Jan Mlakar

 JAKOV PRKIC/CROPIX Cropix
NAPADAČ POD POVEĆALOM

Legenda Hajduka: Ovaj igrač nije odigrao ni blizu očekivanom! Moramo dovesti još dva-tri pojačanja...

Slovenska ikona brani svog sunarodnjaka: ‘Ono što je dao u prvenstvu je dobar učinak.‘
Piše: Jurica RadićObjavljeno: 24. siječanj 2022. 13:54

Jan Mlakar (23) prošlog je ljeta stigao u Hajduk s velikim referencama. Napadač premierligaša Brightona koji je na posudbi prošle sezone u Mariboru dijelio prvo mjesto na ljestvici strijelaca slovenskog prvenstva. Za Galebove s juga Engleske doduše nije nikada zaigrao, dvije i pol godine je kao igrač Brightona proveo na posudbama, ali Mlakar je u karijeri konstantno imao status perspektivnog napadača. Još do vremena dok je nosio dres Fiorentine, pa sve do prošlogodišnjih nastupa za Maribor.

Dobar učinak

Uvijek je Mlakar bio igrač u kojeg se vjerovalo da može u budućnosti potvrditi klasu. Na Poljud je došao nakon raskida ugovora u Brightonu, za Bijele je potpisao višegodišnji ugovor, što jasno sugerira da Hajduk ima vjeru u 23-godišnjeg napadača. Ali, oprečna su mišljenja od njegovom dosadašnjem učinku što jasno potvrđuju i naši sugovornici, a pritom će Mlakarov status na proljeće dodatno biti pod posebnim povećalom ako se Bijelima priključi očekivani povratnik Nikola Kalinić.

Zlatko Zahovič odlično poznaje Mlakara iz dana dok je aktualni napadač Bijelih nosio dres Viola gdje je Zahovič obnašao ulogu sportskog direktora.

- Po mom sudu, Mlakar je u Hajduku pružio ono što se od njega očekivalo. Šest zgoditaka i dvije asistencije u prvenstvu je dobar učinak, tim više što je primjerice donio i pobjedu u Rijeci koja je bila jako važna za uzlet Hajduka na kraju jeseni - kazao je Zahovič i dodao:

- Mlakar ima veliki prostor za napredak. Ali, treba imati na umu i okruženje u kojem se nalazi. Došao je u momčad koja se još traži i kako momčad bude stabilnija, bit će stabilniji i Mlakar - drži Zahovič.

Imao je Mlakar prošle jeseni i oscilacija u izvedbi. Pritom, uz adaptaciju na novu sredinu, treba dodati i pitanje koja je najbolja pozicija za Mlakara. Je li klasična “devetka” ili krilni napadač gdje ga je prošle godine znao postaviti i izbornik Matjaž Kek u reprezentaciji Slovenije?

- Najbolja pozicija ovisi o formaciji i potrebama momčadi. Livaja je desetka, u posljednje vrijeme i devetka, ali uvijek igrač koji ima maksimalnu slobodu. Livaju jednostavno ne možeš staviti u okove, a Mlakar je profil “špica” koji napada dubinu.

Kakav napredak Mlakara vidite u Hajduku ako do kraja zimskog prijelaznog roka dođe najavljeni centarfor Nikola Kalinić?

- Prvo treba vidjeti u kakvom je stanju Nikola Kalinić, koliku minutažu može izdržati. Međutim, Hajduk je veliki klub i svaki napadač mora biti na maksimumu, jer uvijek može doći netko bolji. Tako je u velikom klubu, a Hajduk se nalazi u toj kategoriji velikih.

image
DAMIR KRAJAC/CROPIX Cropix

Nije pojedinačni sport

Možemo li od Mlakara u svakom slučaju očekivati bolja izdanja u kontinuitetu na proljeće? Prošao je polusezonu aklimatizacije i druge pripreme s Hajdukom.

- Nema razloga da ne pruža još više nego prošle jeseni. Za svakog pravog igrača uvijek ima mjesta u momčadi. Konkurencija i kvalitetni kadar prisiljavaju svih da budu još bolji, da podižu formu.

Sve u svemu, kada se povuče crta na kraju priče, nema spora da Zahovič silno vjeruje u Mlakara.

- Istina, puno vjerujem u Jana, jer je riječ o kvalitetnom igraču i nadasve pravom profesionalcu. Ali, opet se vraćam na početak. Nogomet nije pojedinačni sport, već momčadski. Nije sve samo na igraču kao pojedincu, momčad ima veliki utjecaj na izvedbu svakog igrača, poglavito napadača - zaključio je Zahovič.

Ali, za razliku od Zahoviča, jedan od najvećih napadača Hajduka, Zlatko Vujović, smatra da je Mlakar trebao pružiti puno više.

- Nisam ga gledao u svim utakmicama, ali očekivao sam više u onim koje sam pratio. Ima reputaciju, ljevak je, nije spor, može odigrati “mantinelu”, može zadržati loptu. Posjeduje sve reference, ali ono što je pružio nije ni blizu očekivanog. Ni blizu onoga što sam osobno očekivalo, ali mislim da nije ispunio ni očekivanja navijača. Ne znam zašto nije pružio više, imao je prilika. Zabije pogodak, pa ga nema nekoliko utakmica. Vidi se da zna, kvalitetan je, ali nije iskazao kontinuitet nastupa na visokoj razini.

Statistika govori da je Mlakar po učinku drugi napadač Hajduka u HNL-u. Prvi iza Livaje.

Potrebna širina kadra

- Nije dobro ako se igrač u današnjem Hajduku zadovolji sa šest-sedam golova. Jednostavno rečeno, mislio sam da će više zabijati. Na startu je s dva pogotka Lokomotivi slutio da će biti pravi golgeter. Lijepo je krenuo, mislio sam, napokon pravi napadač, ali onda dugo nije bio primijećen. Uvijek se zato pitam je li stranac dovoljno kvalitetan da zauzima mjesto nekom od mlađih koji se tek afirmiraju. S druge strane, svjestan sam Hajduk mora imati širinu kadra i treba balansirati u tim potrebama kluba.

Što će biti s Mlakarovom minutažom ako se na Poljudu pojavi Kalinić?

- Pitanje je što će biti i s drugim napadačima, a ne samo Mlakarom. Morat će se dijeliti minutaža i netko će na klupu. Čak štoviše, neće ni na klupi za sve biti mjesta u takvoj konkurenciji. Međutim, dolaskom Kalinića puno toga bi se riješilo. Kalinić je igrač koji zabija one “otpatke” po kaznenom prostoru, sa svojim iskustvom uvijek može završiti utakmicu. Jak je na leđima, ima smisao za igru, za našu ligu je sjajan. Znate, svaki igrač koji dolazi mora biti pojačanje, a Hajduk mora dovesti još dva-tri pojačanja, jer konkurenti se polako pojačavaju. Prošlog ljeta je uzeo Hajduk puno igrača, ali malo ih je potvrdilo status pojačanja. Livaja je extra pojačanje, Krovinović u pojedinim utakmicama također pravo pojačanje, a ostali na kapaljku. Držim da je primjerice Grgić pogođen igrač, jer momčad već ima dosta znalaca, a Hajduku treba takav tip trkača kao što je bivši igrač LASK-a.

Dizanje momčadi

Vujović drži da će Hajduk na proljeće ukupno morati pokazati više nego li je bio slučaj u jesenskoj polusezoni.

- Za prvo mjesto sve mora “dimiti” i željno iščekujem nastavak prvenstva. Radi svih igrača, između ostalih i Mlakara. Da vidim mogu li ostaviti srce na terenu i dočekati Dinamo početkom ožujka na Poljudu u velikom stilu. Prošle jeseni sam primijetio da je momčad podigla karakternu razinu i to me najviše raduje. Početkom ožujka je Dinamo, do tada ćemo vidjeti koliko se kompletna momčad još podigla.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
13. svibanj 2024 21:14