ZELJKO HAJDINJAK Cropix
KADROVSKA KRIŽALJKA

Novi Hajdukov predsjednik odmah kreće u pregovore s Nikoličiusom, a dovodi i veliko pojačanje

U javnosti se provukla i priča o sportskoj komisiji koja bi okupila sve bitne ljude u klubu
Piše: Marko BilićObjavljeno: 24. travanj 2024. 18:29

Hajduk je trenutno bez formalnog predsjednika i bez formalnog trenera i sa sportskim direktorom u ostavci.

Lukša Jakobušić je smijenjen, Marinka Akrap je v.d. predsjednica Uprave, Mislav Karoglan je smijenjen, umjesto njega za trenera postavljen, isto kao v.d., Jure Ivanković, dok je Mindaugas Nikoličius podnio ostavku na funkciju sportskog direktora, premda i dalje obavlja svoj posao u klubu, piše Slobodna Dalmacija.

Tri od pet ključnih pozicija u klubu, ne računajući pritom na članove Nadzornog odbora, upražnjene su: predsjednik Uprave, sportski direktor (u ostavci) i trener.

Upravu trenutno čine dva člana, već spomenuta Marinka Akrap, do sada članica Uprave i direktorica za marketing što će, najavljeno je, biti i ubuduće, te Ivan Matana kao član Uprave.

Okomito i vodoravno

Naoko, kriza upravljanja drma Poljudom. No, križaljka se popunjava, već za koji dan i službeno ćemo saznati ime novog predsjednika Uprave, po svemu sudeći to će biti Ivan Bilić. Kakav će predsjednik biti, pokazat će vrijeme.

Njegovo prvi, hitni zadatak, trebao bi biti razgovor s Nikoličiusom. Mr. Football je podnio ostavku, no, za pretpostaviti je da je ostala otvorena mogućnost da će s novim predsjednikom Uprave možda dogovoriti i nastavak suradnje. Zbog slaganja momčadi za novu sezonu, nešto će trebati kupovati, a nešto i prodavati, izbora novog trenera, kao i zbog njegova ugleda kojega uživa u svijetu nogometa.

Statut Hajduka kaže da predsjednik Uprave imenuje sportskog direktora, a sportski direktor trenera kluba. Dakle, prvo treba riješiti status Nikoličiusa, tek onda i pitanje novog trenera.

I sad idemo na pravu temu ovog teksta. Kad je "iscurilo" da je Ivan Bilić vjerojatni novi predsjednik Uprave prva reakcija većine zaljubljenika u bilu boju bila je "šta će nam još jedan revizor, nama triba faca koja se razumi u sport, Hajduk je klub, nema on upravljačkog iskustva"...

Naravno da su sve to generalije koje se očekuju od novog predsjedavajućeg, i iskustvo u upravljanju i iskustvo u nogometu i da je poznato ime u svijetu baluna koje otvara sva vrata...

Sramežljiva teza

No, po pitanju toga Biliću bi u budućnosti trebalo biti olakšano jer se u javnosti sramežljivo i gotovo neprimjetno provukla teza da se razmišlja upravo o takvoj "faci" koja će biti glavna za sportsku strategiju Hajduka. Pažljivim promatračima nije promaklo da su na Glavnoj skupštini kluba, u prosincu prošle godine, dioničari prihvatili prijedlog Nadzornog odbora da se u Statut kluba uvrsti funkcija četvrtog člana Uprave, zaduženog za sport. Što je bitna izmjena u rukovodećoj strukturi kluba.

Bilić, Akrap, Matana i taj četvrti. Kojega još nemaju jer se traži pravi "kalibar".

Kako je već naglašeno, funkcija četvrtog člana Uprave, zaduženog za sport, mnogima je prošla ispod radara, a njom Hajduk potpuno mijenja način i strukturu upravljanja sportskom vertikalom. Taj četvrti član Uprave bit će zadužen samo za sport i u hijerarhiji bi, po logici stvari, trebao biti iznad sportskog direktora, a imenuje ga, kao i ostale članove Uprave – Nadzorni odbor.

Ako se malo detaljnije prouči kako funkcioniraju neki veći klubovi u ligama petice, može se pronaći upravo ta funkcija čija je odgovornost sportska strategija i budžet.

Osim toga, u javnosti se također provukla priča o sportskoj komisiji koja bi okupila sve bitne nogometne ljude u klubu koji bi svojim znanjem i iskustvom pomagali tom članu Uprave da donosi razumne odluke. Stara narodna kaže da je više glava pametnije od jedne, što je, čini se, i bio cilj uvođenja ove promjene. Sve ovo miriše na jednu potpuno novu kulturu i način rada u Hajduku.

No, tog četvrtog člana Uprave za sportsku politiku Hajduk još nema, a ako ili kad stigne, trebao bi u mnogome pomoći i "olakšati život" novom predsjedniku Uprave kluba.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
24. travanj 2024 18:42