VLADO KOS Cropix
BIJELO-PLAVI TABOR

Osijek još uvijek ima ključeve sezone u svojim rukama: ‘Svi mi to dugujemo ovom klubu‘

Bijelo-plavi uoči posljednjih 5 prvenstvenih kola imaju bod prednosti ispred Lokomotive
Piše: Gradimir ĐukarićObjavljeno: 23. travanj 2024. 14:28

Imat ćemo krvavu borbu do kraja za četvrto mjesto - kazao je Zoran Zekić nakon što je Istra 1961 u subotu poslijepodne saplela europske ambicije bijelo-plavih nogometaša.

U Opus Areni, nakon poraza Lokomotive od Dinama, još uvijek imaju ključeve sezone u svojim rukama. U posljednjih pet prvenstvenih kola ulaze s bodom prednosti ispred jedinog konkurenta za europske pozicije. Morat će u prvenstvenom finišu izvući najbolje od sebe da ostvare onaj minimalni rezultatski cilj koji je zacrtan uoči svake sezone - plasman u europske kvalifikacije. Otkad su mađarski vlasnici ušli u klub, Bijelo-plavi niti jednu sezonu nisu propustili izlazak u Europu, nanizali su sedam uzastopnih, a aktualna generacija bi u slučaju lošeg epiloga bila označena kao najneuspješnija u novijoj klupskoj eri.

- Važno je da su sada igračima glave gore. Moramo pronaći najbolje ljude i vjerovati jer svi mi to dugujemo ovom klubu. Moraš se boriti do kraja, ovaj grad je bio poznat po tome - prokomentirao je Zekić.

image
VLADO KOS Cropix

Tradicionalno mučenje protiv Lokomotive

Osijek je drugi puta za redom izgubio bodove gdje se to najmanje očekuje, pred tribinama Opus Arene. Na domaćem su terenu Bijelo-plavi u posljednje tri prvenstvene utakmice osvojili tek jedan mršavi bod i do kraja sezone još će samo dva puta igrati ispred svojih navijača. A kad nisu uzeli bodove protiv momčadi koje u pravilu pobjeđuju na svom travnjaku (Istra je, podsjetimo, prije trijumfa prošlog vikenda posljednji puta u Osijeku slavila još prije deset godina), morat će to napraviti protiv rivala s kojima se tradicionalno muče i koji u posljednje vrijeme s istoka Hrvatske redovno odnose bodove - Lokomotive, koja im je konkurent za 4. mjesto, te izazivača za naslov prvaka Rijeke. U sva tri međusobna prvenstvena ogleda ove sezone ishod utakmice Bijelo-plavih i Lokosa bio je identičan - remi. Eventualna pobjeda osim tri boda koji bi na kraju mogli biti i presudni donosi, dakle, i bolji međusobni omjer u slučaju da obje momčadi prvenstvo završe s jednakim brojem osvojenih bodova. Na posljednja dva osječka gostovanja Lokomotiva je uzela bod, a u oba navrata Bijelo-plavi su izbjegli poraz u kasnoj fazi utakmice. Prošlog proljeća Mierez je u 86. minuti zabio za konačnih 2:2, dok je jesenas Fiolić još kasnije, u 88. minuti, postigao pogodak za 1:1 i podjelu bodova. Rijeka je, pak, iz Osijeka u posljednje tri utakmice odnosila po bod.

Teška gostovanja

Bijelo-plavima do kraja sezone slijede i tri gostovanja. Prvo će Bijelo-plavi u Veliku Goricu, gdje su poraženi u posljednje dvije utakmice i to bez zabijenog gola, potom Dinamu u Maksimir, gdje su na 54 HNL gostovanja tek u 14 navrata osvajali bodove (tri puta su i pobjeđivali od čega su dvije pobjede, zanimljivo, bile Zekićeve), a u posljednjem kolu gostuju u Varaždinu, gdje su u sedam gostovanja samo dva puta poraženi.

Morat će istovremeno s Opus Arene pratiti i rezultate Lokomotive, kojoj slijedi utakmica protiv Rijeke u Kranjčevićevoj, potom dolazak u Osijek, gostovanje kod Rudeša i utakmice protiv Slavena Belupa i Hajduka u posljednjem kolu na svome terenu.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
23. travanj 2024 14:28