RONALD GORSIC Cropix
MOGUĆI PROBLEM

‘Samo jedan igrač iz cijelog HNL-a može raditi razliku u Dinamu, ali njega na Maksimiru ne mogu kupiti!‘

Bivši trener Mario Cvitanović komentira prošlost, sadašnjoj i budućnost hrvatskog prvaka
Piše: Davorin OlivariObjavljeno: 02. lipanj 2023. 11:53

Sve je super, sezona je bila odlična, osvojilo se prvenstvo, igrala se Liga prvaka, atmosfera je kad su navijači u pitanju bila fantastična, ali sad kreće posao.

To nam je kazao bivši igrač i trener Dinama Mario Cvitanović, inače nekadašnji suigrač Igora Bišćana. Pričali smo s Cvitom na temu “budućeg Dinama”, o ljetnom mercatu koji slijedi, o tome mogu li dečki iz Maksimira opet zlatnim europskim putem do Lige prvaka...

- Europa uvijek kad je Dinamo u pitanju određuje kompletni dojam. Bitno je sad napraviti dobar ljetni prijelazni rok, a prije toga dobro odraditi pripreme - kaže za uvod Cvitanović.

No, kad se govori i pripremama, jasno je da će tu biti problema, jer igra se Final Four Lige nacija, Europsko prvenstvo U-21...

Igrači moraju biti svježi

- Izgleda da će Bišćan imati problema s rosterom na pripremama. Čitam da vlada neizvjesnost kad se radi o odlascima i dolascima igrača, tu su nastupi reprezentacija. Naravno da je treneru cilj izgraditi što bolju i kompetitivniju momčad, a bilo bi dobro da se ona radi sa što manje odlazaka. Bit će bitno koliko će na pripremama biti igrača za koje se planira da budu starteri. Veliko je to pitanje. A, s druge strane, igračima koji će se vratiti nakon reprezentativnih obveza mora se dati određeno vrijeme odmora. Nakon toga se kreće u drukčiji vid priprema, to nisu one klasične pripreme, nego neke, idemo kazati, obnavljajuće pripreme. Moraju igrači biti svježi za početak sezone, za startni europski kvalifikacijski ciklus i naravno start HNL-a. To pak uzrokuje određeni pad u listopadu, studenom...

image

Mario Cvitanović

NIKSA STIPANICEV Cropix

Cvitanović je sasvim jasan:

- Ako odu stožerni, krucijalni igrači, ne mogu se nadomjestiti. Ovu prethodnu rečenicu odmah potpisujem! Vidim da se piše o transferima Livakovića, Josipa Šutala, Petkovića, Ivanušeca. Radi se o igračima koji rade razliku. Gdje ćete naći adekvatne zamjene za njih? Gdje se mogu naći igrači istog ranga? Radi se o nositeljima Dinamove igre. I sad je ključno pitanje tko će od njih otići, tko će ostati. Nadalje, treba se vidjeti koje alternative postoje, ima li ih u sadašnjem rosteru, u “unutarnjim rezervama”. O tome najbolje znaju u klubu, na tome će se sigurno temeljiti nadolazeći prijelazni rok.

Potencijal postoji

Nije tajna da Modri imaju svoje transferne “pickove”. Oni su davno prepoznati u medijskim napisima, radi se o Matiju Friganu, Lukasu Kačavendi, Luki Stojkoviću, Adrianu Leonu Barišiću, Monsefu Bakraru... Jesu li to pojačanja za Dinamo? Ima li u HNL-u uopće pojačanja za modru momčad?

- Postoji pojačanje, a njega se ne može kupiti. Radi se naravno o Marku Livaji. Nitko drugi ne može raditi razliku u Dinamu. Nitko drugi ne može biti pojačanje. Ovi igrači koji se spominju mogu biti igrači za Dinamo, ali hoće li odmah donijeti tu prevagu, razliku, ne može se kazati u ovom trenutku. Frigan, Kačavenda ili Stojković su igrači koji su nešto napravili, definitivno su potencijal za Dinamo. Međutim, ne može se od njih tražiti da budu nositelji maksimirskog kluba, nositelji igre.

Bivši trener Modrih nudi neke usporedbe.

- Trebalo je Luki Ivanušecu koji je bio najbolji igrač Lokomotive da postane jedan od glavnih igrača u momčadi, isto tako i Kristijanu Jakiću koji je prvo bio na klupi, pa je tek onda počeo igrati. Pa praktički svim igračima koji su došli u plavu svlačionicu trebalo je određeno vrijeme prilagodbe, učenja.

Opet se dotaknuo Marka Livaje.

- Eto, on je drugu sezonu zaredom prvi strijelac lige. On iza sebe ima brojke, od prvog dana kad je došao u Hajduk bio je igrač koji odmah ulazi u udarnu jedanaestoricu. Idemo sad pogledati ove dečke koji se spominju kao mogući dolazni transferi. Frigan je odigrao dobru polusezonu, Stojković igra dobru godinu, Kačavenda se vraća nakon ozljede, prije nje je bio nositelj u Lokomotivi. Bakrar ima potencijal, ali nisam siguran... Ma, da budeš pojačanje za Dinamo, moraš biti dvije sezone najbolji u svom klubu, moraš biti u hrvatskom vrhu po kvaliteti, među najboljim igračima HNL-a. Svi ovi koji se spominju kao nova lica u Maksimiru, zanimljivi su, imaju određene kvalitete, potencijal. Daj Bože da postanu nositelji u Dinamu. Vjerojatno su dobro skautirani. No ponavljam, dosadašnji primjeri kad se radi o dolascima u Maksimir pokazuju da svim igračima treba jedno vrijeme prilagodbe, pogotovo za mlade igrače. A svi ti o kojima govorimo su mladi nogometaši. I nitko od njih nije bio najbolji igrač HNL-a. Što naravno ne umanjuje njihov potencijal ili njihovu vrijednost.

Ne može se idealno tempirati

A koja je njihova vrijednost?

- Teško je govoriti u ciframa, krucijalno je pitanje je li to razina vrijednosti za HNL ili za Ligu prvaka. Kupuje li Dinamo te igrače da budu starteri u domaćem prvenstvu ili da budu starteri u Europi. Odnosno, da budu nositelji, ljudi prevage. jer starter realno može biti svatko. Ova četvorica, Livaković, Šutalo, Petković i Ivanušec rade razliku, uz Mišića, ali on ovoga trenutka nije tema. Bilo bi idealno te nositelje prodati tamo pred kraj europskih kvalifikacija, ali, naravno, ne može se sve idealno tempirati.

Cvita će zaključiti...

- Pred Dinamom je zahtjevno pripremno razdoblje i zahtjevni prijelazni rok, te zahtjevan početak sezone. Ništa se sad sa sigurnošću ne može tvrditi, plašim se da će se u Dinamu morati ići onako, dan po dan. Teško je u ovom trenutku raditi bilo kakve procjene. A, isto tako, vjerojatno ne možeš ulaziti u dolazne transfere odmah, prije nego što nekoga ne proda. Kad bi imao punu blagajnu, mogao bi kupiti mnoge igrače, imati roster da “boli glava”, ali u suprotnom ne možeš. Makar, sve su to pitanja za sportski sektor Dinama, za trenera. Moraju u Dinamu imati nekoliko planova, A, B, C, D... U ovom trenutku je modri klub u situaciji “što ako”...

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
11. svibanj 2024 14:46