DAMIR SKOMRLJ Cropix
INTERVJU ZA SN

‘Hajduku treba trener mangup poput Gattusa! Livaja je Messi za HNL, ali ništa od svega ako će igrati sam‘

Osebujni nogometni stručnjak, koji se nikad nije ustručavao govoriti maksimalno otvoreno
Piše: Jurica RadićObjavljeno: 07. listopad 2022. 13:54

Godinu i pol dana je Luka Bonačić u Splitu, nije aktivan u trenerskom poslu, ali njegova riječ je uvijek zanimljiva. Dapače, rečenica je još zanimljivija...

- Mene ste se sjetili jer sam vodio oba kluba? Pa, koga ja više zanimam... - odmah je u svom britkom stilu uzvratio Bonačić na novinarski poziv upućen pred dolazak Varaždinaca na Poljud.

I nije tu stao, već je nastavio u istom ritmu...

- Bio sam trener Varteksa i Hajduka, ali finale Lige prvaka Azije je moj najveći rezultat. O tome vam mogu pričati.

Bit će prilike o svemu, kao i o tome kako je vodio Zlatka Dalića u Hajduku. Ali, ovog puta su Hajduk i Varaždin tema. Očekivana je prva asocijacija Luke Bonačića na taj ogled...

image

Luka Bonačić

ZELJKO HAJDINJAK Cropix

- Poraz od 0:1 kad sam s Varteksom trebao postati prvak! Zabio je mali Meštrović. Je, Mario Meštrović s 30 metara. Golčina kakvu nikada nije ponovio u karijeri. Mirko Jozić je vodio Hajduk. Šteta prilike za mene i Varteks - kazao je Bonačić i dodao:

- Hajduk mi je bio i ostao broj jedan, ali Varaždin je moj drugi klub.

Cosmi se prevario

Godinu dana poslije, u jesen 1997. godine, vodio je i Hajduk. Prvo u tandemu s Ivićem, a zatim i samostalno. Drugi put je Bijele poveo u proljeće 2006. godine. Zajedničko za obje momčadi jest manjak kadra u odnosu na neke puno uspješnije sezone Hajduka...

- Gledam trenera Rijeke Sersea Cosmija... Nije mu lako, ali prevario se u procjeni. Pomislio je “ja sam taj”. Ali, nema toga koji će promijeniti situaciju ako nemaš igrače. Rijeka je upravo tamo gdje po kvaliteti sadašnje momčadi i pripada. Bez ozlijeđenih Vučkića i Mitrovića, s toliko izmijenjenom momčadi iz prošle sezone, mislili su da će napraviti rezultat. Ne znam kako! Prodali su najviše igrača u zadnje dvije godine. I onda dođe Cosmi i misli “ja ću to promijeniti”. Koliko sam se puta tako prevario u procjeni... Kada je momčad tako na dnu, bez kvalitetnih pojačanja nema promjena.

Priča je otišla na Rijeku iz jednostavnog razloga. Hajduk je prošle nedjelje slavio na Rujevici vrativši mir u svlačionicu. Ali, nije Rijeka mjerilo kvalitete današnjeg Hajduka.

- Pobjeda je važna, ali ima Hajduk još prostora za napredak.

I tu smo počeli s analizom jer Luka Bonačić jasno vidi gdje su problemi, gdje Hajduk može rasti...

- Momčad mora pomagati Livaji, a ne samo da Livaja bude taj koji će vući cijelu ekipu. U redu, Livaja je Messi za hrvatsku ligu, to nam je svima jasno. Ali, nema rezultata ako igra samo Livaja. Dobro, za subotu ne bi trebao biti problem.

image

Livaja i Melnjak

JOSKO PONOS Cropix

Varaždin stiže oslabljen bez Teklića, ali Bonačić smatra da je i Teklić u sastavu gostujuće momčadi, opet bi Hajduk bio izraziti favorit.

- Nije Hajduk u briljantnoj formi, ali igra pred svojim navijačima, veći je motiv kod Bijelih. Jasno, i veći pritisak, ali Varaždin je već skupio dovoljno bodova da se ne mora brinuti što će biti sutra. Uz to, mora se i zakonom velikih brojki Varaždinu dogoditi jedna lošija utakmica. Bez obzira na to što igraju bez Teklića, držim da na Poljudu nemaju velikih izgleda. Cijenim sve što je trener Mario Kovačević napravio. Dapače, radi sjajan posao jer ima momčad s najmanjim budžetom u ligi. Ali, Hajduk na Poljudu mora uzimati bodove, a već je toliko toga propustio tako da ne vidim neku prigodu za goste.

Veliko ime

Puno je tema koje smo pripremili za Bonačića, jedna je svakako i Teklić. Otišao je iz Hajduka, blista u Varaždinu, ali iskusni trener Luka ima samo jednu kratku rečenicu sobne opservacije.

- Mislim da bi u Hajduku bio na istoj razini kao i prije odlaska s Poljuda. Igra odlično u Varaždinu, ali ja imam svoje mišljenje.

Godine prolaze, ali Luka Bonačić se ne mijenja. Uvijek ima jasan i čvrst stav. Možete se s njim slagati ili ne, ali stav mu u svakom slučaju ne možete uzeti.

- Hajduk je promijenio trenera i šansu je pružio čovjeku iz kluba. Ne znam kriterije izbora, ali čitam kako se očekuje neko veliko ime u stanci prvenstva. Ali, odmah bih upitao što znači veliko ime? Garantira li veliko ime rezultat? Nema tog trenera koji će sigurno donijeti rezultat. Međutim, ako već govorimo o tome koji je profil trenera za Hajduk, onda bi trener poput Gattusa bio moj izbor. Predsjednik hoće “kapitalca”, hoće veliko ime, ali prvo mu treba mu trener-mangup poput borbenog Talijana.

To ne prolazi

Uz to, osvrnuo se Bonačić i na selekciju igrača, iznijevši pritom prijedlog s argumentiranim modelom.

- Kouassi je prototip igrača kakvog Hajduk treba dovoditi. Godinama se već uzimaju stoperi na posudbu, međutim, kao i u slučaju Cosmija koji pokušava preporoditi Rijeku, a ne može bez igrača, tako i Hajduk pokušava od igrača na posudbi napraviti milijunski posao. Već su to pokušavali i oni prije Hajduka, s obzirom na to da su svi igrači koji dolaze na posudbu prethodno već bili u drugim klubovima gdje nisu prošli. To su redom sve formirani igrači s 25-26 godina, čiji se dometi jako dobro znaju. Treba tražiti igrače poput Kouassija, takvi mogu donijeti i novce i napredak klubu... - rekao je iskusni stručnjak.

Uz temu selekcije igrača ispričao je Bonačić prigodnu poučnu priču iz bundesligaške konkurencije.

- Kada je Hamburger SV kupio Borišu Đorđevića i platio ga milijun DEM, što je u današnjoj usporedbi kao da nekog platite 10 milijun eura, morali su u Hamburgu priznati da su pogriješili. Jer, nakon nekog vremena su ga stavili na klupu. Predsjednik kluba je pojasnio “nećemo dvaput raditi pogrešku, već je jedna bila dovoljna”. Jasno je što sam htio reći... Ako pogriješiš u dovođenju pojačanja, onda ne moraš forsirati igrača i raditi dvostruku pogrešku!

Drukčije razmišljam

Koliko je Bonačić optimist za subotnju utakmicu Bijelih, toliko ipak nije optimist za nastavak prvenstvene sezone u kojoj je Dinamo već napravio golemu prednost.

- Možda čak ne bih kazao da nisam optimist, nego sam više kritičan. Što ne znači da sam protiv, nego razmišljam drukčije. Malo se izgubila ta kategorija kod nas, kao da su ljudi zaboravili da se s kritikom najbolje raste. Gledam igrače Hajduka, dođu ispred navijača poslije utakmice. Onda pljesak, pa idemo dalje. Što to znači? Nije toga bilo u moje vrijeme. Primi kritiku, saslušaj sve što ti onaj s tribina kaže u lice i pokrij se ušima. U takvom mentalitetu je odrastala moja generacija.

Kaže da je danas praktično sve statistika...

- U redu, pa kada već tako pričamo, onda vidimo tablicu gdje je Dinamo odmaknuo. Reći ću i to da sam gledao Dinamo u Salzburgu i nisam bio zadovoljan. Ali, u prvenstvu je dominantan, zato Hajduk jednostavno mora dobiti Varaždin da bi držao korak. Međutim, za iskorak treba podići intenzitet igre na momčadskoj razini. Varaždin se može dobiti i pojedinačnom klasom jer Hajduk je individualno kvalitetniji, ali neće moći Livaja uvijek sam rješavati - podvukao je iskusni stručnjak.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
10. svibanj 2024 22:40