EXPA/ SPORTIDA/ ZIGA ZUPAN/AVALON/PROFIMEDIA Expa/ Sportida/ Ziga Zupan/Avalon/Profimedia
POVRATAK NA MAKSIMIR

Dvije godine karijere ‘potrošio‘ je na ozljede, sada se vratio, ali u Dinamu ga tek čeka ‘krvav‘ posao

U Splitu je dosegao nogometne visine i odigrao najbolju utakmicu u Dinamovu dresu, u kolovozu 2016.
Piše: Mladen BarišaObjavljeno: 07. travanj 2024. 07:07

U 72. minuti polufinalne utakmice Kupa između Hajduka i Dinama, Poljud je eruptirao. Trideset tisuća navijača euforično je dočekalo debitantski nastup Ivana Perišića za Hajduk. Bile su mu to i prve minute u igri nakon što je 26. rujna prošle godine u Innsbrucku operirao križne ligamente koljena.

S mnogo manje pompe, pomalo diskretno, u 90. minuti iste utakmice za Dinamo je ove sezone "debitirao" Marko Rog. Praktički, odigrao je samo sudačku nadoknadu od sedam minuta, tijekom kojih je nekoliko puta dotaknuo loptu. Valja primijetiti da su Perišić i Rog nakon identične ozljede zaigrali istoga dana mada je igrač Dinama operativnom zahvatu bio podvrgnut – dva mjeseca ranije (koncem srpnja)!

image
DAMIR KRAJAC/CROPIX Cropix

No, postoji i objašnjenje – zašto je oporavak veznjaka "modrih" bio zahtjevniji i dugotrajniji (osam mjeseci). Marko Rog, koji i danas nosi titulu najskupljeg igrača u povijesti HNL-a (Dinamo je za njega 2015. isplatio Splitu odštetu od četiri milijuna eura, kao i milijun u državni proračun na ime poreza), čak tri puta je doživio ozljedu križnih ligamenata, koja se smatra jednom od najtežih u sportskoj medicini.

Rog je prvi puta stradao u sezoni 2020/21. Tada je izbivao s terena 166 dana. Sezonu kasnije "otišli" su ligamenti i na drugom koljenu. Tom je prigodom njegovo odsustvo od nogometa potrajalo čak 244 dana! Zanimljivo, iako je Rog u karijeri igrao za šest klubova, sve ozljede doživio je u dresu Cagliarija, čiji je i danas član (u Dinamo je došao na posudbu do kraja godine). Sveukupno, Marko Rog je tijekom svoje karijere profesionalnog nogometaša, samo na postoperativno liječenje i rehabilitaciju spomenute tri ozljede "potrošio" 21 i pol mjesec. Gotovo dvije godine života!

image
ALEN SZABO Gnk Dinamo/alen Szabo

A četiri dana nakon Uskrsa, oko 1.500 navijača Dinama, koliko ih je bilo na južnoj tribini poljudskog stadiona tijekom Kup utakmice s Hajdukom, ushićeno je popratilo nogometno "uskrsnuće" Marka Roga. Ima simbolike što se "pojavio" upravo u Splitu (gradu, u kojemu je dosegao nogometne visine), ali i Poljudu, gdje je 9. kolovoza 2016. odigrao svoju najbolju utakmicu u dresu "modrih": Dinamo je spomenutog dana, pred 32.000 navijača, deklasirao domaćina 4-0, a Rog je postigao dva pogotka (preostale su zabili Soudani i Fernandes).

No, povratak Roga na travnjak nije vijest koja bi trebala potaknuti euforiju. Sada mu predstoji dugotrajna i mukotrpna potraga za natjecateljskom formom. Zacijelo se u njegovoj glavi miješaju neutažena želja za novim dokazivanjem, ali i strah od ponovnog ozljeđivanja. Negdje u primislima, jamačno je prisutna i Rogova ambicija igranja za hrvatsku reprezentaciju na Europskom prvenstvu u Njemačkoj. Konačno, njegov povratak u Maksimir, svojevrsna je procjena da će kroz HNL lakše ostvariti svoje ciljeve nego u kudikamo zahtjevnijoj konkurenciji talijanske Serie A.

Na vrhuncu karijere, kada je iz Napolija ostvario transfer u Cagliari, bivši je hrvatski reprezentativac dosegao tržišnu vrijednost od 15 milijuna eura. Danas je njegova procijenjena vrijednost deset puta manja.

Nakon sedmominutne uvertire na Poljudu, Marko Rog će biti u konkurenciji za Dinamovu momčad i u nedjeljnom ogledu, s Istrom 1961, na Maksimiru. No izgledno je da ga Jakirović neće gurnuti u sastav od prve minute.

Stručni stožer "modrih" najavljuje da će momčad definirati kada "otkrije" 11 energetski najspremnijih igrača. Zbog ozljeda su upitni stoperi Bernauer i Živković, dok je Kaneko suspendiran (kartoni).

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
07. travanj 2024 07:07