GORAN MEHKEK Cropix
SVIJETLA TOČKA

Seniori u HNL-u ne briljiraju, ali klinci idu po naslov. Pobjedom u nedjelju ispisali bi povijest kluba

Sve uspješniji nastupi juniora, kadeta i pionira naznačuju da će se stvarati ozbiljni igrači za prvu momčad
Piše: Toni RoićObjavljeno: 01. svibanj 2024. 14:11

Nakon razočaravajućeg poraza od Osijeka malo što pametno može se reći o seniorskoj momčadi Gorice, koja bi najradije da je prvenstvo već gotovo, a ne da se još treba mučiti u zadnja četiri kola, pa nije čudo da su glavna tema u turopoljskom klubu - pioniri.

Kako i ne bi bili, kada generacija 15-godišnjaka koju vodi trener Boris Trivunov ima priliku ući u povijest Gorice, kao prva njezina momčad koja će osvojiti naslov prvaka Hrvatske. Golema će biti važnost tog pothvata s dugoročnim pozitivnim efektom za klub, koji tek stasava na prvoligaškoj sceni i čije sve tri mlađe kategorije ispod seniora tek dvije sezone zajedno nastupaju u elitnom rangu.

Još kada je ljeta 2018. godine ušla u 1. HNL, jedan od prioriteta Gorice bio je razvoj škole nogometa i dizanje na daleko višu organizacijsku i kvalitativnu razinu od dotadašnje. Složen je to proces koji traži vrijeme i strpljenje, a veliki ograničavajući faktor je i nedostatak infrastrukturne podrške, odnosno nedovoljan broj terena i svlačionica za rad svih klupskih kategorija, kojih je sa ženskom ekipom Gorice preko 20. Snalazili su se Velikogoričani na razne načine, uglavnom koristeći kapacitete susjednih turopoljskih klubova iz nižih liga, a upornost i sistematičan rad počeli su malo, pomalo, davati i rezultate. Sve uspješniji nastupi juniora, kadeta i pionira naznačuju da će se u sljedećim godinama stvarati ozbiljni igrači za prvu momčad, a kruna svega dosad učinjenog definitivno je ova sezona 2023./24. koju igraju pioniri.

Prva meč-lopta u nedjelju

Na dva kola prije kraja Gorica je na prvom mjestu i ima 55 bodova, četiri više od drugoplasirane Lokomotive, pet od Dinama i sedam od Hajduka. Sve je dakle jasno. Jedna pobjeda u preostale dvije utakmice protiv Solina i Rijeke bit će dovoljna za titulu hrvatskog prvaka. Prva meč-lopta je u nedjelju, 5. svibnja, u 10 ujutro, kada sastav trenera Trivunova u Vranjicu igra sa Solinom, koji ima čak 39 bodova manje. Gorica je veliki favorit, premda će imati problema sa sastavom jer kartone moraju odrađivati Čolić i Echoue, dva reprezentativca Hrvatske U-15 (Gorica ih ima ukupno pet), a nije siguran za nastup ni najbolji strijelac i kapetan Kelava. No, čak i da izostane pobjeda, ostaje popravni u zadnjem kolu u dvoboju doma s Rijekom.

Priča o ovoj generaciji koja stvara povijest ima i duboku pozadinu onoga što se u stručnoj terminologiji zove selekcija i doselekcija, ali kada u Turopolju zazvone šampionska zvona bit će prilike i vremena za otkrivanje svih tajni. Neka prvo pehar dođe u Veliku Goricu, a onda će se imati o čemu pisati...

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
01. svibanj 2024 14:12