GORAN MEHKEK Cropix
VAŽNO PITANJE

Dinamo traži ključnog čovjeka, s njegovim izborom ne smije se pogriješiti: ‘To se neće dogoditi ove godine‘

‘Nije lako izabrati, kompliciran je to izbor‘, kaže nam klupski izvor
Piše: Davorin OlivariObjavljeno: 14. prosinac 2023. 15:08

Dinamu treba sportski direktor, to smo već nekoliko puta pisali, potvrđuju to i u samom klubu. Međutim, i dalje nema pomaka u tom smislu, iako se o tome raspravlja već dugo, nakon odlaska Darija Šimića, još nije iskočilo neko novo ime. Odnosno jesu se mnoga vrtjela u medijima, neki su se sami nudili, neke su nudili menadžeri, neke su zvali iz iz Dinama da vide bi li bili voljni doći, pod kojim uvjetima.... Ono što je najvažnije u ovoj priči, do sada nije bilo niti jednog pravog kandidata! Jer razlika je između onoga koji je u planu ili nekim idejama i vizijama, od onog koji stvarno postaje kandidat.

- Nije lako izabrati sportskog direktora, kompliciran je to izbor - kaže nam klupski izvor.

Sasvim logično, kod izbora sportskog direktora ne smije se pogriješiti, ali isto tako je u Maksimiru specifična situacija, treba pronaći čovjeka koji će moći surađivati s trenerom, ali i s ostalima u klubu, ne smije biti ‘vuk samotnjak‘ koji će raditi isključivo po svom. Jer to u Dinamu nikad nije bilo tako. Prije je sportsku politiku uglavnom vodio Zdravko Mamić, on je bio taj koji je davao konačni ‘amen‘ na sve transfere, dolaske i odlaske. Isto tako, uskoro se priključio njegov brat Zoran Mamić, koji je bio trener i sportski direktor, pa su onda duplu funkciju, trenera i sportskog direktora obavljali Damir Krznar, Željko Kopić, Ante Čačić... Onda je došao Dario Šimić, ne kao sportski direktor, nego član Uprave zadužen za struku, ali nije on mogao sam odlučivati, jer osim njega bilo je još članova Uprave. Dakle, možemo kazati da Dinamo zapravo nikada nije imao onako, pravog i samostalnog sportskog direktora, pa čak i u vrijeme prije Zdravka Mamića.

Trebao je to postati svojevremeno Romeo Jozak, kojeg se i sada negdje spominjalo kao čovjeka koji bi taj posao mogao odraditi jako dobro i iznimno mnogo pomoći. Međutim, Jozak je u vrijeme Mamića bio upravo taj koji je posao sportskog direktora želio raditi ‘previše samostalno‘, pa je vrlo brzo otišao, nije bio od onih koji su spremni za previše kompromisa. Želi odraditi svoju viziju do kraja, ima svoje ideje, želi preuzeti obveze i za njih preuzeti odgovornost. Zato je nekako normalno da je nakon svih tih godina vođenja sportske i kadrovske politike na specifičan način u kojoj nikada nije stršalo ime nekog sportskog diirektora, teško pronaći adekvatnu osobu za taj posao. S druge strane, Dinamo je svih ovih godina bez samostalnog sportskog direktora ostvario rezultate za pamćenje, postao je daleko najbolji hrvatski klub, a imao je i zapažene europske rezultate. Ne zaboravite, Dinamo se u zadnjih 17 sezona 16 puta plasirao u skupinu europskih natjecanja. Pritom je šest puta izborio ulazak u Ligu prvaka, a devet puta u ligu Kupa UEFA, odnosno Europa ligu. Otkako

je osmišljen format s grupnom fazom natjecanja plavi su 19 puta sudjelovali u skupini: 8 puta u Ligi prvaka, 10 puta u ligi Kupa Uefa, odnosno Europa ligi, a sad prvi put u Konferencijskoj ligi. Dakle, s obzirom na svoju organizaciju i funkciniranje, Dinamo je bez sportskog direktora autorizirao sjajne rezultate. Međutim, vremena su se promijenila, Modrima sad treba sportski direktor.

- Ove godine nećemo izabrati sportskog direktora - kaže nam izvor iz kluba.

Sasvim je moguće i da završe pripreme i zimski mercato, a da Dinamo neće imati prvog čovjeka struke. Što naravno ne znači da Dinamo neće raditi izlazne i ulazne transfere. Stići će i pojačanja. Svoje prijedloge dati će trener Sergej Jakirović, a konačnu odluku donijeti će Uprava kluba.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
16. svibanj 2024 14:02