Marko Livaja

 TOM DUBRAVEC/CROPIX Cropix
MARCO I MARKO

Livaja je Hajdukov Van Basten: ‘On je poklon za Dalmaciju, naše putovanje tek počinje‘

‘S dresom Hajduka ne smijete se bojati, nego biti hrabar i igrati. Hajduk je filozofija.‘
Piše: Davor BurazinObjavljeno: 02. siječanj 2022. 10:28

Hajduk već sutra počinje s pripremama za nastavak prvenstva, a da navijačima splitskog kluba ne bi bilo dosadno dok se čekaju barem prve prijateljske utakmice, Hajduk Digital TV izbacila je posebnu novogodišnju emisiju "Pripadaj Hajduku 2022." u kojem promovira članstvo kroz razgovore s predsjednikom Lukšom Jakobušićem, sportskim direktorom Mindaugasom Nikoličiusom, trenerom Valdasom Dambrauskasom, te igračima Darijom Melnjakom, Filipom Krovinovićem i Markom Livajom. Posebnost ovoga programa je što su voditelji istaknuti televizijski sportski novinari, tandem s Makarske rivijere, Željko Vela i Marko Šapit, oba navijači Hajduka. Reportaže je izradio Matej Sunara.

Trener Dambrauskas je otkrio da je tek dolaskom u Hajduk spoznao veličinu kluba, makar je bio dobro upoznat sa situacijom još dok je radio u Gorici.

- Znao sam da se radi o velikom klubu, ali nisam mogao zamisliti koliko. Sretan sam što sam dio ove obitelji, hajdučke povijesti i ovog pokreta. Vjerujem da možemo napraviti nešto posebno i stvoriti više od ovoga što smo tek započeli.

U nešto više od mjesec dana u Hajduku, trener iz Litve je napravio vrlo dobre rezultate, pa se sada s nestrpljenjem očekuju pripreme da se vidi hoće li momčad dodatno napredovati pod njegovim vodstvom.

- Možemo napraviti velike stvari, što se tiče filozofije, trebat će vremena i nije samo trener taj koji će usaditi filozofiju. Ona se nalazi u grbu, u dresu, jer taj dres sadrži mnogo povijesti, natopljen je znojem i krvlju, nosi tradiciju i mentalitet. S tim dresom na terenu ne smijete se bojati, nego biti hrabar, nametnuti se, igrati, a sve to nadilazi filozofiju trenera. Hajduk je filozofija kao klub.

Dambrauskasu je kao dječaku pojam nogometaša bio Marco van Basten, a nedavno je izjavio da mu je Marko Livaja najbolji nogometaš kojega je trenirao. Marco i Marko?

- Kad ih usporedite, imate dva ultimativna potpuna igrača koji rade razliku, zabijaju golove. Livaja nije samo igrač, on je napadač i ličnost. Za mene, za Hajduk, za Split i za Dalmaciju on je poklon, jer u istom imate osobnost i igrača. On radi razliku, prepoznaje situacije prije nego se dogode. Privilegirani smo što možemo raditi s njim, vjerujem da je i on, jer putovanje Marka i Hajduka tek počinje s obzirom da smo svi ovdje kako bismo pobjeđivali. Ako Marko može pobjeđivati s Hajdukom, bit će to veoma posebno za sve.

Što Dambrauskas želi sebi, Hajduku i navijačima u 2022. godini?

- Vjerujte. Vjerovati jedni u druge, u ideju, u Hajduk, u tu strast, igrače, predsjednika, trenere, sportske direktore… Kad smo ujedinjeni, nosit ćemo nadu posvuda i ponovo će se čuti za ime Hajduk diljem Europe i svijeta.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
19. svibanj 2024 12:11