DAMIR SKOMRLJ Cropix
PRESUDAN SUSRET

Budu li igrači Rijeke samo nijemi promatrači u utakmici života, a ne akteri - ne piše im se dobro

Šampionska Rijeka imala je taj stav onda kada je bio najpotrebniji, baš u dvoboju protiv Dinama
Piše: Siniša LončarObjavljeno: 02. svibanj 2024. 23:59

Aktualna momčad Rijeke, nema dvojbe, protiv Dinama će odigrati utakmicu sezone, za mnoge od sudionika tog derbija to bi ujedno mogla biti i utakmica - karijere. Bez obzira kako dvoboj završi i tko na kraju sezone podigne "kantu" namijenjenu najboljoj momčadi aktualne sezone SuperSport HNL-a, nekim igračima će ovo sigurno biti posljednji derbi i posljednja prilika da u svojoj karijeri postanu prvaci Hrvatske.

Neki od njih sigurno će po isteku sezone promijeniti svoje sredine, možda ne odmah na početku ljeta, ali zasigurno hoće otići u neke bolje klubove jer Dinamo, a pogotovo Rijeka, spadaju u europske "liliputance" kada su u pitanju plaće igračima i uvjeti koje im mogu ponuditi za nogometni rast i razvoj uz financijsku "kompenzaciju". Konačno, tim igračima i jest cilj igrati neke bolje lige, pokazati se na nekoj boljoj nogometnoj sceni od hrvatske, svojim pogocima oduzimati dah gledateljima nekih europskih ili možda arapskih nogometnih arena, ovisno što je kome prioritet.

Nogomet je ljubav, emocija, nogomet je strast, no u konačnici igrači danas kroz nogomet mogu ostvariti ono što je do prije tridesetak godina bilo gotovo nemoguće, osigurati ne samo sebi, nego i svojoj široj obitelji i više nego pristojan život, da ne kažemo luksuzan, jer u tu "ladicu" mogu se smjestiti samo oni najbolji iako i prosječni profesionalni nogometaši danas zarađuju znatno više sredstava od vrhunskih svjetskih stručnjaka neke djelatnosti.

Ako kažemo da će mnogim sudionicima nedjeljnog derbija daljnji tijek karijere ovisiti o ishodu nedjeljnog derbija, možda bi bili pretenciozni, no sigurno je da nije isto svoj nogometni put nastaviti kao aktualni prvak države ili netko tko je to skoro bio, no svoju je priliku, eto, propustio.

image
DAMIR SKOMRLJ Cropix

Naravno, u pitanju je samo sport, ne rat svjetova ili kakva elementarna nepogoda koja će ostaviti trajne posljedice na sve oko nas, no činjenica je da danas, u svijetu koji se silno brzo mijenja iz dana u dan i pobjednici jedva dobiju zaslužene lovorike, a kamoli oni koji to nisu. Nastavit će se igrati nogomet i nakon nedjelje, Rijeka i Dinamo odigrat će još tko zna koliko međusobnih ogleda, no baš ovaj mogao bi biti - prekretnica.

Dinamo će svoju novu šansu za naslov dočekati možda i prije nego nogometaši Rijeke, baš zato ova Sopićeva generacija morala bi napraviti sve što je u njezinoj moći da pokuša prekinuti taj "vječni" niz titula prvaka koji je u posljednjih 20 godina samo jednom skrenuo s "utabane" putanje, one koja autocestom vodi prema Zagrebu.

Usporedbe aktualne momčadi Rijeke i one šampionske već su se nekoliko puta provlačile kroz medije tijekom ove sezone, jednostavno zato što je ta sezona jedina s kojom bi se aktualna borba za naslov mogla i usporediti. Poslije te dvostruke krune, bilo je još jako dobrih Rijeka, odličnih utakmica, velikih nizova i bodova, no niti jedna od tih momčadi nije uspjela postići ono što ova jest već sada - biti u borbi za naslov četiri kola prije kraja, a eventualnom pobjedom u nedjelju i vratiti se na prvo mjesto ljestvice tri kola prije velikog slavlja ili tugovanja.

image

Željko Sopić

DAMIR SKOMRLJ Cropix

Neće navijači Rijeke histerično plakati ne osvoji li Rijeka naslov, momčadi se neće prijetiti niti će se igrače poimence prozivati, no bit će sigurno tužni. Ne zato što će biti "samo" drugi, već zato što su imali izglednu priliku biti prvi. A neki igrači možda više nikada neće dobiti priliku boriti se za trofej u svojoj karijeri...

Ovi igrači na čelu s trenerom Sopićem je još uvijek imaju, i to ne za jedan, već za dva trofeja. I žele učiniti sve ono što je učinila i momčad iz 2017., kako izvan terena, tako i na njemu, ne isključujući i nešto drugo osim pogotka ili asistencije. Ova Rijeka ima neospornu igračku i ljudsku kvalitetu u svojim redovima, no aktualni nogometni trenutak nije samo kvaliteta. Puno je i do psihičke pripreme, želje da se do nečega dođe i - stava.

Strani sudac vjerojatno neće dozvoliti, kao što je to bilo u posljednjem derbiju na Rujevici, nenogometno, i u konačnici nekažnjeno ponašanje nekih igrača Dinama kao što je hvatanje za vrat, razbijanje reklama kopačkama oko igrališta i slične stvari. Oni su samo "fajteri", rekli bi neki, i ne bi pogriješili. Budu li igrači Rijeke samo nijemi promatrači u utakmici života, a ne akteri, ne piše im se dobro. Šampionska Rijeka imala je taj stav onda kada je bio najpotrebniji, baš u dvoboju protiv Dinama, ova Rijeka ga ima prilike pokazati.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
03. svibanj 2024 00:01