Marko Filipović, Tomislav Tomašević i Mirko Barišić

 DAMIR KRAJAC Cropix
AKCIJA STADION

Gradonačelnik Tomašević izbjegava Maksimir, evo što je glavna smetnja startu gradnje novog stadiona

Dinamo i dalje čeka oglašavanje vodećih ljudi Grada Zagreba, iako se činilo da je dogovor blizu
Piše: Davorin OlivariObjavljeno: 27. svibanj 2022. 20:06

Sezona je završila, zastor na iznimno zanimljiv HNL je spušten, Dinamo je obranio naslov prvaka, prekrasno je to proslavio... Sad se u Maksimiru raspravlja tko će biti novi trener, tko će iznjedriti kao novi sportski direktor, kakav će biti ljetni mercato, razmišlja se o prvim europskim kvalifikacijskom utakmicama. Fokus je na sportskim segmentima kluba, na sportskoj politici.

Ali eto, priča o novom maksimirskom stadionu opet je stala. Opet se u eteru ne čuje ništa. Već smo navikli na tu priču, tako je to godinama, stalno se govori i piše o stadionu, a uglavnom se ne događa ništa. Tu i tamo se pojave neke informacije da se krenulo s mrtve točke, a onda točka opet postane mrtva. I tako to, kao neki začarani krug, kao rotor iz kojeg nema izlaza. Imali smo tako priču tamo negdje krajem prosinca prošle godine da se sve zahuktalo, gotovo da su se samo čekali bageri da krenu prema Maksimiru. Tomislav Tomašević, zagrebački gradonačelnik, sastao se tada nekoliko puta s vodećim predstavnicima Dinama, Vlatkom Peras, predsjednicom Uprave i predsjednikom Mirkom Barišićem, a tema je naravno bila gradnja stadiona.

Došlo se i do prvih konkretnih rezultata, iako je bilo pretjerano govoriti da je dogovor na pomolu. Ali, načelno, saznali smo najmanje dvije stvari. Prva, Dinamo je definitivno spreman preuzeti na sebe gradnju novog maksimirskog stadiona, i, drugo, zauzvrat je Grad Zagreb spreman dodijeliti Dinamu koncesiju na 99 godina za korištenje tamošnjeg zemljišta.

Usto, budući da bi rušenje sadašnjeg i gradnja novog stadiona mogli trajati dvije godine, Dinamo je bio spreman za privremeno igranje svojih prvenstvenih utakmica spreman napraviti manji stadion, vjerojatno u Sesvetama.

- Najavio sam sastanak s upravom Dinama. I on se dogodio. Bio je konstruktivan. Raspravili smo o različitim modelima, jedan je i gradnja novog stadiona. Raspravili smo i različite modela financiranja. Gledamo modele koji neće opteretiti ni kunu gradski proračun, iz gradskog proračuna se neće financirati ni rušenje starog ni izgradnja novog - kazao je tada Tomašević.

Kažu nam neki izvori da se i dalje u tišini vode razgovori između Grada i Dinama, da postoje još neki problemi u zemljišnim knjigama, a dok sve ne riješi, niti Grad može Dinamu dati pravo na građenje stadiona, niti koncesiju, niti će bilo koji ulagač pristati na investiciju.

Međutim, nama se čini da je ipak najveći problem leži u - politici. Naime, trenutni odnos snaga u gradskoj politici nije dobar za početak gradnje stadiona. Unutar vladajuće koalicije postoji i dalje nesuglasje oko izgradnje stadiona. Neke političke opcije inzistiraju da se gradonačelnik drži predizbornih rečenica i nastavi gradnju stadiona uvjetovati demokratizacijom procesa izbora Dinamova vodstva. I da se to treba riješiti prije nego se ide pred Gradsku skupštinu.

Međutim, nitko iz političkih opcija koje zagovaraju demokratizaciju procesa u izboru vodstva plavog kluba ne iznose nikakve ideje modela “demokratskog” upravljanja. A gradonačelnik izbjegava Maksimir. Nije ga bilo na posljednjem zaključnom derbiju HNL-a Dinamo-Hajduk. Iz Grada su javili da je bio spriječen...

Linker
13. svibanj 2024 02:28