Foto: Ronald Gorsic / CROPIX
BODOVA KAO SALATE

IMPRESIVNA SEZONA ZA NEVJEROJATAN PODATAK Na korak do povijesti: Rijeka bi svojim postotkom bodova bila vodeća u čak 44 europske lige!

Piše: Mateo SučićObjavljeno: 02. svibanj 2017. 11:44

Nogometaši Rijeke igrom, rezultatima i bodovima su uvjerljivi u HNL-u, nastave li ovim ritmom možda i sruše bodovni rekord HNL-a koji s 93 boda u 33 utakmice iz sezone 2006/07. drži Dinamo i pet stanica prije kraja prvenstva nedvojbeni su favoriti za uzeti titulu. Napominjemo “samo” favoriti jer s 15 bodova koliko ih je još ostalo u igri i na Maksimiru se imaju pravo nadati tituli u slučaju da Rijeka napravi nekoliko krivih koraka.

Osmi u Europi

- Ne znam postoji li još neka liga u kojoj, kao što je to u HNL-u ove sezone, s ovolikim postotkom pobjeda i bodova, odnosno ovakvom dominacijom nisi prvak nekoliko kola prije kraja prvenstva - rekao nam je prije nekoliko dana Marin Tomasov i zaintrigirao nas svojom konstatacijom da pogledamo što se događa u ostalim prvenstvima.

Rezultati? Rijeka bi svojim postotkom osvojenih bodova u čak 44 europske lige bila vodeća momčad prvenstva, s učinkom od 85 posto bodova još uvijek ne bi bila prvak tek u Gribraltaru i Srbiji (računajući samo prvenstva koja su u odmakloj fazi) što možda i najbolje ilustrira ovosezonsku dominaciju momčadi Matjaža Keka. Dinamov postotak od 93 posto osvojenih bodova iz sezone 2006/07. ostat će nedostižan, no to će Riječanima biti potpuno nebitno ako završnicu sezone odrade sukladno očekivanjima.

Nogometaši Rijeke trenutno su osma momčad Europe po postotku osvojenih bodova iako treba odmah istaknuti da su se na prvih šest pozicija ugurali, primjerice, Cork City i Žalgiris prvenstva kojih još nisu prošla prvu trećinu, odnosno nogometni liliputanci iz redova Europe FC (Gibraltar) koji u svojoj ligi drže visoku 88 posto osvojenih bodova. Suzimo li pogled na momčadi iz liga koje su rangirane do 25. mjesta na UEFA-inoj ljestvici za sezonu 2016/17., samo su škotski velikan Celtic i ukrajinski Šahtar ove sezone osvojili veći postotak bodova od momčadi Matjaža Keka. Škoti su na nevjerojatnih 92 posto bodova u čak 34 utakmice škotskog Premiershipa u kojem su debelo prije kraja prvenstva potvrdili još jednu titulu, dok Šahtar drži 88 posto osvojenih bodova u Ukrajini gdje im kijevski Dinamo ove sezone nije dorastao konkurent u borbi za naslov prvaka.

Ronald Gorsic / CROPIX
CROPIX

Naravno, više je faktora koji utječu na ove parametre, u prvom redu konkurencija i koncentracija kvalitete u pojedinoj ligi, ali svejedno impresivne riječke brojke zahvaljujući kojima se nalaze u samom europskom vrhu zaslužuju svaku pohvalu, možemo reći čak i divljenje. Malo će značiti ako sezona umjesto veseljem završi suzama, u što malo tko može vjerovati, ali svejedno ostaju neka dostignuća koja će se pamtiti.

Stizanje Eusebija

Poput niza neporaženosti koji je došao do 45 utakmica i svrstao Riječane uz bok Dinamu na četvrtom mjestu nizova neporaženosti prvoligaških momčadi u cijeloj Europi. Prvi je Celtic sa svojim nizom od 62 utakmice između 1915. i 1917., dvije utakmice manje bez poraza između 1933. i 1935. ostvario je Belgijski Union SG, a Riječani u iduće tri utakmice imaju priliku dostići onu čuvenu Eusebijevu Benficu koja je između 1963. i 1965. imala niz od 48 utakmica bez poraza. U vjerojatno povijesnoj sezoni i taj bi uspjeh imao povijesnu notu. M. Sučić

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
03. svibanj 2024 12:25