Vojko Bašić/Cropix
VAR SOBA

‘Da mogu birati koga ću trenirati, Dinamo, Hajduk ili Rijeku, ne bih puno razmišljao‘

Sva aktualna događanja u SuperSport HNL komentirali smo u novom izdanju podcasta ‘VAR soba‘
Piše: Emir FulurijaObjavljeno: 05. veljača 2024. 14:55

SuperSport HNL je i proteklog vikenda donijela puno uzbuđenja s naglaskom na veliku borbu za prvo mjesto. Rijeka i Dinamo su upisali pobjede na domaćem terenu dok je Hajduk remizirao u Osijeku te su Splićani tako u samo 180 minuta izgubili prednost koju su imali nakon prvog dijela sezone. Trenutna je situacija takva da bi neizvjesnost mogla potrajati do kraja sezone, a o aktualnim stvarima pričali smo u novom izdanju našeg podcasta ‘VAR soba‘ u kojem je gostovao trener Toni Golem.

S bivšim trenerom Rudeša prvo smo komentirali stanje u Dinamu koji je pobijedio Goricu nakon poraza od Lokomotive i teško izborene pobjede kod Istre 1961.

- Dinamo je izgledao nemjerljivo bolje u odnosu na prve dvije utakmice. Da nije vratar Banić bio onako raspoložen, mislim da bi rezultat bio dosta ružan za Goricu. Dinamo je dominirao u svim segmentima. Mislim da su se trznuli, da su napravili neki klik i ovo je najuvjerljivija igra Dinama do sada. Imali su jako dobru energiju, brz protok lopte, okretanje strane, raspoloženi Baturina nakon dugo vremena - rekao je Golem, a u raspravu se uključio i Robert Šola, glavni urednik Sportskih novosti:

- Kad gledaš Dinamo protiv Gorice, to je igra kakvu mora prezentirati momčad koja želi biti prvak. U nekim normalnim okolnostima Dinamo je do te 63. minute ili koja je već bila kada je Jurić mogao ući u zicer, mogao zabiti 4-5 golova. Moglo se dogoditi da to Jurić zabije, da bude 1:1 pa da se Dinamo muči, pa da utakmica i završi 1:1, ali igra koju je Dinamo prezentirao do tada je igra kakvu Dinamo mora igrati u 90 i nešto posto utakmica u HNL-u.

I Rijeka je upisala sigurnu pobjedu, 3:0 protiv Istre, te je trenutno usamljena na vrhu tablice SuperSport HNL. Više se ne može pričati o dva favorita za naslov prvaka, Riječani sigurno spadaju u to društvo.

- Ne mislim da je prvi favorit, ali to je ekipa koja je baš dobro složena po pitanju balansa između iskusnih i mlađih igrača, ali i tipa igrača. Da mogu birati igrački između tri najbolje HNL momčadi, najprije bih Rijeku trenirao. Protiv Istre je gol visio od samog početka, imaju odličan protok lopte i dosta napadačkih opcija, a sada su dobili i Marića koji je odmah zabio pravi centarforski gol. To je ekipa koja je dobro složena, s dobrom energijom i sa Sopićem koji to vodi na dobar način. Okrenuti utakmicu u Gorici na onom teškom terenu pa onda isto to napraviti na Poljudu kada u prvom poluvremenu nije bilo prave energije i to sve potvrdiš kući na rasprodanoj Rujevici s 3:0 - koliko god oni miču tu ulogu favorita sa sebe, istaknuli su kandidaturu za naslov prvaka i nikome ne mogu prodavati priču da su ispod Dinama i Hajduka. Rijeka je legitiman kandidat za prvo mjesto - rekao je Golem.

Trener koji je radio dugo u Hajduku se izjasnio da bi bilo lijepo voditi Rijeku, a pitali smo ga kojeg bi igrača, da može, uzeo iz Rijekine momčadi.

- Teško bi mi se odlučiti, ali uzeo bih Selahija. To je igrač koji je jako odmjeren, pravi vezni igrač, siguran je na lopti, stigne naprijed zabiti gol, ali i zatvoriti sve. Dobar je na lopti, dobar u pasu, odgovoran, čini mi se da je on taj pravi vezni igrač na koji se možeš osloniti kao neka produžena ruka trenera na terenu.

image

Toni Golem

Damir Krajač/Cropix

Prešli smo na Hajduk koji nije dobro izgledao u Osijeku, ali ni na prvoj utakmici drugog dijela sezone protiv Rijeke.

- Nije Hajduk toliko dobro igrao, koliko je Dinamo bio loš u prvom dijelu sezone. Hajduk je dobio dosta utakmica s 1:0, a ta euforija se pumpala na rezultatu više nego na igri. U drugom dijelu sezone igra se nije unaprijedila, a dva puta su dobili po ušima. Realno, zasluženo. Jednostavno, mislim da se u prvoj polusezoni uzelo puno više bodova u odnosu na ono što se vidjelo u igri. Mislim da se nisu dobro iskoristile zimske pripreme da bi se igra unaprijedila.

U Osijeku je Hajduk bio bez Livaje, a u napadu je bio Kalinić koji je pružio dobar dojam. Nakon ove utakmice postavlja se pitanje je li se Ivan Leko previše lako riješio njegovih usluga.

- Ne znam kakva je tu bila situacija, ali jasno je svima da je teško biti napadač u Hajduku pored Livaje. S obzirom na predstavu u Osijeku mislim da je on jako iskoristiv i da može donijeti puno momčadi, čak u nekim utakmicama u paru s Livajom. Kad imaš takva dva kvalitetna igrača, a imaš šampionske ambicije, to bi se moralo nekako ukomponirati. Moraš ići s najjačim oružjem, slagati momčad tako da u prvih 11 ubaciš sve što je najkvalitetnije pa ako treba i mijenjati sustav. To nije lako, na treneru Karoglanu je da to nekako složi jer je premalo situacija pred protivničkim vratima, a tako to sigurno neće biti dobro - zaključio je Golem.

Kakav je dojam ostavio Josip Brekalo u debiju za Hajduk, zbog čega je Dinamo izgledao bolje nego u prve dvije utakmice drugoh dijela sezone, što se treba promijeniti u sustavu natjecanja SuperSport HNL i u čemu je mađarski drugoligaš bolji od Hajduka? Odgovore na ta i mnoga druga pitanja saznajte u cijelom Sportcastu:

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
18. svibanj 2024 13:19