DAMIR KRAJAČ/Cropix
EKSKLUZIVNO ZA SN

Prvi intervju osporavanog dinamovca: ‘Svakoga mogu predriblati, i to će uskoro vidjeti cijeli HNL!‘

"Očekivao sam da ću dobiti više prilika. Normalno je da moram dobiti povjerenje Jakirovića..."
Piše: Davorin OlivariObjavljeno: 18. listopad 2023. 17:38

Kazuyoshi Miura je bio član Dinamove momčadi, koja je 1999. godine u posljednjem kolu osvojila naslov prvaka ispred Rijeke. Miura je za Plave nastupio ukupno 12 puta, nije postigao ni jedan pogodak i ni jednom nije igrao svih 90 minuta. Dinamo su tada trenirali Zajec i Lončarević. Maksimir je tih dana bio prepun japanskih novinara, koji su svaki dan dolazili na treninge i uvijek se sjećamo njihovih svakodnevnog istog pitanja:

- Gospodine Zajec, kako je danas trenirao Miura?

Danas nema japanskih novinara u Maksimiru, iako je tu jedan drugi Japanac, niti približno slavan kao Miura, koji i dalje, u svojoj 56. godini, igra u drugoj portugalskoj ligi za klub Oliveirense!? U Dinamo je ovog ljeta iz Sappora stigao Takuro Kaneko (26), najavljen kao brzo japansko krilo, “nogometni Shinkansen”. I već je nadmašio svog slavnog prethodnika u Maksimiru, jednu utakmicu HNL-a odigrao je svih devedeset minuta, protiv Istre 1961 u Puli, u drugom kolu.

image
DAMIR KRAJAČ/Cropix

Međutim, nakon te utakmice igrao je još samo 59 minuta protiv Gorice, 29 minuta protiv Hajduka na Poljudu, te 25 minuta protiv Istre 1961 u posljednjem kolu u Maksimiru. Dobio je i šest minuta u kvalifikacijama za Ligu prvaka u maksimirskom porazu od AEK-a. Nadmašio je Miuru u još jednom statističkom podatku, zabio je jedan gol za Modre, protiv Ponikvi u Kupu.

Sve je drukčije

Jučer je Kaneko dao svoj prvi intervju za hrvatske medije, za Sportske novosti. Za taj razgovor trebamo se zahvaliti i njegovom prevoditelju, Kenu Sulimanoviću, koji mu je stalno na raspolaganju jer Takuro govori samo japanski jezik, na engleskom zna reći tek osnovne stvari. Pitali smo simpatičnog Japanca kako se snašao u Zagrebu, koliko mu je život drukčiji od onoga kojeg je živio u Japanu?

- Sve je drukčije... Različita je kultura, hrana, ma sve... Potpuno je drukčiji život u Hrvatskoj u usporedbi s Japanom. Na početku mi je zaista bilo dosta teško, ali sad sam se već navikao na hrvatski ritam života. Mislim da je promjena načina života utjecala i na moje nogometne izvedbe. Sve mi je bilo novo, nije mi bilo jednostavno, definitivno. No, sad sam se uskladio s hrvatskim načinom življenja - kaža nam Kaneko u uvodu.

image
RONALD GORŠIĆ/CROPIX

Pitali smo ga može li usporediti svoj bivši klub Sapporo i Dinamo, koja je liga jača, japanska ili hrvatska? Na kojem mjestu bi bio Dinamo u japanskoj ligi?

- Nema razlike u stilu igre jer je u Sapporu trener s ovih prostora, Mihajlo Petrović, tako da se igra s dosta pasova, s posjedom lopte. Tu nema velike razlike, ali velika je razlika što je Dinamo u HNL-u, iako ovog trenutka nismo prvi, dominantan u odnosu na druge klubove. U Japanu nema toliko dominantne i superiorne momčadi. U Hrvatskoj svi koji igraju protiv nas povuku se u niski blok, igraju bunker, pa je onda to teško za probiti. Kod nas u Japanu toga nema jer su klubovi izjednačeniji, pa je igra otvorenija. Bi li Dinamo bio prvi u japanskoj ligi? Pa, bio bi u konkurenciji za naslov prvaka, ali ne znam bi li bio prvak Japana!

S obzirom na to da ne zna hrvatski, a natuca engleski, kako se sporazumijeva sa suigračima?

- Kad sam tek došao imao sam problema i s bilo kakvom komunikacijom na engleskom jeziku. Učio sam u Japanu engleski u školi, ali nije to dovoljno za normalnu komunikaciju. Poboljšao sam engleski otkako sam stigao u Zagreb. Upisao sam online tečaj, pa sad mogu razgovarati, ali samo na osnovnoj razini. Za nešto više na engleskom jeziku ipak trebam prevoditelja. Međutim, svaki dan sam na tom online tečaju. U usporedbi od prije nekoliko mjeseci velika je razlika, sad sam puno bolji u engleskom. Za ručkom sa suigračima već mogu prozboriti nešto osnovno.

image
RONALD GORŠIĆ/CROPIX

Kazali smo da nije igrao puno otkako je došao. Što je očekivao kad je dolazio u Dinamo?

- Očekivao sam da ću dobiti više prilika igrati. Došao sam u Hrvatsku, u Dinamo, jer mi je to bio veliki izazov, nikad nisam igrao izvan Japana. Želio sam vidjeti kako je igrati u Europi. Prošli smo turbulentno razdoblje, promijenio se trener, normalno je da moram dobiti povjerenje novog trenera, a čini mi se da se to i događa. Trener ima više povjerenja u mene. Znam da moram iskoristiti priliku svaki put kad je dobijem. Vjerujem da će me trener prepoznati i da ću moći Dinamovim navijačima pokazati sve što znam.

S obzirom na to da ga nismo imali prilike previše gledati, kako bi on sam opisao sebe, koje su mu najbolje karakteristike?

- Mislim da mi je najjača strana dribling. U situaciji “jedan na jedan” mogu predriblati svakoga. To ću uskoro, ako dobijem pravu priliku, pokazati Dinamovim navijačima, ali i svima ostalima u hrvatskoj ligi.

Igra na poziciji desnog krila. Je li mu to najdraža pozicija, na kojima još može eventualno igrati? Je li desno krilo igrao i u Japanu?

- Krilni sam igrač. Najbolji sam na desnom krilu, ali mogu igrati i na lijevom krilu. U Japanu sam igrao u sistemu 3-4-3, tako da je ovdje sad malo drukčije. Ali neće biti problem...

image
DAMIR ŠKOMRLJ/Cropix

A kako je Kaneko uopće došao u Dinamo? Tko ga je kontaktirao, je li prije uopće ikad čuo za Dinamo?

- Dinamo nije nepoznati klub, igrao je u Ligi prvaka. Nadao sam se da ćemo i ove sezone igrati Ligu prvaka. To je prva stvar koja me privukla u Dinamo. Još prije ljeta sam svom menadžeru kazao da želim igrati u Europi. Ne znam točno tko ga je kontaktirao, uglavnom, došao je do mene kazavši da ima ponudu Dinama. Odmah sam razgovarao sa svojim klubom Sapporom, nije bilo nikakvih problema, ali čuo sam ja za Dinamo još i prije kao dječak. Igrao sam igrice na PlayStationu, nogometne igrice, a klub u tim igricama je bio baš Dinamo!

Pitali smo ga je li se ikad imao prilike upoznati sa svojim prethodnikom u Dinamu, Kazom Miurom, koji je bio kratko u Dinamu, ali ga se stariji navijači još sjećaju?

- Miura je legenda u Japanu. Svi znaju tko je on. Inače, ima jedna zanimljivost. On je puno stariji od mene, ali smo igrali jedan protiv drugoga! A nevjerojatno jest da i dan danas igra nogomet. Baš je nevjerojatan igrač, sjajne karijere. Moj je san ostati u sjećanju navijača Dinama kao što je ostao Miura, bez obzira na to što je u Zagrebu ostao kratko - zaključio je Takuro Kaneko.

Vozači ovdje uletavaju sa svih strana

Kako Kaneko živi u Zagrebu, vozi li automobil, kako se snalazi?

- U Zagrebu mi je daleko najveći problem što japanska vozačka dozvola ovdje ne vrijedi. Moram proći proceduru da bi vrijedila, tako da trenutačno ne mogu voziti, pa me sad vozi moj prevoditelj. Nije mi prijevoz neki problem, ali želio bih promijeniti vozačku da mogu imati svoj automobil. Makar, mogao bih na startu imati problema jer vi Hrvati vozite po suprotnoj strani, ha, ha, ha... A vozači uletavaju sa svih strana. To kod nas u Japanu nije slučaj. Dosta je inače naporna sezona, puno je utakmica, tako da nisam stigao obaviti neke privatne stvari.

Obranit ćemo naslov

Pred Dinamom je nastavak sezone. Rezultati do sada nisu bili bajni, naročito porazi od Sparte, Ballkanija i Hajduka. Srećom, momčad se podigla protiv Istre 1961. Što Takuro očekuje od Dinama ove sezone?

- Dinamo je branitelj naslova prvaka Hrvatske. I normalno jest da svi ostali klubovi posebno grizu protiv nas. Ali, bez obzira na taj pritisak, vjerujem da ćemo obraniti naslov prvaka, uzeti pehar pobjednika.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
30. travanj 2024 06:24