Marijan Budimir

 Snimio: Miljenko Karačić
ZANIMLJIVA KARIJERA

HNS na Jarnijevo mjesto postavio još jednog hajdukovca i tako ekspresno začepio usta svim kritičarima

Nadao se prigodi u Hajduku, u ulozi Lekinog nasljednika. No, odlučio je da tu prigodu neće čekati na Poljudu
Piše: Jurica RadićObjavljeno: 20. veljača 2024. 15:34

Marijan Budimir novi je izbornik reprezentacije Hrvatske U17 nakon što je prošlog tjedna otkaz dobio Robert Jarni. U HNS-u kao da su osluhnuli "bilo javnosti" pa su na Jarnijevo mjesto postavili još jednog hajdukovca začepivši tako usta svim kritičarima koji su u smjeni Jarnija vidjeli napad na splitski klub. Budimir je u odnosu na Jarnija bitno mlađi, doduše sa znatno manje iskustva, neusporedive igračke karizme, ali sa velikim recentnim uspjehom u trenerskoj karijeri. Prije 10 mjeseci sa juniorima Hajduka stigao je do finala Lige prvaka mladih. Budimir je svoj rezultat iz omladinskog pogona Bijelih materijalizirao angažmanom u HNS-u nakon što je prošlog mjeseca raskinuo ugovor sa Hajdukom.

Marijan Budimir 43-godišnji je Splićanin koji je igračku karijeru započeo u Hajduku odakle je već sa 19 i pol godina otišao u Udinese. Ali, nakon samo godinu dana napustio je Udine i karijeru kasnije nastavio u pomalo anonimnom modu igrajući za Trnje, Celje, litvansku Vetru, Inter, Karlovac i Mladost Proložac gdje je okačio kopačke o klin prije devet godina. Trenersku karijeru promptno je započeo u RNK Splitu gdje se dokazivao dvije godine dok nije prešao u Hajduk.

image
Snimio: Miljenko Karačić

Šest mjeseci je radio sa nižim kategorijama u omladinskom pogonu dok nije za Novu godinu 2017. postao asistent Siniši Oreščaninu u Hajduku 2. Godinu i pol je radio sa Oreščaninom, a onda je uslijedila nova promocija, preseljen je na mjesto asistenta prve ekipe. Radio je sa Kopićem, Vulićem i naposljetku ponovno sa Oreščaninom s kojim će od sada surađivati i u HNS-u. Od ljeta 2019., smjenom Oreščanina, odradio je dvije utakmice u Burićevom stožeru i potom preuzeo juniore koji su u konačnici postali lansirna rampa Budimirove karijere.

Dvaput je igrao Ligu prvaka, u drugom pokušaju otišao do finala. Nadao se potom prigodi u Hajduku, u ulozi nasljednika Ivana Leke. Ali, odlučio se da tu prigodu neće čekati u Hajduku, već je pokušao jednu polusezonu na posudbi u Širokom. U šest mjeseci rada na Pecari skupio je iskustvo, međutim očito je da obje strane nisu bile zadovoljne suradnjom. Budimir klupskom ambicijom, a klub ostvarenim rezultatom. Od kraja prosinca vratio se na Poljud, kratko razmišljao i potom posegnuo za raskidom. Nije dugo čekao na novi posao, dobio je najbolji angažman s obzirom na stečeno iskustvo rada i dokazani rezultat u mlađim kategorijama.

U Hajduku će ostati upamćen da je s juniorima osvojio je dva naslova prvaka Hrvatske i pritom izborio finale Lige prvaka mladih. Na putu do završne utakmice u Nyonu s Bijelima je skidao Šahtar, Manchester City, Borussiju Dortmund, Milan. Taj rezultat doveo ga je do izborničke funkcije u HNS-u, a dalje slijedi novo dokazivanje.

Linker
18. travanj 2024 21:18