VLADO KOS Cropix
JOŠ SAMO 12 POGODAKA

Ubojiti golgeter HNL-a lovi čudesan rekord, ‘pogurao‘ ga i darežljivi suigrač: ‘On je klasa od čovjeka‘

Ramon Mierez potvrdio se još jednom kao najjača napadačka sila HNL-a ove sezone
Piše: Gradimir ĐukarićObjavljeno: 01. svibanj 2024. 19:52

Ramon Mierez potvrdio se još jednom kao najjača napadačka sila HNL-a. El Toro golovima vuče Osijek prema Europi, a Veliku Goricu napustio je s uspomenom, loptom kojom je postigao prvi hat-trick u karijeri.

Na tribinama se našla čitava obitelj Mierez, što je inače i uobičajena slika na utakmicama Bijelo-plavih. Supruga i tri kćerkice, a dvije su rođene u Osijeku, prate Ramonove utakmice iz prvih redova, ali ova je ipak bila posebna.

- Sretan sam i ispunjen jer sam dao svoj doprinos važnoj pobjedi, a čestitam i svim suigračima na dobroj utakmici. Naravno da sam sretan i zbog svojih golova i prvog hat-tricka kojega sam postigao. Za takve stvari sam vrijedno trenirao i na taj način se pripremao za ovo što je sada došlo. No, opet ću ponoviti, ne bi to bilo moguće bez pomoći i dobre igre mojih suigrača - rekao je Mierez koji je uz hat-trick “napisao” posvetu.

image
VLADO KOS Cropix

- Ove golove posvećujem svojim roditeljima koji su mi jako puno pomogli kroz život. Ovo je za njih! - kazao je Argentinac uz osmijeh raširen od uha do uha.

Bila je to Mierezu već osma od posljednjih 11 prvenstvenih utakmica da je zatresao protivničku mrežu. Trener Gorice Rajko Vidović mogao je samo slegnuti ramenima.

- Vidjeli smo koliko Mierezu malo treba za gol. Svaku situaciju je iskoristio da nas kazni - kazao je Vidović nakon što je Gorica postala nova recka u sjajnom nizu Osijekova napadača.

U 11 ligaških utakmica koliko je odigrao u 2024. godini Ramon Mierez je upisao čak deset novih golova u svoje napadačke kolone (za usporedbu ovog proljeća zabio je golova koliko Petković i Livaja čitave sezone), a pritom i asistirao suigračima za njih još tri. Od 18 pogodaka koliko ih je Osijek zabio u tom vremenu Argentinac na ovaj ili onaj način stoji, dakle, iza njih čak 13?

Kako samo on zna

Trener Bijelo-plavih Zoran Zekić nedavno je kazao kako “niti jedna momčad u HNL-u ne ovisi o jednom igraču koliko Osijek o Mierezu”, a te riječi se iz utakmice u utakmicu potvrđuju. Uostalom, u dvije utakmice ove sezone u kojima El Tora nije bilo u sastavu (protiv Istre na Aldo Drosini i Rijeke na Rujevici) Bijelo-plavi su bili ofenzivno posve nemoćni i nisu uspjeli zabiti gol, čak ni ozbiljnije zaprijetiti. Nahvalio je Zekić i nakon Gorice svoga napadača.

image
ZELJKO HAJDINJAK Cropix

- U nogometu je najvažnije, najposebnije i najteže zabiti pogodak. Situacija kod prvog gola nije bila lagana, ali je Mierez poklopio loptu kako samo on zna i dao nam je još malo vjetra u leđa... Pravo je zadovoljstvo imati prvog strijelca Lige u svojim redovima.

Zasluge za Mierezov hat-trick pripadaju i Bukviću koji je 80. minuti u situaciji kada je sam mogao završiti akciju u kojoj je izašao jedan na jedan s vratarom odlučio asistirati svome suigraču.

- Moram izdvojiti kvalitetu momčadske igre koja se najbolje vidjela u situaciji kad Bukvić može zabiti, ali nesebično poslužuje Miereza. Jako sam sretan kada vidim takvo što - kazao je trener Bijelo-plavih.

Ni Mierez nije propustio priliku zahvaliti se suigraču.

- Jako mi je drago i zbog Bukvića, kako je reagirao. Pokazao je kakva je klasa od čovjeka, mogao je sam uputiti udarac prema golu i zabiti, ali je odlučio to prepustiti meni. Veliko mu hvala na tome.

Završnica HNL-a bit će neizvjesna - Dinamo i Rijeka bore se za titulu, Osijek i Lokomotiva za Europu - ali u “utakmici” za prvog topnika lige došao je čini se kraj. S obzirom na prednost koju ima pred konkurentima, bilo bi pravo čudo da Argentinac sezonu 2023./24. ne zaključi kao najbolji strijelac lige. Trenutno je na 17 postignutih golova - a ove je sezone zabio više golova nego što je čitava momčad Rudeša (14) - i na velikih je šest pogodaka više od prvog pratitelja Frana Brodića uz samo još četiri utakmice prije kraja utrke. Mierez je sada samo na korak od toga da po drugi put u četiri godine postane prvi golgeter lige. A time bi postao tek drugi igrač Osijeka uz Roberta Špehara koji je laskavu titulu prvog topnika lige osvajao u dva navrata, ali i sedmi igrač u povijesti HNL-a nakon Gorana Vlaovića, Igora Cvitanovića, Ivice Olića, Marka Livaje i Tome Šokote. Ramon Mierez izvjesno će izjednačiti Špeharovo dostignuće, a sada cilja i njegov rekord koji ga odvaja od svih drugih Osijekovih napadača u eri HNL-a. Argentinac je, naime, na 58 golova u dresu Osijeka pa učinak najboljeg strijelca Bijelo-plavih u eri HNL-a sa 69 pogodaka više ne izgleda tako nedostižan. Samo još 12 pogodaka dijeli Argentinca od postignuća zbog kojeg će se klupske knjige morati prepravljati.

image
IVAN PERIC Cropix

Prva iduća prilika za približavanje Špeharovom učinku Mierezu će biti protiv Lokomotive, u utakmici koja je iz perspektive Osijeka biti ili ne biti.

Dobra priprema

- Idemo odmah razmišljati o suboti i novom izazovu. Mislim da nas protiv Lokomotive čeka, prije svega, jedna lijepa utakmica. Naša prednost mora biti to što igramo kod kuće, iako smo u zadnje vrijeme bolji u gostima. Moramo se dobro pripremiti i dati sve od sebe za novu pobjedu - rekao je.

Inače, ove sezone u HNL-u postignuto je šest hat-trickova, a zanimljivo kako su ih polovinu zabili nogometaši Osijeka. Prije Miereza u Gorici, tri gola na jednoj utakmici zabio je Mijo Caktaš u velikom preokretu protiv Rudeša kada su Bijelo-plavi 0:3 okrenuli na 4:3. Da kompletira hat-trick Caktašu je trebalo svega 12 minuta. Kapetan Vedran Jugović je, baš kao i Caktaš, zabio hat-trick nakon što je u igru ušao s klupe, a to je učinio u 3:1 pobjedi protiv Istre u Opus Areni.

Tko je u HNL-u dvaput bio najbolji strijelac

Goran Vlaović (HG/Croatia)

23 gola - 1992./93.

29 golova - 1993./1994.

Robert Špehar (Osijek)

23 gola - 1994./95.

18 golova - 2003./04.

Igor Cvitanović (Croatia)

19 golova - 1995./96.

20 golova - 1996./97.

Tomo Šokota (Croatia/Dinamo)

21 gol - 1999./00.

20 golova - 2000./01.

Ivica Olić (Zagreb, Dinamo)

21 gol - 2001./02.

16 golova - 2002./03.

Marko Livaja (Hajduk)

29 golova - 2021./22.

19 golova - 2022./23.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
01. svibanj 2024 19:53