Goran Milović

 JAKOV PRKIC/CROPIX Cropix
POSEBNA ISPOVIJEST

Veliki hajdukovac odlučio reći dosta: ‘Nemam više motiva, mučim se, no svakako želim ostati u nogometu‘

‘Najprije sam živio za Hajduk, ispunila mi se ta životna želja, a onda je došla ponuda...‘
Piše: Slaven Alfirević/Slobodna DalmacijaObjavljeno: 07. listopad 2023. 09:04

Objava je stigla nenadano, ta tek su mu 34 godine, rođen je 29. siječnja 1989. godine i po našoj računici daleko je to od Luke Modrića ili Ivana Perišića koji ne sustaju, prvi je naš dragi Metuzalem, drugi se unatoč teškoj ozljedi sprema na veliki come-back.

A Mario Maloča, njegov vršnjak i legendarni partner u nekoć najboljem stoperskom paru ne samo Hajduka, nego i HNL-a, ne predaje se, eno ga u Gorici i uspješan je.

No, Goran Milović, o njemu je riječ, rekao je - dosta, ne mogu više. Olimpija u Ljubljani bila je njegov posljednji klub igračke karijere. Objesio je kopačke o klin i odluka je kako kaže došla sama od sebe, spontano, piše Slobodna Dalmacija.

- Nemam više motiva, mjesec dana mi je desno koljeno otečeno, idem na terapije i trebam još ići. Mučim se. Ponuda je bilo, ali nijedna da kažem “wow”, to se ne odbija. Zvali su me iz Bosne i Hercegovine i iz Slovenije, a nije mi bilo posebno interesantno. Osam godina sam protutnjao po inozemstvu, uz šest mjeseci u Osijeku što sam bio. Osam godina još otkad sam ono s priprema Hajduka otišao u Kinu...

image

Goran Milović

VLADIMIR DUGANDZIC/CROPIX Cropix

Pamtimo te suze na rastanku, prije treninga u Antalyji, okupili ste suigrače na centru, oprostili ste, suze su potekle, nije bilo svejedno ni treneru Damiru Buriću...

- Je, bilo je vrlo emotivno, najprije sam živio za Hajduk, ispunila mi se ta životna želja, nakon što sam morao proći dokazivanja i u Dalmatinca i u Splita, a onda je došlo vrijeme da se iskoristi ponudu. S jedne strane volio bi ostat, a opet ponudu moraš iskoristit...

Danas, nema te ponude?

- Zaželio sam se kuće, lipše mi je bit doma, a rekoh da nemam ponudu koja bi me povukla iz lagodne situacije obiteljskog mira, pa se mislim, dosta je.

Treba naći novi početak?

- Naći ću u ga u nogometu, sigurno, nisam još načistu je li to trenerski poziv, ili da budem funkcioner, u struci, ali znate kako se kaže, sa 34 godine bio bih stari igrač, a ujedno sam u pravom trenutku da mlad krenem u novi nogometni život.

Vi ste nam poznati kao igrač intelektualac, nema ih mnogo, školovanje nikad niste zapustili?

- Ja sam magistrirao kineziologju, ali za uži nogometni smjer trebam se sad prebaciti na dodatno školovanje, da steknem licencije A i B i kako sve to ide. Usmjeren sam u tom pravcu.

Po nama, vi ste kadar kojega bi svaki klub poželio, pa nije sad da vas preporučamo Hajduku, ali tu ste...

- Polako, svakako želim ostati u nogometu.

Ne želimo pravit e pe pe, reklamu, ali...

- Čujte, znaju za mene. Neću se ja nametati. Moram se još školovat, ali krećem u nove nogometne vode... Bit će nešto negdje i za mene.

Maloča još igra, eno ga u Gorici?

- Baš mi je bilo drago kad smo se nedavno čuli, razmijenili iskustva... On još može, svaka mu čast...

Bili ste dobar par?

- Jesmo, to se vidi tek kad odeš, onda dođu neki drugi pa se misli da smo mi bili bolji... Dobro smo se slagali, ja sam više bio za uć u duel, da razgrnem, da obavim prljav posao, a on je brz, dobro je čitao igru i odnio bi balune.

image

Mirko Marić i Goran Milović

VLADIMIR DUGANDZIC Cropix

Dobro ste vi igrali, nego kako vidite danas svoje godine u Hajduku?

- Ispadali smo olako iz Europe, a bili blizu plasmana u skupinu, Dila Gori, Liberec, Dnjipro, Inter... Pamtim utakmicu u Milanu i ta mi je najdraža u bijelom dresu. Imali smo veliki Inter u šaci na San Siru, vodili smo 2:0 i skoro nadoknadili poraz 0:3 iz prvog susreta.

Tada je mladi Livaja bio rezerva na klupi Intera.

- Da, da, zamislite i to, koje su to relacije, koliko je vremena prošlo. Mislio sam da treći gol pada sam, da ćemo uhvatiti slavni Inter na spavanju. Onda smo malo povukli ručnu, nakon zamjena s klupe, nismo nasrnuli do kraja. A imali smo ih... Pa smo u idućoj utakmici u HNL-u tukli Zagreb mislim sa 5:1. Bili smo u snazi. Žao mi je uvijek tog meča u Milanu da nismo zabili i treći gol, a dan-danas mislim da smo mogli.

U prvenstvu niste uspijevali biti niti drugi?

- Hajduk je kao klub bio u problemima, organizacijski, igrački, nije bio na današnjoj razini. A Rijeka u financijskom zamahu pa je stala između nas i Dinama. Krenuli bismo mi dobro, ali ne bismo izdržali.

Što posebno pamtite iz vašeg razdoblja u Hajduku?

- Posebno me se dojmila akcija predsjednika Hrvoja Maleša da razotkrije sudačke makinacije. Bili smo začuđeni Malešovom hrabrošću. Mislili smo da je malo i lud, jer time ugroziš i sebe. Divili smo mu se i čudili.

Je li za Hajduk ova ta sezona koja se čeka od 2005.?

- Konkurentni smo i popunjeni na svim pozicijama, Livaja je tu, a probudio se i Sahiti. On daje dodatni impuls prema naprijed što je bitno, jer teško je Livaji da sam probija protivničke obrane. Važno je i što će biti u prijelaznom roku, to je posebna utakmica Hajduka i Dinama. U Dinamu su sad rasuli ekipu, Livaković, Šutalo, Ivanušec su otišli, pa nisu goropadni. Zimski prijelazni rok nova je i posebna utakmica! Temelj za titulu.

image

Goran Milović i Mario Maloča

VLADIMIR DUGANDZIC Cropix

Najteži trenutak?

- Kad sam skoro sasvim uništio bubnjić u Koprivnici, pomakla se košćica, kaže doktorica za koji milimetar imali ste ludu sreću.

Nastupali ste i za reprezentaciju?

- Jedan nastup, u završnici utakmice u Rostovu protiv Rusije, dobili smo 3:1.

Po jedan nastup vi i Maloča, Mario protiv Švicarske u Poljudu. A bili ste bolji igrači, sjajan tandem, nego samo za po jedan put u “repki”.

- Kad vi tako kažete... Barem smo se upisali, ha, ha, ha...

Što će Hajduk u Rijeci uraditi, vi to možete dobro procijeniti?

- Rijeka je ozbiljna, igraju rasterećeno. Ali je i Hajduk posložen, Leko radi dobar posao.

I on je poput vas stigao iz Kine, a u Belgiji je prošao razvojni put?!

- Da, da, Leko je ostvario ozbiljne rezultate... Zanimljivo je da me kratko vodio Adnan Čustović u Belgiji, u Oostendeu. Čudo kako se to nogometni putevi ukrste...

I mogli bismo tako do sutra. Nastavit ćemo kad se Milović skrasi u novom poslu, splitska nogometna baza potrebna je takvih faca kao što je umirovljeni stoper Goran Milović, magistar kineziologije, budući vlasnik svih potrebnih licencija.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
16. svibanj 2024 00:34