Igrači Hajduka

 ANTE CIZMIC Cropix
BIVŠI STANOVNIK POLJUDA

‘Gdje bi bio Hajduk da nije bilo tog čovjeka? Nisu zaslužili toliko bodova, a Dinamo neka se ne zavarava‘

Toni Golem prokomentirao je ključne stavke HNL-a te najavio ogled Hajduka i Rudeša
Piše: Jurica RadićObjavljeno: 14. veljača 2024. 13:43

Toni Golem ima sve reference za komentiranje trenutačnog odnosa snaga subotnjih suparnika u Kranjčevićevoj. Vodio je Rudeš prošle jeseni, a iskustvo je prethodno stjecao kroz ulogu trenera juniora Hajduka i pomoćnika u stožeru prve momčadi Bijelih. Možda je upravo zbog svega navedenog Golem itekako kritičan prema učinku svog bivšeg kluba.

Ostajete li i nakon četvorke protiv Slavena Belupa pri tvrdnji da je Hajduk osvojio više bodova nego je zaslužio ove sezone?

- Nisam promijenio mišljenje! Kako ću i promijeniti kad je velik broj utakmica prošle jeseni Hajduk dobio u tijesnom omjeru!? Igralo se “utvrdo”, bez uvjerljivosti. Igra se nije unaprijedila tijekom zimske stanke - kazat će Golem bez okolišanja.

Jedna od utakmica koju su Bijeli prošle jeseni dobili “na mišiće” bio je i dvoboj s Rudešom početkom studenoga na Poljudu. Slavili su zgoditkom Trajkovskog, ali u zadnjim sekundama glavom je na prazna vrata šutirao Mateo Pavlović. I nije pogodio, ostalo je 1:0, dovoljno za pobjedu Hajduka i poraz Rudeša s Golemom na klupi.

image

Toni Golem

RONALD GORSIC Cropix

- Pokazali smo se u dobrom svjetlu, a Hajduk je imao sreće. Ne bi bilo nezasluženo da smo došli do remija. Nije to bila jedina utakmica u kojoj se Hajduk provlačio do pobjede. Individualna klasa, najčešće Livaje, presudila je još nekoliko utakmica, ali to nije put u kojem se može računati na titulu. Preduga je sezona da bi se moglo u 36 kola bez prepoznatljive igre doći do naslova. No, utakmica s Belupom je ipak pokazatelj optimizma. Odlična energija, puno prilika. Može Hajduk pobjeđivati igrom, a ne samo individualnom klasom.

Dodatna klasa

Pred tri i pol mjeseca problem je Hajduka bio upravo nedostatak pojedinačne kvalitete na vrhunskoj razini. Igrao je Hajduk bez Livaje, kao što igra i u subotu u Kranjčevićevoj.

- Sjećam se, bila je to prva pobjeda Hajduka bez Livaje u tri sezone. Baš preko mojih leđa se slomilo, kakav peh! Međutim, pokazala je i zadnja međusobna utakmica kakav je omjer kvalitete. Kad Hajduk odigra slabije, a Rudeš bude na visini, opet nije dovoljno za bod. U subotu je Hajduk još veći favorit jer sad, za razliku od prošle jeseni, Splićani imaju Kalinića. Imaju klasu koja može zamijeniti Livaju.

Ima li Rudeš šanse iznenaditi Hajduk u subotu?

- Ruku na srce, minimalne su šanse Rudeša. Nije slučajno da je momčad u 21 utakmici bez pobjede. Da su i bez trenera, jednu bi trebali dobiti sami od sebe, ali nisu i to sve govori o kvaliteti momčadi. Od starta prvenstva ekipa je inferiorna u odnosu na ostale, a koliko god nekome bilo teško čuti, samo teorija Rudešu drži status prvoligaša. Nije Rudeš ispao jer su još 42 boda u igri. Jasno, to je priča s matematičkom podlogom i ništa više. Jedino ozračje može podići Rudeš. Kranjčevićeva će biti puna navijača Hajduka, ali takav nogometni ambijent podiže obje ekipe.

image

Nikola Kalinić

ANTE CIZMIC Cropix

Splićani bi u subotu trebali zadnji put igrati bez Livaje, povratak najefikasnijeg splitskog golgetera najavljen je za deset dana u Varaždinu. Nakon Kalinićeva izdanja protiv Belupa ponovno se postavilo pitanje mogu li zajedno igrati Nikola i Livaja?

- Jasno je da mogu, ali možda je pretjerano kazati da bi trebali baš u svakoj utakmici krenuti od prve minute.

Držite da je preofenzivan Hajduk s Livajom, Kalinićem, Brekalom i Sahitijem u prednjoj liniji?

- Kad igra na Poljudu protiv klubova poput Belupa, onda je razvidno da bi mogla sva četvorica igrati od starta. Protiv Dinama možda ne bih stavio i Kalinića i Livaju. Ali poželjno je da Hajduk šampionskih ambicija ima jaku ofenzivnu liniju. Tim više što dva zadnja vezna, primjerice, Krovinović i Pukštas, također imaju što reći u napadačkom nogometu. Barem je pet igrača opasno za protivnička vrata.

Opasan je Hajduk, ali opasna je i Rijeka. Sopićeva momčad iz kola u kolo potvrđuje se kao istinski kandidat za prvaka.

- Rijeka je pokazala da je u ovom trenutku najozbiljniji kandidat za titulu. Četiri pobjede zaredom, ofenzivna, brza momčad, sa širinom rotacije. Sve su to karakteristike momčadi koja ima i najbolju formu ovog proljeća - kazao je Golem.

Argumentirao je dodatno svoj stav...

- Dobili su na Poljudu u trenutku kad im je Hajduk mogao pobjeći na “plus šest”. Vratili se su iz 0:1 do pobjede, zatim su dvaput dobili Goricu po očajnom terenu. Prošle nedjelje u Velikoj Gorici je Ivanović, nekoć prva špica, ušao na kraju kao taktička zamjena. Janković se ozlijedio, ali ima alternacija. Rijeka je jako ozbiljna, ni Hajduk, ni Dinamo ne trebaju se zavaravati da je drukčije...

Prije tri godine Golem je bio pomoćnik Tramezzaniju u Hajduku. Dobro je Splićanin upoznao talijanskog stručnjaka, koji je s Bijelima napravio pravo čudo te polusezone.

- Momčad je sa šestog mjesta podigao do Europe. Suradnja ipak nije dulje potrajala unatoč velikom uspjehu jer očito je da se ljudima nije svidio pragmatični pristup Tramezzanija. Igralo se na rezultat, nije se umiralo u ljepoti. Ali, tko bi danas pitao za ljepotu igre i gdje bi Hajduk bio da nije Tramezzani tog proljeća doveo Bijele do Europe? - otvoreno je kazao Golem.

image

Paolo Tramezzani

TOM DUBRAVEC/ CROPIX Cropix

Kako ste doživjeli njegov povratak u hrvatski nogomet?

- Moram reći da me iznenadio Tramezzanijev angažman u Istri, a pritom su me iznenadili i Puljani angažmanom trećeg trenera ove sezone. Nisu dosad imali takav model rada.

Jeste li se nadali da biste mogli dobiti priliku u Puli?

- Kad trener nema angažman, uvijek misli da bi se nešto konkretno moglo dogoditi, ali nisam razmišljao u smjeru Istre.

Ugodno je pričati s Golemom, elokventnim čovjekom koji nesporno ima “trenersku žicu”. Ali dogodi se da ponekad ambicija izazove kontraefekt. Jeste li pogriješili s odlaskom iz juniora Hajduka u Rudeš?

- Lako je danas o tome pričati i ponuditi jasan odgovor. Gledano iz aktualne pozicije u ovoj situaciji, može se reći da sam pogriješio. Činjenica jest da sam dobio novo iskustvo u karijeri, ali proveo sam tek dva i pol mjeseca u Rudešu. Htio sam ići u Ligu 10, znao sam da idem u tešku situaciju. U konačnici, nisam napravio pomak. Međutim, pomak nije napravljen ni prije mene, ni poslije mene.

Kakav je plan dalje, što smjerate u karijeri? Prošli ste omladinski pogon, bili pomoćnik u Hajduku, samostalno radili u Solinu i Rudešu.

- Nemam namjeru vraćati se u omladinski pogon, niti u drugu ligu. Moj cilj je prvoligaški seniorski nogomet. U kojem klubu, u kojoj ligi, tek ćemo vidjeti. Prošao sam i ulogu pomoćnika u Hajduku, nakon tog iskustva teško mogu biti asistent u HNL-u - podvukao je Golem.

Tramezzani nema mogućnost doći do važnijeg rezultata s Istrom

Što bi Tramezzani mogao uraditi u Puli?

- Ne vidim neki prostor za bitan napredak ove sezone. Hoće li Istra biti sedma ili deveta, to je raspon u kojem bi se mogli kretati Puljani. U prvoj utakmici odmah se vidio rukopis Tramezzanija na klupi Istre. Tvrda obrana, malo šansi i pobjeda iz jednog udarca. Tramezzani je odmah protiv Osijeka potvrdio da će stabilizirati Istru, pokazao je da može izvući potencijal na površinu, međutim, držim da nema mogućnost doći do nekog važnijeg rezultata. Puljani su pritom rasterećeni, imaju sigurnost zbog lošeg učinka Rudeša. Praktički ne igraju za ništa bitno jer im je sustav natjecanja omogućio taj luksuz. Europa je daleko, ispadanje još dalje i na kraju mogu samo promovirati mlade ili raditi ekipu za sljedeću sezonu.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
14. svibanj 2024 11:56