ANTE CIZMIC Cropix
IZ EUFORIJE U PROSJEČNOST

Sve se na Poljudu počelo pretvarati u kaos, traje rasprodaja ugleda, cijena... Evo što bi prvo trebalo napraviti

Šesti poraz u osam zadnjih utakmica ogledalo je Hajduka u velikom proljetnom sunovratu
Piše: Jurica RadićObjavljeno: 08. svibanj 2024. 12:40

Varaždin je Hajduku pokazao gdje se nalazi. Koliko je duboko zaronio. Što je još bitnije, pokazao je to Varaždin kompletnom splitskom klubu, a ne samo momčadi. Ekipa je produkt rada cijelog kluba, nije momčad stvorena sama od sebe. Uz to, Varaždinci su zadali puno bolniji udarac Bijelima, jer prethodni porazi od Dinama, Rijeke i Osijeka su neuspjesi u ogledima kontra klubova iz vrha poretka. Uz sav respekt, Varaždin nije ta kategorija. Ali nemoćnom je Hajduku očitao lekciju. Taktičku, rezultatsku, koju god hoćete. Kirurški precizno, bez uljepšavanja.

Šesti poraz u osam zadnjih utakmica ogledalo je Hajduka u velikom proljetnom sunovratu. Strmoglavoj silaznoj putanji koja se intenzivirala kroz posljednjih mjesec dana, a s obzirom da je kraj sezone, jasno je da je kulminacija pred vratima. Ili je već doživljena, ali ionako su nijanse u pitanju pred zadnje tri utakmice sezone.

Tužno je svakom navijaču Hajduka bilo nakon Varaždina pogledati derbi s Rujevice u kojem se odlučivao novi prvak. Prije 40-ak dana i Hajduk je bio važan faktor, bitni sudionik šampionske utrke koju je definitivno napustio u jadranskom derbiju. Rezultat je promijenio predsjednika, doveo i privremenog trenera. Što smo dobili promjenom predsjednika i trenera? S novim predsjednikom još ništa. Na terenu smo dobili momčad koja se igrama sramoti u većini utakmica, a pojavljuju se i problemi s disciplinom. Bilo ih je i ranije, međutim pokrivani su rezultatom. Danas više nema rezultata, zato sve lakše izlazi na površinu.

Nije sve jedna lopta

Od velike euforije, Splićani su upali u duboku sivu zonu. Sredinom ožujka Hajduk je dočekao Lokomotivu, imao je bod manje od vodeće Rijeke i plus četiri u odnosu na Dinamo s utakmicom manje. Bijeli su imali izglednu, dobitnu poziciju. U sljedeća četiri kola nanizali su isto toliko poraza. Jednostavno su se raspali, izgubili svaku natjecateljsku ambiciju. Ako nogomet svedemo u okvire slučajnosti i jedne lopte, možemo pričati o promašenom jedanaestercu Livaje protiv Lokomotive, ozljedi najboljeg strijelca Bijelih kontra Dinama, promašaju Trajkovskog u Rijeci. Ali, nije sve jedna lopta. Hajduk je odavno u problemu. Da se dogodilo jednom, rekli bi da je slučajnost, međutim Hajduk je protiv Istre, Lokomotive i Varaždina na Poljudu ostao bez udarca na vrata u prvom poluvremenu. Imali su pritom odličnu atmosferu, pojedinačne klase na terenu, ali nisu imali igru ni kemiju momčadi.

- Utakmica s Varaždinom uklopila se u sivilo ove sezone - naglasio je trener Ivanković.

Možda će i 38-godišnji trener iz Širokog Brijega požaliti što je dobio ulogu “vatrogasca” na kraju sezone, ali budimo realni, da nije Hajduk u ovako neugodnoj poziciji, ne bi Ivanković ni dobio priliku kao prvi trener.

Nakon eliminacije u Kupu, napisali smo tekst o velikom remontu s naslovom “Novi predsjednik, novi sportski direktor, novi trener”. Od tri funkcije imamo rješenje samo na jednoj. Za sada tek imamo novog predsjednika koji traži ljude za dvije preostale pozicije. Je li moglo drukčije? Sigurno je moglo. Da je Nadzorni odbor imao rješenja nakon smjene, sve je moglo otići u drugom smjeru. Kriza upravljanja najteža je kriza koja može pogoditi veliki klub. Imenovanjem predsjednika nismo dobili i rješenje stručne križaljke, jer Jakobušićev nasljednik nije na Poljud stigao s gotovim idejama i imenima.

Traje rasprodaja

Da, moglo je biti drukčije da je bilo kadra s iskustvom i znanjem za brzo djelovanje. Nažalost, prošlost nije nikoga ničem podučila, svi se očito moraju školovati na vlastitim pogreškama. Izdvojit ćemo samo jedan primjer. Prije osam godina Nadzorni odbor je u travnju smijenio Brbića, mjesec i pol dana na Poljudu je “stolovala” privremena predsjednica Marijana Bošnjak da bi natječajem izabran predsjednik Ivan Kos. Dva mjeseca nakon smjene Brbića krenuo je Kos od “nule” u novu sezonu, s kompletno izmijenjenom strukom. Do tada smo gledali standardno “plutanje”. Zato je i proljeće ‘24. svojevrsni “deja vu”. Sve smo to već vidjeli, razlika je samo u imenima. Nadzornici, ljudi bez iskustva i referenci u nogometnom biznisu, traže predsjednika dobrih namjera koji će imenovanjem novih lica u struci vratiti navijačku euforiju. U međuvremenu na Poljudu vlada apatija i traje rasprodaja. Bodova, ugleda, cijena igračima...

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
08. svibanj 2024 14:28