ZELJKO HAJDINJAK Cropix
CRNA MAČKA ZA SLAVONCE

Osijek je na ovom mjestu lani počeo tonuti, može li se sad podignuti i pokrenuti pozitivan trend?

Dosadašnja tradicija najbolje sugerira koliko je izazovan idući zadatak pred Bijelo-plavima
Piše: Gradimir ĐukarićObjavljeno: 24. travanj 2024. 06:34

Prošle jeseni u Gorici je završio “medeni mjesec” za Zorana Zekića po povratku na klupu Osijeka. Nakon tri vezane pobjede - protiv Hajduka na Poljudu, Istre u Opus Areni i Karlovca u osmini finala Kupa - uslijedio je težak poraz u Gorici (0:3), uz onaj na Rujevici ovoga proljeća i rezultatski najteži u prvenstvu za Bijelo-plave. Sad su na terenu, na kojem inače rijetko osvajaju bodove, Bijelo-plavi iz perspektive borbe za četvrto mjesto pod imperativom jer svaka iduća im je utakmica sezone. Lokomotiva im “puše” za vratom, a u međusobnu utakmicu u Opus Areni za desetak dana žele ući s bodovnom prednošću.

Teška prepreka

Dosadašnja tradicija, međutim, sugerira koliko je izazovan idući zadatak koji je pred nogometašima Osijeka. Jedini slavonski prvoligaš je, naime, od dosadašnjih 11 gostovanja u Velikoj Gorici slavio u samo dva navrata, s time da je jedna od te dvije pobjede bila Zekićeva, a dogodila se odmah u prvoj međusobnoj utakmici u kojoj su Bijelo-plavi preokrenuli rezultat.

Od tog prosinca 2018. niti jedan Osijekov trener čak četiri godine nije slavio u Gorici. Skender je pokušavao dva puta, Kulešević jednom, kasnije Bjelica u četiri pokušaja, no nitko od njih nisu uspijevao osvojiti sva tri boda na jednom od najtežih terena po Bijelo-plave!?

Taj crni niz od sedam utakmica bez pobjede prekinuo je Poms prošle sezone, no to je bila tek iznimka jer u iduće dvije utakmice Bijelo-plavi ne da nisu osvojili niti boda na Gradskom stadionu u Velikoj Gorici, nego nisu zabili čak ni gol!?

Kud je Gorica mjesto frustracija, tud se i gorčina s posljednjeg gostovanja i dalje se osjeća u redovima Osječana. Naravno, zbog sudačkih odluka, nakon kojih su navijači Bijelo-plavih još na poluvremenu zazivali da njihova momčad napusti teren.

Kod rezultata 0:0 sudac Strukan je start Munksgaarda na Mierezovu nogu, koji se u tom trenutku nalazio unutar kaznenog prostora, jednostavno prešutio. Iz VAR-a su ga pozvali da još pogleda situaciju, a on je nakon snimke odlučio kako nema elemenata za jedanaesterac.

Da se takav start, otvorenim džonom na zglob, dogodio na bilo kojem drugom dijelu terena, bio bi sviran prekršaj uz karton. Ramonu Mierezu potom je sviran kontraprekršaj nad Banićem iako kontakta nije bilo, a Argentinac je nakon toga ispred sebe imao prazan gol. Kad je Brlek dobio laktom sudac je ostao nijem, gol Miereza u nastavku je pao iz milimetarskog zaleđa, no VAR snimka Osječanima nije dala jasan dokaz u opravdanost te odluke jer linija je povučena u trenutku dok je nakon dodavanja Gržana lopta već bila u zraku.

Izvukli debakl

Ni igranje rukom Pršira u drugom dijelu također nije bilo dosuđeno kao kazneni udarac, navodno zbog prekršaja Lovrića, koji je prethodio tome. Međutim, problem je što nikakav prekršaj kasnije nije dosuđen!? Krenuo je Osijek u završnici na sve ili ništa, a potonje je i izvukao, primili su dva gola za rezultatski debakl.

Sudačka objašnjenja

Zekić je pored terena gubio živce, ali se kasnije uspio suzdržati javnog komentara o suđenju.

- Ništa nam to neće vratiti...

Inače, Sudačka komisija je u svojoj analizi za prvi slučaj, u kojem je Osijek tražio kazneni udarac, dala za pravo Strukanu, ali u drugom je ocijenila kako je pogriješio. I to ne zato što nije dosudio najstrožu kaznu, nego što nije sudio prekršaj igraču Osijeka!?

Kako god, taj je poraz naglo prizemljio netom probuđene Osječane i trebalo im je dosta vremena da se podignu. S tim je porazom, naime, počela serija od čak šest prvenstvenih utakmica bez pobjede u kojoj je osvojeno svega tri boda. Pola godine kasnije Bijelo-plavi u Velikoj Gorici žele, a iz pozicije borbe za Europu, i moraju pokrenuti drugi niz. Onaj pozitivni.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
24. travanj 2024 07:00