IVAJLO PETEV ZA SN

Mučenje u Europi nije ništa čudno! ‘Odlučivat će nijanse, kao prije deset godina kad me Čačić svladao...‘

Današnji izbornik BiH, bivši trener hrvatskog i bugarskog prvaka koji stoji na putu Dinamu do Lige prvaka
Piše: Davorin OlivariObjavljeno: 28. srpanj 2022. 05:58

Ludogorec... Bugarski prvak kao Dinamova sudbina. Kao sudbina Ante Čačića. Prije deset godina, u 2. pretkolu Lige prvaka prvi put su se sudarili hrvatski i bugarski prvak. Čačić još itekako pamti ta dva ogleda, tu dramu. U prvoj utakmici u Razgradu bilo je 1:1, Ante Rukavina zabio je u posljednjim trenucima susreta. A onda ludi uzvrat u Zagrebu, dvaput je momčad koju je tada vodio Ivajlo Petev vodila, 1:0 i 2:1, da bi Rukavina svojim drugim pogotkom na toj utakmici izjednačio. Čekao se samo kraj, igrala se osma minuta nadoknade vremena jer su se bugarski igrači do “besvijesti” izležavali. A onda je u osmoj minuti sudačke nadoknade zabio Domagoj Vida za pobjedu 3:2 i prolaz dalje, na kraju su se Modri plasirali u Ligu prvaka.

No, Modri pamte i loše dane protiv Ludogoreca, u sezoni 2013./14. igrali su s njima u skupini Europske lige i nisu se dobro proveli. Branko Ivanković vodio je Plave u Sofiji (nije se igralo u Razgradu) i izgubio s 0:3. Ni u Maksimiru nije bilo puno bolje, Plavi su upisali novi poraz, 1:2, a za momčad koju je tada vodio Zoran Mamić zabio je Duje Čop. I eto sad opet, treći put Dinamo i Ludogorec. U onim dramatičnim i šokantnim ogledima prije deset godina, Ludogorec je vodio današnji izbornik Bosne i Hercegovine, Ivajlo Petev. Petev je bio i trener Dinama od listopada 2016. godine, do srpnja 2017... Jučer nam se 47-godišnji trener javio iz Bugarske, na odmoru je, na moru.

- Evo me u Sunčevom Bregu, to je naš “bugarski Dubrovnik”. Pa gdje se ide u srpnju i kolovozu, na more naravno. Odmaram. I naravno pratim sve što se događa u nogometu - kazao nam je prvo Petev.

Smije se...

- Eto, igraju Ludogorec i Dinamo, trenirao sam oba kluba. Eh, kad se sjetim one dvije utakmice prije deset godina, oba puta primali smo golove u zadnjim trenucima, Dinamo je prošao dalje. Bio je to pravi show. No to je prošlost. A sad se opet Dinamo i Ludogorec bore za Ligu prvaka.

Kaže nam da je gledao prvu maksimirsku utakmicu Dinama i Škupija (2:2), a da je s druge iz Skoplja gledao samo “highlightse”.

- Bila je muka za Dinamo. Vidim da se hrvatski mediji tome čude, ali zašto? Vjerujte, danas više nema lakih protivnika. U borbi za Ligu prvaka igraju prvaci država, pa to su dobre momčadi. Za Dinamo je najvažnije da je prošao, rezultat se uvijek pamti, ostalo se zaboravlja. Konačno, početak je sezone, ne može se na startu odmah biti u formi, ona dolazi s vremenom.

image
AFP

Onda je odmah dobacio...

- Nego, vidite, moj Luka Menalo je ušao, odmah je asistirao. Odlično je odigrao drugo poluvrijeme. Vidim da super igra na početku sezone, ali je stalno na klupi... Treba li igrati u udarnom sastavu Dinama? Ne znam, o tome odlučuje trener Čačić, ne bih se želio u to miješati. Ali da vam kažem da je i za Bosnu i Hercegovinu igrao dobro, uvijek. Izvrstan je. Kad god je u momčadi, odličan je, super dečko i igrač.

Jasno, zvali smo ga da nam priča o Ludogorecu kojeg poznaje do srži.

- Gledao sam uzvratnu utakmicu Ludogoreca i Shamrock Roversa. Bilo je gusto, vodili su Irci s 2:0, imali igrača više. Irci su bili mnogo bolji od onog svog izdanja u Razgradu. Ali na kraju je sve ispalo dobro za Ludogorec. Prednost od 3:0 iz prve utakmice bila je dovoljna. Možda je Ludogorec mislio da će lako proći... Ali nema lako. Kad pričamo o toj utakmici, onda bih je mogao usporediti s utakmicama Dinama i Škupija. I opet bih ponovio “nema lakih suparnika”. Uvijek moraš juriti “sto na sat”, bez obzira na ime protivnika. Irci su bili nezgodni, ali ipak se vidjelo da je Ludogorec bolji, kvalitetniji. Ponekad se čini da klubovi poput Škupija ili Shamrock Roversa mogu iznenaditi favorite poput Dinama i Ludogoreca, ali na kraju oni ipak pobijede. Upravo zato jer su kvalitetniji, bolji.

Kako mu danas izgleda Ludogorec?

- Daleko je najjači klub u Bugarskoj, to svi znamo, jedanaest puta zaredom prvak. Uvijek igraju Europu, hvatali su skupine euro natjecanja. Imaju jako dobar roster igrača. Prognozirati pobjednika iz ta dva ogleda Dinama i Ludogoreca je realno teško. Mogao bih sad nabrajati igrače iz obje momčadi, možda analizirati tko je bolji na kojim pozicijama, ali nema potrebe, jer bi rezultat na kraju bio - izjednačen. Očekujem dvije vrlo zanimljive i neizvjesne utakmice s potpuno nepoznatim slavodobitnikom. Dakle, šanse su 50:50. Svatko ima svoje adute, odlučivat će nijanse. Kao što su odlučile prije deset godina, kad smo treneri bilo Čačić i ja. Moglo je tada otići na jednu i na drugu stranu, tako će biti i sada. Vladat će totalna neizvjesnost. Nema tu favorita. Možda će netko pomisliti da je to Dinamo, ali to nije točno. Tko može podcijeniti Ludogorec? Svake godine se pojačava. Dolazim na utakmicu u Razgrad, vjerujem da ću uživati u nogometu. Konačno, trenirao sam oba kluba, kako bih mogao propustiti tu utakmicu?

Kako bi se Ludogorec mogao suprotstaviti Modrima. Hoće li napasti ili će ipak čekati svoje prilike iz tranzicije igre?

- To jednostavno ne mogu kazati. Jer to nije moj posao. Ali s obzirom na važnost utakmice, možda je teško za povjerovati da će krenuti preriskantno. Isto to mislim i za Dinamo. No to ovisi sve o trenerima i njihovim zamislima, ne mogu ja o tome.

Kaže da Dinamo u Razgradu očekuje sjajna, nabrijana atmosfera...

- Stadion će biti pun. Ludogorec ima sjajne navijače, a Dinamo je sigurno ogroman magnet. Utakmice su jako bitne za obje momčadi. Ulog je ogroman, sportski i financijski. Borba za Ligu prvaka je velika stvar. Vjerujte, atmosfera na stadionu će biti nevjerojatna. Trener Ludogoreca je Ante Šimundža, dobro ga znam, dobar je trener - zaključio je Petev.

Linker
08. svibanj 2024 16:05