MIROSLAV SLAFHAUZER Cropix
GOLIJADA NA OPUS ARENI

VIDEO: Osijek srušio Lokose u velikoj borbi za Europu, mlada nada utrpala dva komada, zabio i Mierez

Utakmicu između Osijeka i Lokomotive pratimo iz minute u minutu
Piše: SN, Gradimir ĐukarićObjavljeno: 04. svibanj 2024. 21:28

OSIJEK - LOKOMOTIVA 3:1 (65., 79. Matković, 76. Mierez, 90. Šotiček)

Osijek: Kolić - Duarte, Nejašmić🟨(od 84. Mikolčić), Cokaj (od 84. Jugović), Prekodravac, Jurišić, Bukvić, Guedes, Pušić, Matković⚽⚽(od 84. Gržan), Mierez⚽(od 89. Fućak)

Lokomotiva: Čavlina - Leovac, Mersinaj, Goričan (od 77. Fetai), Mudražija (od 77. Canjuga), Marić, Smakaj (od 60. Vranjković), Kastrati (od 46. Čop), Šotiček, Bartolec🟥, Bubanja 🟨

GOLOVE S UTAKMICE POGLEDAJTE OVDJE

Osijek je u jednoj od najboljih predstava ove sezone, i to u najvažnijoj utakmici sezone, i rezultatski i igrom posve nadigrao Lokomotivu i rivalu za plasman u Europu odmaknuo na četiri boda prednosti uoči posljednja tri prvenstvena kola. Sjajni Čavlina držao je goste u životu dok je mogao, ali na koncu su ipak doživjeli potop.

Za razliku od Silvija Čabraje koji je na teren poslao više-manje očekivanu postavu, Zoran Zekić razmišljao je "out of box". Odlučio se trener Osijeka, naime, na formaciju s trojicom igrača u posljednjoj liniji, a među njima je bio samo jedan stoper! Lokomotivinim brzancima odlučio je suprotstaviti agilnije igrače pa su stoperi, uz Duartea, bili lijevi bek Jurišić i veznjak Prekodravac. Nikad prije Osijekova obrana nije bila u takvom "avangardnom" sastavu. Ta formacijska promjena izazvala je i promjenu pozicije Bukviću koji je prebačen s desnog krila na lijevog wing backa.

Od prve minute bilo je jasno u kojem smjeru će utakmica ići. Mierez je zabio već u drugoj minuti, ali 18. pogodak najboljeg strijelca lige poništen je zbog zaleđa u kojem se našao Pušić koji je ubacio loptu. Osijek je imao inicijativu, uostalom u uvodnih dvadesetak minuta imao četiri udarca iz kuta, konstantno pritiskao zadnju liniju Lokomotive i konačno je u 21. minuti probio. Mierez je oduzeo loptu, proigrao Bukvića koji je zavrnuo u kazneni prostor prema Pušiću ali.. Veznjak Osijeka je u idealnoj šansi, na svega tri-četiri metra i praznim golom ispred sebe, promašio loptu.

Nisu posustajali domaćini s pritiskom, a prvi idući pokušaj bio je Mierezov koji je u 31. otpucao dobro s ruba kaznenog prostora, ali malo pored okvira. U 37. je, pak, Matković spustio loptu u noge Pušiću čiji udarac brani Čavlina. Golman Lokomotive se u 40. čudesno ispriječio golu Miereza, odlično je ubacio Matković, Mierez u naletu otpucao glavom, ali je Čavlina refleksnom reakcijom obranio loptu koja je išla u kut njegovih vrata. Bila je to posljednja šansa u prvom poluvremenu u kojem je Osijek imao apsolutnu dominaciju u kojoj je nedostajao samo pogodak.

image
MIROSLAV SLAFHAUZER Cropix

Rijetko kada ove sezone Osijek se u toj mjeri nije nametnuo. S druge strane, Lokomotiva koju je sigurno iznenadila Zekićeva postavka bila je puno zadovoljnija ishodom prvih 45. minuta koje su proveli u posve podređenom položaju. Uostalom "nula" na semaforu i bod kojeg su držali išao im je u korist.

Gdje je stao u prvom Osijek je nastavio u drugom poluvremenu, Mersinaj je prvo blokirao šut Miereza, a onda je Čavlina obranio pokušaj Prekodravca. Da nije bilo Čavline tko zna kakav bi rezultat bio. U 55. Pušić je ubacio, Mierez odlično tukao glavom, a vratar gostiju opet sjajno obranio, U 59. situacije se još više okrenula u korist bijelo-plavih. Bartolec je kao posljednji igrač obrane srušio nadirućeg Matkovića. Sudac Titlić pokazao je igraču Lokomotive izravan crveni karton, a njegovu odluku potvrdila je i VAR soba.

Svega šest minuta kasnije Bijelo-plavi su iskoristili prednost igrača više u polju. Čavlina nije dovijeka mogao braniti čuda. U 65. minuti Osijek je golom Matkovića napokon naplatio veliku dominaciju. U 73. Matić je skinuo udarac Matkovića koji je išao u prazna vrata, a minutu kasnije Čavlina uz dosta problema i "bombu" Pušića. A onda su kola krenula posve nizbrdo po Lokomotivu.

Nakon ubačaja Pušića iz kuta u 76. Mierez napokon probija Čavlinu koji mu je prethodno obranio čak tri udarca. U tom trenutku na istočnoj tribini prvi puta je istaknuta argentinska zastava s natpisom "El lega Toro", a nešto više od 7.000 gledatelja koliko ih se okupilo na Opus Areni počelo je skandirati "Ramon! Ramon!", Argentinac je poljupcima uzvratio ljubav tribinama. Bio mu je to 18. prvenstveni pogodak ove sezone. Samo dvije minute kasnije bilo je već 3:0, a novi pogodak Matkovića priznat je nakon dulje VAR provjere.

image
MIROSLAV SLAFHAUZER Cropix

Do kraja utakmice ostalo je vremena da Mierez doživi još jedno skandiranje nakon što je izašao iz igre u koju je ušao Fućak kojemu je to bila prva utakmica još od kolovoza prošle godine. A stigla je zabiti i Lokomotiva. Doslovno iz ničega. Duarte se preležerno poigravao pred svojim kaznenim prostorom i dao loptu u noge Šotičeku.

KRAJ UTAKMICE

Osijek je od prve minute bio puno bolja momčad i na kraju zasluženo dolaze do pobjede koja bi mogla značiti i četvrto mjesto na kraju sezone. Lokomotiva je nakon sjajne predstave protiv Rijeke zakazala i sada su znatno smanjili svoje šanse za igranje Europe.

90. GOOOL! Lokomotiva zabija počasni pogodak. Marin Šotiček je iskoristio grešku domaće obrane i zabio svoj treći gol u posljednje dvije utakmice.

86. Utakmica se nakon trećeg gola Osijeka u potpunosti primirla.

81. ⚽ GOOOL! Nakon VAR intervencije gol je priznat. Matković nije bio u zaleđu i dolazi do svog drugog pogotka na današnjoj utakmici za konačno rješenje pitanja pobjednika.

79. Matković je nakon kornera zabio svoj drugi pogodak, ali je označeno zaleđe. Situacija će se provjeriti.

76. ⚽ GOOOL! Osijek dolazi do drugog gola i vrlo vjerojatno potvrde pobjede. Nakon kornera koji je uslijedio najviši je bio Mierez koji se poslije silnih pokušaja konačno upisuje u strijelce.

75. Dalekometni projektil Pušića obranio je Čavlina.

74. ⚠ Nevjerojatno što Osijek sada nije zabio. Mierez je zaobišao Čavlinu i vratio povratnu za Pušića koji ju je odložio za Matkovića. On nije uspio pogoditi praznu mrežu, već je pucao u blok Lokomotive.

69. Ponovno je pokušao sveprisutni Mierez. Njegov udarac glavom je išao ravno u Čavlinu.

65.⚽ GOOOL! Matković je odličnu partiju okrunio golom. Bilo je tu dosta odbijanja prije nego što je lopta mala na noge mladom igraču Osijeka. On je s pet metara mirnom završnicom zabio za vodstvo Osijeka.

59. Čak dvije minute je trajala VAR provjera koja je potvrdila izravni crveni karton Bartoleca.

57. 🟥 Bartolec je nakon velike greške Mersinaja kao posljednji igrač obrane srušio Matkovića i tako zaradio izravni crveni karton.

55. ⚠ Čavlina još jednom spašava Lokose. Prvo je obranio udarac Miereza, da bi nakon toga s poda nogom izbio loptu i spriječio Mierezu siguran pogodak.

53. Ponovno Osijek prijeti nakon kornera. Ovoga puta je probao Duarte, ali i dalje bez pogotka.

49. Udarac glavom Prekodravca je otišao ravno u Čavlinu.

49. Matković je vratio povratnu za Miereza čiji je udarac u posljednji trenutak blokirao Mersinaj.

46. Krenulo je drugo poluvrijeme u Osijeku.

KRAJ POLUVREMENA

Osijek je bio osjetno bolja momčad i dominirali su kroz prvih 45 minuta. No, nisu iskoristili svoje prilike pa se na predah ide s najnepopularnijim rezultatom 0:0.

45. Igrat će se dvije minute sudačke nadoknade.

43. Najbolja prilika Lokomotive. Pokušaj Bubanje nakon kornera otišao je pored gola.

43. Kolić je nesigurno reagirao nakon ubačaja Goričana, ali nitko od igrača Lokomotive to nije iskoristio.

41. ⚠ Sjajna obrana Čavline. Matković je ubacio na Miereza čiji udarac glavom bravuroznom intervencijom zaustavlja Čavlina.

40. I to se dogodilo, Lokomotiva je uputila prvi udarac na utakmici. Pokušao je Marić, no nije to bilo opasno.

37. Nakon sjajne akcije je pokušao Pušić. Na njegovu žalost otišlo je ravno u Čavlinu.

33. Dobar udarac Miereza s 20 metara otišao je jako blizu stative.

29. Osijek i dalje dominira posjedom. Lokomotiva stoji u čvrstom bloku i čeka priliku iz kontre.

22. Nevjerojatan promašaj Pušića. Trebao je samo ugurati loptu u praznu mrežu, ali je promašio cijelu loptu.

19. Udarac Bukvića s ruba kaznenog prostora je u posljednji trenutak blokiran pa je Osijek dobio već četvrti korner.

17. Na terenu se ne događa previše, ali treba pohvaliti dobru podršku Osijekovih navijača koji nisu stali s pjesmom od prvog sučevog zvižduka.

12. Nakon nedosuđenog prekršaja, skočila je cijela klupa Osijeka. Sve je završilo žutim kartonom za nekog s klupe.

8. Dalekometni udarac Nejašmića je na putu prema golu promijenio smjer i umalo iznenadio Čavlinu. Ipak, mladi vratar Lokomotive je uspio uhvatiti loptu.

7. Lijepo su sada kombinirali Lokosi, no izostalo je posljednje dodavanje kojem bi u potpunosti ugrozili obranu domaćina.

3. Mierez je poslao loptu u mrežu, ali je u začetku akcije bilo zaleđe. Tako neće biti ništa od ranog vodstva Osijeka.

1. Počela je utakmica na Opus Areni.

Mogući raspleti na Opus Areni

Pobjeda domaćina

Osijek 51, Lokomotiva 47

Osijek bi pobjedom pobjegao daleko, Lokomotiva bi imala vrlo težak zadatak, jer bi u zadnja tri kola za četvrto mjesto morala osvojiti čak pet bodova više od Osijeka, budući da bi Osječani imali bolji međusobni omjer. Čak i da Lokomotiva do kraja Slaven Belupo doma, Rudeš u gostima i Hajduk doma, Osijeku bi za Europu bila dosta četiri boda s gostovanja kod Dinama i Varaždina te u domaćem susretu s Rijekom s kojom igraju između ta dva kola.

Bez pobjednika

Tri puta Osijek i Lokomotiva su već remizirali u ovom prvenstvu, što se zbiva ako remiziraju i četvrti put, tko bi bio bolji u međusobnom omjeru u slučaju da osvoje isti broj bodova? Završi li utakmica u Opus Areni bez pobjednika, tada će bolja međusobno biti momčad koja je u dosadašnjim dvobojima zabila više golova u gostima. Osijek je zasad u 3:1 prednosti, a kad bi utakmica završila 2:2, gledala bi se ukupna gol-razlika (Osijek +14, Lokomotiva +11).

Pobjeda gosta

Lokomotiva 50, Osijek 48

Trijumfira li zagrebačka momčad u Slavoniji, bio bi to vjerojatno ključni korak prema plasmanu u Europu, jer bi Osječani u zadnje tri dionice morali uzeti tri boda više od Lokosa da ih opet preteknu. Bio bi to vrlo težak zadatak. U 34. kolu Lokosima dolazi Slaven Belupo, dok Osječani idu Dinamu, dakle već sljedećeg vikenda razlika bi mogla biti pet bodova. Lokomotivi bi matematički, neovisno o Osijeku, bilo dosta sedam bodova u zadnja tri kola.

Najavu piše: Gradimir Đukarić

Pred Bijelo-plavima je utakmica u koju će stati čitava sezona. Naoko, Osijek ima kakvu - takvu prednost jer u prvenstveni finiš i utakmicu s Lokomotivom ulazi s bodom prednosti, ali... Čak ni trijumf u idućoj utakmici za momčad iz Opus Arene ne znači kako su završili posao, tek da imaju nešto bolju startnu poziciju jer u posljednja tri prvenstvena kola Lokomotiva ima puno lakši raspored dok će Osijek u tom vremenu igrati i protiv Dinama i protiv Rijeke.

Osijek je puno puta ove sezone bio pod imperativom, ali važnost iduće utakmice ipak ima dodatnu težinu. Svaki bod u završnici sezone nosi veliku vrijednost, a pogotovo protiv izravnog konkurenta u borbi za posljednju europsku poziciju na prvenstvenoj ljestvici. Naime, ne manje važno je da će u slučaju eventualnog trijumfa te identičnog broja bodova po završetku sezone imati i bolji međusobni omjer protiv rivala jer sve tri ovosezonske utakmice Osijeka i Lokomotive u HNL-u završile su bez pobjednika. I zbog toga bi se bodovi iz subotnje utakmice u Opus Areni mogli na koncu pokazati presudnima. Bijelo-plavi su napokon počeli donositi bodove s gostovanja, pobijedili su u nizu na posljednja četiri (Slaven Belupo, Rudeš, Hajduk i Gorica) međutim u Opus Areni za trijumf ne znaju posljednja dva i pol mjeseca i to se već u subotu mora promijeniti žele li nastaviti europsku utrku. Istina, od posljednje pobjede pred svojim navijačima (18. veljače protiv Gorice 3:0) odigrali su samo tri utakmice pred tribinama Opus Arene, ali su pritom osvojili tek jedan jedini bod. I to protiv Dinama protiv kojeg su pobjedu ispustili duboko u sudačkoj nadoknadi. Kasnije su Varaždin pa onda i Istra, Slavoniju neočekivano napustili s punim plijenom.

Posljednjih nekoliko utakmica Zoran Zekić svaku počinje u različitom sustavu, nekad s trojicom, nekada s četvoricom u posljednjoj liniji s više varijacija u formaciji, a u svakoj je bilo mjesta za 26-godišnjeg Brazilca Renana Guedesa. Brazilski bek je ljetos stigao među Bijelo-plave iz moldavskog Šerifa s ozbiljnim europskim iskustvom u nogama, no dvije stanke zbog ozljeda - prvu je doživio još na pripremama, a drugu nedugo nakon što se vratio u konkurenciju - usporile su njegovu adaptaciju na momčad. Pritom je nerijetko jesenas igrao na suprotnoj, lijevoj strani terena. Zimus je čak postojala i opcija da ode negdje i na posudbu, a mađarski ZTE je bio prilično zagrijan za tu opciju, no Guedes je odlučio kako želi ostati i pokušati se nametnuti treneru Zekiću. Strpljenje mu se na koncu isplatilo. U utakmici protiv Rudeša ušao je na poluvremenu, dobro odigrao, asistirao za pogodak, a onda u iduća tri prvenstvena ogleda počeo kao starter.

- Doživio sam ozljedu tek što sam došao, a bol nije prolazila još dugo nakon što sam se vratio treninzima. Nije bilo druge nego da radim naporno i budem spreman kada mi se šansa ukaže. Sretan zbog minuta koje dobivam u posljednje vrijeme. Radio sam naporno, želio sam biti spreman kada dobijem priliku da pomognem momčadi, dobio sam je u kontinuitetu i sada uživam - kazao je Guedes.

Iza Osijeka je utakmica protiv Gorice koja je i rezultatom, ali prije svega igrom, podigla momčad. Naravno, obilježio ju je hat-trick Ramona Miereza.

- Kontrolirali smo utakmicu, bili koncentrirani od početka. Prenijeli smo na teren ono što smo radili na treninzima. A Ramon? Što reći o njemu - fantastičan je igrač, način na koji igra, kako se snalazi u završnici je sjajan - kaže Guedes koji je u posljednjih nekoliko nastupa igrao ili kao desni bek u formaciji s četvoricom igrača ili, pak, kao wing back kada se Zekić odlučivao na trojicu u posljednjem redu.

Što mu više odgovara?

- Svejedno mi je. Na kojoj god poziciji igrao na meni je da odigram što bolje i pokušam pomoći momčadi. Možda kada igramo s trojicom u zadnjoj liniji onda imam više mogućnosti ići u napad, ali u isto vrijeme moram pomagati svojim stoperima...

Na kojoj poziciji će Guedes istrčati, odnosno na koju će se taktičku postavku Zekić odlučiti protiv Lokomotive, ostaje vidjeti. Kako god, utakmica sa sobom nosi visoke uloge.

- Za mene osobno utakmica protiv Lokomotive je poput finala jer odlučuje o plasmanu u Europu. Moramo pokazati svoje najbolje lice, nastaviti s odličnim izdanjima s gostovanja. Pred našim navijačima moramo pokazati identitet ove momčadi - kazao je Guedes.

A posao neće biti lagan. Tri puta ove sezone u prvenstvu Osječani nisu uspjeli pobijediti Lokomotivu koja je pritom Bijelo-plave eliminirala u četvrtfinalu Kupa.

- Imaju dobre igrače, znaju igrati, ali također i mi imamo jako dobre igrače. Očekujem jako dobru utakmicu. Utakmica u Kupu je bila pod drugačijim okolnostima, sada igramo pred svojim navijačima i na dobrom terenu. Sigurno će biti posve drugačija utakmica - kaže Guedes.

Raspored u završnici sezone ne ide na ruku Bijelo-plavima. Nakon Lokomotive slijedi Dinamo u Maksimiru, potom Rijeka u Opus Areni i za kraj gostovanje u Varaždinu.

- Naš cilj je Europa, ali idemo korak po korak. Prvo Lokomotiva, želimo odigrati dobru utakmicu i pobijediti, a onda ćemo razmišljati o onome što nakon toga slijedi - zaključio je Guedes.

Najavu piše: Dražen Antolić

Lokomotiva je u petak odradila trening pa otišla u Beli Manastir kako bi u miru Baranje dočekala dvoboj s Osijekom u kojem bi je pobjeda vinula na četvrto mjesto i dala velike šanse za plasman u Europu.

Trener Silvijo Čabraja najavio je:

- Tko dobije, odškrinut će se vrata Europe. Iako nakon tog susreta ostaje u igri još devet bodova. I njih i nas čekat će tri zahtjevne utakmice, no tko slavi, bit će u prednosti.

Lokomotiva je ove sezone pobijedila u Kupu, a tri prvenstvena sraza završila su neodlučeno.

- U Zagrebu je bilo 2:2 i 1:1, u Osijeku 1:1. U sve tri utakmice smo vodili, ali nismo znali sačuvati prednost. Nadam se da ćemo napokon uzeti sva tri boda.

Kakvi su zaključci iz tih susreta?

- Osijek je vrlo kvalitetna ekipa. Jesmo li bolji mi ili oni - ne znam. Sve je to vrlo blizu. Jedni i drugi želimo se ukrcati u vlak za Europu. Očekujem tešku i neizvjesnu utakmicu - kazao je Čabraja, te dodao:

- Rijeku smo ostavili iza sebe, što brže se treba minula utakmica staviti sa strane, prva sljedeća je najvažnija. Ne postoji u prvenstvu najvažnija utakmica, to je uvijek prva koja dolazi. Ekipa ima samopouzdanje, to je pokazao proljetni dio prvenstva. Igrači imaju žar u sebi. Jesenski dio završili smo na osmom mjestu, sad smo na petom sa samo bodom manje od Osijeka. Čitavo proljeće momčad je puna vjere u sebe.

Jeste li mogli pomisliti prošlog ljeta, kad su vam odlazili igrači, Stojković, Kačavenda, Kulenović, Pivarić je završio karijeru, Mudražija koji je stigao pa se ozlijedio, da ćete biti tako visoko? Lokomotiva je prvih mjesec-dva sezone za promatrače sa strane izgledala kao zgarište. Međutim, još jednom je pokazala unutarnji potencijal baziran na vlastitim mladima igračima.

- Vjerovao sam u svoje dečke. Poremetili su nas odlasci i ozljede, u to doba nas nisu htjeli rezultati, ali vjerovali smo u sebe i radili smo. Kasnije nam se to vratilo.

Imate li imperativ ili samo želju za nastup u Europi?

- Što znači imperativ? Klubovi i dalje postoje, funkcioniraju i imaju ciljeve, ako i nisu ostvarili ranije rezultatske planove. Lokomotiva je realno postavila koncept, imamo određene ambicije, ali objektivne. Svi u Ligi imaju određeni imperativ. Ukoliko ulovimo Europu bilo bi idealno i prekrasno. To je život, to je posao. Nekad uspijete, nekad ne uspijete. Neće biti tragedije ako ne izborimo Konferencijsku ligi, ali nadam se da ćemo je izboriti.

Vratio se Duje Čop, u Opus Areni bit će jači za iskusnog napadača.

- Čop je u konkurenciji, Leovac se oporavio. Protiv Rijeke je morao izaći. Nažalost ne možemo računati na Krivaka, Žilinskog, Kalaicu, a na ozljedu se požalio i Bošković. Svi ostali su na raspolaganju. Duje nam je vrlo značajan od prvog dan kad je došao. Trebalo mu je razdoblje prilagodbe, a potom je pokazao ono što smo i znali, da je vrlo dobar i koristan, da ekipi puno znači kao igrači i kao čovjek.

Imate li specijalnu taktiku za Ramona Miereza i kako gledate na Osijek?

- Oni su se znatno podignuli, a samo spletom okolnosti doma su izgubili od Istre 1961, s igračem manje. Ozbiljna su ekipa. Podatak da je Mierez zabio 17 golova u HNL-u je poseban. No, nikad nisam bio fokusiran na jednog igrača, ekipa radi rezultat, a pojedinac iz toga iskoči. Prije svega moramo razmišljati o sebi. Nadam se da Mierez neće biti jako uočljiv. Nije samo on kvalitetan u Osijeku. Imaju više takvih igrača, kao i izuzetno dobrog trenera Zorana Zekića.

Marin Šotiček je s dva pogotka bio jedan od junaka pobjede protiv Rijeke, očekujete li od njega da i u Osijeku bude prevaga?

- Ekipa mora biti prevaga, ona na kraju izbaci pojedinca. Ako nećemo biti dobri svi zajedno, teško da će iskočiti netko individualno. Svi moramo biti na dobroj razini. Tada se u jednoj utakmici istakne Mudražija, u drugoj Šotiček, u trećoj Čavlina, u četvrtoj Marić... Neki se ponavljaju. Šotiček je mlad i perspektivan, u dobrom smjeru se razvija - konstatirao je Čabraja.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
04. svibanj 2024 23:33