Srdjan Vrancic / CROPIX / CROPIX
POSUDBA U SAUDIJSKOJ ARABIJI

'KAKO GOD BUDE, BIT ĆE' Rijekin igrač u rukama Zorana Mamića ne razmišlja o transferu: 'Ne trošim energiju na takve stvari...'

Piše: Mateo SučićObjavljeno: 28. prosinac 2016. 17:11

Marin Tomasov napokon je dočekao zadarsko sunce. Nije da mu sunca u Saudijskoj Arabiji nedostaje, u Rijadu, iz kojeg je jučer ujutro doputovao, bilo je 26 stupnjeva, ali dom je ipak dom. Badnjak i morske delicije nadoknadio je s nekoliko dana zakašnjenja i počastio se za uspješnu 2016. godinu.

Proljeće u dresu Rijeke bilo je na visokoj razini, a u sličnom tonu krenula je i njegova epizoda u dresu Al Nassra u Saudijskoj Arabiji. Tomasov je postigao dva pogotka na posljednje tri utakmice, oba Al Hilalu, aktualnom lideru tamošnjeg prvenstva, gradskom rivalu... Završio je 2016. onako kako ju je i otvorio - golovima!

Koban za najvećeg

Prvi je došao u prvenstvenoj utakmici i domaćem remiju (1:1), a drugi na Štefanje u polufinalu Prinčeva kupa za pobjedu 2:0.

- Ogled Al Nassra i Al Hilala gradski je derbi, rivalstvo je veliko, pa je i značaj tih golova velik. Meni je drago što sam upravo ja bio taj koji je zabio. A i nisam smio riskirati produžetke, žurio sam se na avion jer sam dobio slobodno - smije se Marin Tomasov, koji je jučer ujutro stigao u svoje obiteljsko gnijezdo u Zadru, gdje su ga dočekala djeca i supruga Božena.

U obitelj Tomasov brzo će još jedna prinova, Marin ju je najavio proslavom pogotka protiv Al Hilala kada je znakovito stavio loptu ispod dresa.

- Presretan sam zbog toga, samo neka bude zdravlja i sve će biti kako treba.

Na sportskom je planu Al Nassr odradio solidan prvi dio sezone. Samo “solidan” s obzirom na to da je momčad koju vodi Zoran Mamić na četvrtom mjestu s pet bodova zaostatka iza vodećeg Al Hilala.

- Al Hilal ima pet bodova prednosti, ali ta razlika između nas i njih nije realna. Dogodilo nam se isto što sam prošle sezone prošao s Rijekom. U derbijima smo bili odlični, dva smo pobijedili u jednom remizirali, a onda kiksali na malim utakmicama. Momčadi sa začelja bile su naš Inter i Slaven Belupo, otkinuli su nam bodove s kojima bismo bili izjednačeni ili sami na vrhu ljestvice. Ali ne gubimo nadu, ostala je još polovica prvenstva, naši rivali igraju Azijsku ligu prvaka, pa vjerujem da ćemo to iskoristiti.

Golovi Al Hilalu i uloga koju Marin Tomasov ima u momčadi Zorana Mamića potvrda su da u Saudijskoj Arabiji itekako cijene kvalitete hrvatskog ofenzivca.

- Trener je zadovoljan i to mi je najvažnije. On odlučuje o svemu, a što se ostalog tiče, ne znam jezik, pa sam samim time pošteđen komentara i napisa u novinama. U razgovoru s ljudima osjećam podršku, čini mi se da su zadovoljni, kao što sam i ja tamo zadovoljan. Trebalo mi je malo vremena da se naviknem na tamošnju kulturu i običaje, ali taj je period prošao i siguran sam da će, što se mojih igara tiče, u 2017. godini ići još nabolje.

Prilagodba na sve

Prilagodba je na tamošnji mentalitet, čini se, bila najveća prepreka hrvatskoj koloniji. Vjerski običaji, od kojih Saudijci ne odstupaju ni za vrijeme treninga, dugo su “kidali živce” Hrvatima naučenima na profesionalizam.

- Trebalo je vremena da Saudijci prihvate način rada koji je nametnuo Zoran Mamić, ali s vremenom su uvidjeli da takvo što ima smisla, da se neke stvari ne rade bez razloga. U nekim stvarima neće nikada biti kao u Europi, ali napravljen je iskorak, što će se sigurno odraziti na naš rezultat. Nakon pola sezone mogu reći da se igra nogomet jakog intenziteta, liga nije lagana i protiv svakoga se treba pošteno namučiti za bodove.

Iako je Tomasov već u Hrvatskoj, njegovi suigrači imaju još jedno kolo prije stanke. On će ga preskočiti zbog tri žuta kartona, ali u Saudijskoj Arabiji nema odmora, Zoran Mamić i Ivan Tomečak novu će godinu dočekati na travnjaku.

- Glupo je govoriti da je kao i u Engleskoj kada zbog kulture i religije ti datumi u Saudijskoj Arabiji nemaju značaj. S druge strane, Mamiću će i Tomečaku to sigurno biti zanimljivo iskustvo. Meni je žao što me neće biti zbog kartona, ali s druge strane malo ću duže od njih uživati s obitelji. Ovo mi je bio prvi Božić da sam bio sam, ali to sam odabrao, takav je život profesionalca i moraš se prilagoditi raznim stvarima. To sam u ovih pola godine u Saudijskoj Arabiji najbolje naučio.

Screenshot: YouTube

Hoće li nogometna budućnost Marina Tomasova ostati vezana uz Al Nassr i Saudijsku Arabiju, pitanje je koje bi u siječnju trebalo dobiti odgovor. Sportski direktor Rijeke Srećko Juričić istaknuo je da će, prema njegovim saznanjima, Al Nassr u siječnju ići u otkup ugovora Marina Tomasova, kojeg je Rijeka, kako bi se osigurala od problema s plaćanjem tipičnim za tamošnje klubove, Saudijcima bila samo posudila.

- Nemam nikakvih saznanja o otkupu ugovora, ali, da budem iskren, ni ne opterećujem se previše time. To je stvar klubova, kada će i što će dogovoriti, u ovome trenutku ne znam; razmišljam samo o igri. Znam da će me obavijestiti kada bude trebalo, pa nema smisla da na to trošim energiju.

U svakom slučaju, temeljem dogovora Al Nassra i Rijeke Tomasov ostaje na posudbi u Saudijskoj Arabiji do kraja sezone.

- Imam ugovor do kraja sezone i do ljeta sam igrač Al Nassra. A što se ostalog tiče, u nogometu nikada ne znaš što će biti. Želim li ostati? Al Nassr je velik i dobar klub i ako se klubovi dogovore, ispoštovat ću svoj ugovor, ali u ovom se trenutku stvarno ne zamaram što će i kako će biti.

Ako se dogovor između Al Nassra i Rijeke ne realizira, odnosno ako se Tomasov vrati na Rujevicu, neće trebati puno vremena za prilagodbu. Bez obzira na to što se promijenilo nekoliko igrača, utrku za jesenskom titulom pozorno je pratio.

- Pratim svaku utakmicu kada mogu, prvo mjesto na jesen više je nego zasluženo i uvjeren sam da Rijeka može ostati gdje je i sada. I dok sam bio u Rijeci, govorio sam da treba gledati svaku utakmicu za sebe, ići korak po korak, a onda rezultat neće izostati. Dovedeni su stvarno kvalitetni igrači, Rijeka je jaka na svim pozicijama i stvarno ima velike izglede da napokon uzme titulu.

Vedran Karuza / Novi list / CROPIX
CROPIX

Velika nagrada

Prvo mjesto nakon 36. kola značilo bi i kvalifikacije za Ligu prvaka, koje bi, priznaje i Tomasov, bile jak zov za povratkom.

- A kome Liga prvaka ne bi bila jak zov? Ponavljam, ako se ne riješi to što je dogovoreno između klubova, opet sam igrač Rijeke, uživao sam i na Kantridi i na Rujevici i volio bih opet jednog dana. Važno je da Rijeka nastavi putem kojim ide, klub to zaslužuje, godinama se radi dobar posao, vuku promišljeni potezi i prvo mjesto i Liga prvaka sigurno bi bili velika nagrada, ali i još veći izazov za sve - zaključio je Marin Tomasov.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
06. svibanj 2024 23:29