Velimir Zajec

 GORAN MEHKEK Cropix
DELIKATNI TRENUCI

Jakirović tek sada treba spasiti posao: Dok Zajec nosi osmijeh Mona Lise, javljaju se dva škakljiva pitanja

Svakom laiku jasno je što donose Petković i Baturina, ali javit će se problem
Piše: Dražen KrušeljObjavljeno: 06. travanj 2024. 19:08

U velikom finalu derbija u srijedu saznali smo kako izgleda manje šarmantno lice "prgave familije" jednom kada se ona otme kontroli marketinških stručnjaka, ali Dinamova navijača nakon dvije vezane pobjede protiv Hajduka više zanima što u bližoj budućnosti treba očekivati od vlastite "nuklearne obitelji".

Termin koji u sociologiji označava obitelj sastavljenu od majke, oca i djece, u maksimirskoj stvarnosti prevodi se malo živopisnije: to je obitelj razorena malom nuklearnom eksplozijom u domaćinstvu, nakon koje je loš otac završio u izbjeglištvu, zla maćeha i dalje se šulja negdje u blizini kluba, a odred pismenijih dječaka (čitaj: Boysa), na čelu s Velimirom Zajecom, u hodu obilazi ruševine, sastavlja dijelove i spašava što se spasiti može.

Spasili sezonu

Zasad im dobro ide. Onom subotnjom pobjedom u derbiju SHNL-a na pogon Brune Petkovića, "plavi" su spasili sezonu jer su ostali živi u najvažnijoj utrci, za titulu hrvatskog prvaka, koja otvara vrata prema prebogatom sefu Uefine Lige prvaka. Ovom drugom, i objektivno manje bitnom pobjedom u Kupu, momčad je izborila finale natjecanja, ali zapravo je važnije da je zadržala natjecateljski tonus i raširila lepezu kvalitetnih rješenja za sljedećih nekoliko sezona. A smjer kluba u tih nekoliko sezona može dramatično utjecati na njegovu budućnost - hoće li Dinamo nastaviti kucati na vrata Champions League ili će se trajno preseliti u rezervat nižeg europskog plemstva, pod nazivom Konferencijska liga? Može li i dalje servisirati skupu momčad koja privlači sponzore i navijače, ili će se zadovoljiti ulogom regionalnog lidera?

image

Sergej Jakirović

ANTE CIZMIC Cropix

Svjestan delikatnog trenutka, Zajec se na startu predsjedničkog mandata od škakljivih pitanja branio zagonetnim osmijehom Mona Lise. Je li ona petica u Solunu bila dovoljan razlog za smjenu Sergeja Jakirovića? Jesu li dvije pobjede protiv Hajduka snažan argument za obnovu trenerova kredita? Nismo dobili odgovore na pitanja. Jasno nam je jedino da predsjednik ne želi potrese i lomove. Strateške odluke ne donose se vruće glave.

Situacija sa Cicom

"Nije tajna da su treneri kod mene uvijek bili zaštićeni. Kontinuitet upravljanja je od presudne važnosti", objašnjavao je Zajec u prvim javnim nastupima zašto Jakirović ne treba strahovati od njegove sjekire. Novinar s dovoljno iskustva pamti, međutim, da se sportski direktor Zajec jednom davno rastao od šampionskog trenera Zlatka Kranjčara. Samo nekoliko dana nakon što je Cico u ljeto 1996. isporučio dvostruku krunu, Zajec je otišao na operaciju srca, a klupska vrhuška iskoristila je priliku za smjenu. Otto Barić vodio je momčad sljedeće sezone.

image

Velimir Zajec i Vlatka Peras

ANTE CIZMIC Cropix

U prijevodu, Jakirović je s dvije splitske pobjede zagletao neravnine, ali tek treba spasiti posao. Trofeji će mu svakako pomoći u toj misiji, no predsjednikovu izvježbanom oku važnije će biti kako na tom putu izgledaju momčad i njezin gard, ne samo u Maksimiru, nego i na vrućim gostovanjima. Kada bi napadačko opredjeljenje iz prvog poluvremena Kup derbija znao pretočiti u koherentnu filozofiju igre, Jakirović bi zacementirao svoju poziciju na duže vrijeme. Jer tijekom tih 45 minuta gledali smo plavu rapsodiju poslije koje publika poziva na koncertni bis - hoćemo još! Kombinatornom igrom dinamovci su sakrili loptu suparniku, svaki je igrač pritom imao pravo na svoju kratku ekspresivnu točku, a prilike su se nizale kao na tvorničkoj traci. Na odmor je Dinamo mogao hladno ponijeti tri ili četiri gola prednosti.

Zašto to nije učinio? Zato što u rosteru nema stroj za golove. Petković je prvi strijelac momčadi sa 17 golova u tekućoj sezoni, uz napomenu da tako plodnu kampanju nije imao otkako je 2018. sletio u momčad. Utakmicu je prelomio Sandro Kulenović, kada je spremno dočekao otpadak u petercu, pobjednički gol na Poljudu osigurao mu je herojski status na jedan dan, ali 24-godišnjak generalno nastupom i dalje ostavlja dojam idealnog džokera s klupe. Posjeduje on vulkansku energiju, ali prečesto ga izdaje prvi dodir da bi sutra mogao preuzeti Petkovićev dres.

Što nakon sezone?

To je drugo škakljivo pitanje pred kojim se Zajec zasad samo zagonetno smješka. Oko koga, naime, misli graditi momčad za sljedeću sezonu? I nogometnom laiku jasno je da bi napadački nogomet Dinamo najlakše igrao kada bi akcije na suparničkoj polovici crtao Martin Baturina, a finalni "touch" im davao Petković. Ovdje, nažalost, imamo problem jer Petkovićev je kamp već iskomunicirao prema javnosti da 29-godišnjak igra oproštajnu sezonu u plavom dresu. U današnjoj formi, s fiksnom odštetom od 2,5 milijuna eura, Petković je bagatelno jeftin čak i za najskromnije klubove Premiershipa ili La Lige.

image

Martin Baturina i Bruno Petković

GORAN MEHKEK Cropix

S Baturinom je priča drukčija: on je najskuplji eksponat u klupskom izlogu, procijenjen na 20-ak milijuna eura, ali za aukciju je predviđen jedino u slučaju rezultatskog fijaska u Europi, ako Dinamo ostane bez Uefinih nagradnih milijuna.

Na ovom polju odgovornost prelazi u ruke v.d. sportskom direktoru Marku Mariću. Njegova rješenja zasad su konsolidirala obranu, "francuska veza" izdržala je tri sata bez pogotka na Poljudu, a u nastavku priče traže se legitimni izazivači za "devetku" i "desetku". Jedan od preostalih brojeva u veznom redu, "šest" ili "osam", sa sve više autoriteta napada Petar Sučić, 20-godišnjak koji je predstavom u srijedu podsjetio na Arijana Ademija iz njegovih najboljih dana...

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
06. travanj 2024 19:09