portalima. Ti tekstovi, smatra Štimac, ionako najčešće nastaju po direktivama velikih šefova i urednika.

- Ako nastavimo ovim tempom, do kraja godine ova će stranica biti čitanija od svih portala i tiskovina zajedno - piše Štimac, nazivajući stanje u medijima žalosnim.

Samo tri i pol sata prije utakmice s Walesom izbornik je na stranici objavio kako je vrijeme da sredi misli i umiri dušu. Pa je onima koji su, kako kaže, i u najtežim vremenima ostali ljudi, ponudio kontemplaciju uz čuvenu pjesmu 'If' Rudyarda Kiplinga. U jednom od stihova ove nimalo slučajno odabrane pjesme kaže se i kako čovjek možeš postati samo 'ako možeš podnijeti da tvoju istinu varalice iskrivljuju kako bi lakše prevarili budale'.

Štimac svoju istinu živi i kroz vjeru. Otkriva kako je večer prije utakmice u Gradskom vrtu 'iskoristio priliku i otišao na misu u osječku katedralu', a objavio je i fotografije na kojima se, u društvu Alena Bokšića, vidi kako 2. listopada sudjeluje na molitvenom skupu u Međugorju.

Onima koji su prigodu za izravnu komunikaciju s izbornikom iskoristili za vrijeđanje i vulgarne ispade, Štimac slikovito poručuje neka laju na mjesec, dok ostale poziva na otpor.

- Pružimo otpor onima koji nas žele posvađati, pružimo otpor huliganizmu, onima koji ga veličaju dajući mu medijsku važnost i svima kojima do nogometa nije stalo, a pogotovo onima koje naši uspjesi bole - navodi Štimac.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
21. svibanj 2024 13:39