GORAN MEHKEK Cropix
Bivši igrač Modrih i Bijelih

‘Hajduku bi možda bilo bolje da se derbi igra na Maksimiru, a ovaj igrač sve više znači za igru Modrih‘

Saša Peršon i Adrian Kozniku za SN najavljuju jedan od derbija sezone na Poljudu
Piše: Predrag JurišićObjavljeno: 28. ožujak 2024. 12:10

Što će nam ponuditi dolazeći derbi na Poljudu? Hoće li okršaj Hajduka i Dinama na Veliku subotu (19.30 sati) biti poslastica za nogometne sladokusce? Ili će, pak, u predvečerje Uskrsa, na stolu biti samo nogometne mrvice, kao što su bile i prije tri mjeseca, uoči Božića, u maksimirskom okršaju Plavih i Bijelih? Nije tada bilo ni pogodaka (Perkoviću je poništen gol zbog igranja rukom), ni prilika, ni lijepih poteza, taktička šahovska bitka “ubila” je draž nogometne igre.

A o subotnjem okršaju, bivši nogometaš Rijeke, Dinama i Hajduka, 59-godišnji Saša Peršon, kaže sljedeće:

- Uvijek se nadamo da ćemo u najvećem derbiju HNL-a gledati dobar nogomet. I mnogo puta ostanemo razočarani, te se nade ne ostvare. A ovaj je derbi specifičan, izravno će krojiti vrh ljestvice. Pobjeda je neophodna i Dinamu i Hajduku, poraz bi gubitnika pogurnuo u drugi plan u neizvjesnoj utrci za naslov. A remi bi, pak, najviše odgovarao trećoj zainteresiranoj strani u toj utrci, nogometašima Rijeke. Jer, u tom bi slučaju Zagrepčani i Splićani praktički izgubili po dva boda, malo bi im značio taj jedan osvojeni - kaže nekad pouzdani srednji branič.

Svjesni što ih očekuje

Peršon nastavlja:

- Hajduk igra doma, pod velikim je pritiskom, u zadnje je vrijeme “kiksao” i Splićanima se pobjeda nameće kao imperativ. Dinamo oscilira tijekom cijele sezone, ispao je iz Europe i sad se maksimalno okrenuo domaćim natjecanjima, ponajprije prvenstvu. Plavi su svjesni što ih čeka u Splitu, znaju da dolaze u goste strahovito motiviranom Hajduku i morat će ponuditi svoje dobro izdanje kako bi se zadovoljni vratili u Zagreb.

Hoće li poražena momčad ispasti iz utrke za naslov?

- Možda neće definitivno otpasti, ali neprijeporno će biti u težoj situaciji od preostala dva kluba koja se bore za trofej. Bit će još osam kola do kraja, svašta će se događati, ali bodovi u derbiju uvijek vrijede dvostruko, stoga i u Dinamu i u Hajduku znaju da pobjedom drže korak s vodećom Rijekom. A poraz ih osjetno udaljava od cilja...

image
TOM DUBRAVEC Cropix

Prosinački je derbi bio negledljiv, i jednima i drugima bilo je najvažnije da ne izgube. No, sad je situacija drukčija, ovaj put remi ne bi odgovarao ni Dinamu, ni Hajduku, hoćemo li stoga vidjeti utakmicu s više rizika, hoće li se napadački nogomet probiti kroz taktičke barijere?

- Nadam se da će biti tako. Jer, sad se dobro zna što donosi pobjeda, a što odnosi poraz. I za razliku od predbožićnog derbija, ovaj bi preduskrsni trebao ponuditi ofenzivniji nogomet, nadam se da će biti i golova, te da ćemo uživati u derbiju. Ali, gledajući iz trenerskog kuta, jako dobro znam da će Karoglan i Jakirović razmišljati malo drukčije i da neće baš bezglavo jurnuti prema naprijed i otvoriti prilaze svojim vratima. Hajduk će imati golemu potporu navijača, huk s tribina tjerat će ga u napad, teško je u takvoj situaciji sačuvati hladnu glavu i odigrati racionalnu utakmicu. I zato očekujem otvoreniji nogomet nego što je bio u Zagrebu.

PERŠONOVI KLUBOVI

Orijent (Hrvatska)

Rijeka (Hrvatska)

Dinamo (Hrvatska)

Hajduk (Hrvatska)

AS Cannes (Francuska)

Zanimljivo je razmišljanje ponudio bivši napadač Ardian Kozniku, rekao je da bi Hajduku možda bilo bolje da se utakmica igra u Zagrebu jer bi tada pritisak bio manji.

Nisu iste momčadi

Aludirao je Kozniku na spoznaju da Hajduk u sličnim situacijama nije izdržao i podlegnuo je tom navijačkom pritisku...

- Ima u tome istine, ima smisla to razmišljanje. Međutim, u svojim sam igračkim danima uvijek radije želio biti domaćin, želio sam igrati pred vlastitim navijačima, posebno u derbijima. No, tko zna, možda su došla neka druga vremena, u kojima je nekima lakše igrati u gostima. Tko to zna, ne mogu se vremena uspoređivati, sve je bilo drukčije...

Što bi moglo presuditi u derbiju?

- Svi znamo o Dinamu i Hajduku gotovo sve. Dakle, Hajduk bez Livaje i Dinamo bez Petkovića posve su različite momčadi, zna se koliko njih dvojica znače svojim sastavima. Stoga sam uvjeren da će mnogo toga ovisiti o njihovu nastupu, o Livajinoj i Petkovićevoj izvedbi na travnjaku. Uz dodatak da i Baturina sve više znači za igru Plavih, pa bude li se oporavio od ozljede i zaigra u subotu, Dinamo će biti osjetno jači nego bez njega. Ali, ipak će se najviše “vrtjeti” oko Petkovića i Livaje, prva su imena svojih momčadi, od njih se najviše očekuje i nadam se da će opravdati očekivanja, te da će odigrati utakmicu na visokoj razini. Bude li tako, gledat ćemo pravi, nogometni derbi!

image
GORAN MEHKEK Cropix

Više od očekivanja

Vaša prognoza raspleta prvenstvene utrke, tko je najbliži naslovu uoči zadnje četvrtine natjecanja?

- Bit će neizvjesno do kraja, u to sam uvjeren. A sad mi se čini da je Rijeka, ne samo zbog bodovne prednosti, u najboljoj situaciji. Poglavito zato što nema ni približno velik pritisak poput onoga kojeg imaju Dinamu i Hajduk. Da je, naime, netko ljetos rekao da će uoči posljednjih devet kola biti ovakva situacija na ljestvici, na Rujevici bi tada skakali od sreće! Dakle, već su sad Riječani napravili rezultat iznad svih očekivanja i u poziciji su da se okite naslovom. Naravno da sad postoji pritisak i u svlačionici Rijeke, ali nije ni približno izražen kao u Dinamu i Hajduku, nema tog imperativa. Nadalje, Rijeka ima najmanje oscilacija od sva tri kluba u borbi za naslov. Ima konstantu u igri, a istodobno ne ovisi o nekom igraču kao što Dinamo i Hajduk ovise o Petkoviću i Livaji, Na Rujevici nema igrača bez kojega se ne može, pokazale su to dosadašnje utakmice. Nema Ivanovića, pojavi se Obregon, pa onda i Marić. Ili primjer Pašalića, nema ga, pa se pojavi Grgić. Sad se ukazao i Hodža... Dokaz je to odlično izbalansirane riječke momčadi i kad netko nedostaje, to se jednostavno ne primijeti, jer ga adekvatno zamijeni neki drugi igrač. I zbog svega toga dajem laganu prednost Rijeci, ali do samoga će kraja sve biti otvoreno i neizvjesno. Možda će nakon subotnjeg derbija umjesto trilinga u igri za naslov ostati dvojac, Rijeka će svakako ostati u toj utrci - smatra Peršon.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
11. travanj 2024 21:02