VOJKO BASIC/CROPIX
OTPISAN U MAKSIMIRU

Dinamo svog igrača svugdje pušta bez odštete. Svugdje osim u Osijek: ‘Nećemo to platiti iz principa!‘

U Dinamu su ga spremni pustiti bez odštete. Svuda osim kod Bjelice. Otkrivamo koliko modri traže...
Piše: Gradimir ĐukarićObjavljeno: 12. siječanj 2022. 20:18

Nenad Bjelica usporedo s pripremanjem momčadi za proljetni nastavak natjecateljske sezone, a u kojoj Bijelo-plavi imaju velike ambicije, rješava i kadrovsku križaljku. A usput otkriva kako za Osijek ne vrijede ista pravila kao za druge.

Nije tajna, Osijek je želio angažirati u Dinamu neželjenog Marina Leovca. Naočigled, prepreka transferu nije trebalo biti. Iskusni lijevi bočni, koji broji zadnje mjesece ugovora s Dinamom, maknut je u B momčad, što je jasna poruka kako se na njega više ne računa. Na Maksimiru su odlučili kako neće stati na put njegovu odlasku, spremni su ga pustiti i bez odštete jer bi i na taj način u neku ruku profitirali s obzirom na to da bi plaću Leovca preuzeo netko drugi. Ali, iz toga je izuzet Osijek. Naime, od kluba iz Gradskog vrta tražena je odšteta u visini od 300.000 eura, što u Osijeku iz principa nisu prihvatili. Leovac, kojeg je Bjelica vodio u bečkoj Austriji i Dinamu, tako danas pripreme u Poreču ne odrađuje s Bijelo-plavima, nego uz Bijelo-plave, s obzirom na to da Dinamo II i Osijek dijele isti hotel, a treninge imaju u istom kompleksu, teren uz teren.

image

Marin Leovac

RONALD GORSIC/CROPIX

U idućih nekoliko dana brojnost igrača na Osijekovim treninzima ipak će se povećati. Do konca tjedna kadar Bijelo-plavih trebao bi popuniti Vinko Petković. Nakon što je zbog neisplaćenih plaća nedavno razvrgnuo ugovor s Hrvatskim dragovoljcem, 26-godišnji krilni napadač je bez kluba i među Bijelo-plave će doći bez odštete. Jesenas je, inače, odigrao 19 utakmica i zabio tri pogotka, od čega dva Rijeci. Dobru utakmicu odigrao je ove sezone i protiv Osijeka, u kojoj je asistirao za pogodak njegove sada već bivše momčadi. Petkovićev dolazak, međutim, neće uvjetovati korekciju planova u prijelaznom roku, ni imati ključni utjecaj na iduće korake slavonskog prvoligaša na zimskoj transfer tržnici.

Dogovor s Goricom oko transfera Kristijana Lovrića našao se u slijepoj ulici i sve je izvjesnije kako se neće ni realizirati. Čelnici Gorice, naime, imaju još samo nekoliko dana da se odluče što im je bolje - vrabac u ruci ili golub na grani. Gorica, naime, ove zime ima posljednju priliku da dobro zaradi na Lovrićevu transferu s obzirom na to da on na ljeto ulazi u posljednju godinu ugovora. Odlučili su čekati do kraja prijelaznog roka na onu pravu ponudu, bolju od Osijekovih milijun i pol eura uz postotak idućeg transfera, koja je do sada bila najizdašnija. A koja možda dođe, a možda i ne.

Osijek, međutim, nema toliko vremena. Iz Gradskog vrta poslali su maksimalnu ponudu, Nenad Bjelica bio je spreman potrošiti cijeli transfer-proračun samo na jednog igrača, sav ulog staviti na jedan broj, no ni ta ponuda iznosom nije zadovoljila financijske apetite čelnika Gorice, koji su odgovorili zahtjevima koje je iz perspektive Osijeka bilo nemoguće prihvatiti. Bjelica je poručio kako neće, uostalom, i ne može, podizati ponudu, a na drugoj strani je da odluči hoće li ipak pokušati sklopiti posao u posljednji trenutak. Gorica, naime, ima još samo nekoliko dana prije nego što Osijek počne trošiti u prijelaznom roku jer tada će biti prekasno za dogovor, čak i ako u međuvremenu promijene stav i odluče prihvatiti ponudu, koja je u posljednjim danima 2021. godine poslana iz Gradskog vrta.

image
VLADO KOS/CROPIX

Nenad Bjelica želi pojačati momčad na tri pozicije, a dvojica među njima trebala bi biti igrači koji prave razliku, odnosno, "kapitalci", kakav je uvriježen naziv za takve nogometaše. Jedan bi trebao biti obrambeni igrač, a menadžer Osijeka zasad dvoji hoće li on biti branič ili lijevi bek. Ovisno o tome za kakav profil igrača se na koncu bude odlučio, to će utjecati na poziciju na kojoj će na proljeće koristiti Jevhena Čeberka. Jedan "kapitalac" bi, dakle, trebao dodatno ojačati ionako najbolju obranu lige, a drugi bi trebao garantirati golove i realizacijom doprinijeti ambicijama Bijelo-plavih. Između nekoliko imena o kojima razmišlja Bjelica će se odlučiti između lijevog krila ili klasičnog centarfora. Odlaskom Marina Pilja, te s ozljedom Vedrana Jugovića, ukazala se i potreba za jednim veznjakom, a za njime će trener Osijeka i posegnuti nađe li na tržištu takvog koji će donijeti dodatnu kvalitetu u njegovu momčad.

Istovremeno, nije nemoguće da transfer Petra Bočkaja, na kojemu je Osijek uprihodio 2,2 milijuna eura uz postotak od idućeg transfera, te posudba Adriana Leona Barišića u Frosinone, na čijem bi transferu Bijelo-plavi u perspektivi na ljeto mogli zaraditi 2,5 milijuna eura uz dobar postotak od njegove iduće prodaje, zapravo ostanu i jedini odlazni iz Gradskog vrta. Postoje upiti za nekoliko nogometaša, no taj veliki interes zasad nije konkretiziran u ponudu o kojoj bi se u Osijeku mogli odrediti. Interes za Laszlom Kleinheislerom postoji na više adresa, o Mihaelu Žaperu glasno razmišljaju klubovi iz Serie A i Bundeslige, dok je Ivica Ivušić pobudio zanimanje financijski moćnih klubova s Bliskog istoka, ali i onih iz natjecateljski jačih liga poput Italije i Turske. Ono što je sigurno jest to da Osijek neće svoje stožerne nogometaše, koji su k tome vezani dugogodišnjim ugovorima, prodavati pod svaku cijenu. Uostalom, prije godinu dana odbijeno je dva milijuna eura za Ivušića iz turske lige i četiri milijuna eura koliko je za Žapera ponudio klub iz Portugala. Naravno, u slučaju odlaska nekoga od standardnih igrača, a koji će uslijediti samo u slučaju ponude koja se ne može odbiti, menadžer Osijeka posljedično će posegnuti za njihovim zamjenama na transfer tržištu.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
13. svibanj 2024 09:34