Nediljko Labrović

 DAMIR SKOMRLJ Cropix
JAKA PORUKA

Kapetan Rijeke: ‘Glave gore! Finale Kupa je idealna prilika da se revanširamo Dinamu‘

Neće se momcima Željka Sopića biti lako oporaviti od poraza u nedjeljnom derbiju od Dinama
Piše: Siniša LončarObjavljeno: 07. svibanj 2024. 12:03

I dan nakon poraza Rijeke od Dinama, nakon prespavane ili kod samih aktera vjerojatno besane noći, osjećaj je isti. Osjećaji tuge i ponosa međusobno se izmjenjuju, nogometaši Rijeke u konačnici su napravili sve kako su trebali, odigrali jednu od najboljih utakmica protiv Dinama ikada u svojoj povijesti, no za ovaj Dinamo, neki kažu hrvatski Real Madrid, dok neki kažu mačku s devet života, niti to nije bilo dovoljno za uzeti puni plijen. Naravno, tko će te, da parafraziramo trenera Željka Sopića, pitati za dojam par dana kasnije, rezultat je ono što se pamti i piše, a on je ovog puta bio na strani gostujuće momčadi.

Nogomet i jest vjerojatno zato najvažnija sporedna stvar na svijetu, svoju planetarnu popularnost je zaslužio, između ostalog, time što su iznenađenja itekako moguća kao i što možeš biti u podređenoj poziciji gotovo cijelu utakmicu, no u konačnici s jednim, ili u slučaju Dinama, s dva udarca u okvir gola postići dva pogotka i time proglasiti, da se izrazimo teniskim rječnikom, ovosezonski gem, set, meč.

Bolja i kvalitetnija momčad

Iako je vjerojatno i sam svjestan toga, jutro nakon kapetan momčadi Nediljko Labrović za radijsku je emisiju Pod stijenama Kantride emitirao - optimizam.

- Razočarani smo mi igrači što nismo uspjeli utakmicu riješiti u svoju korist. Mislim da smo dominirali cijelim susretom, da smo bili bolja i kvalitetnija momčad, no rezultat to nažalost ne pokazuje. No, dok god postoji i ta matematička mogućnost da budemo prvi, nećemo odustati. Naravno, još nas čeka i Kup, moramo stvari dobro analizirati, dobro se pripremiti i na tom frontu pokušati nešto ostvariti - kazao je Labrović u uvodu o utakmici u kojoj su gosti iz prvog udaraca u okvir, odnosno iz slobodnog udarca Brune Petkovića stigli do izjednačujućeg pogotka. S gotovo istog mjesta Petković je i u dresu reprezentacije poentirao na Rujevici prije par mjeseci, Labrović je tada sjedio na klupi, no ovog puta loptu je samo pogledom ispratio u - vlastitu mrežu.

- Kada gledate tu majstoriju Petkovića, pa i pogodak Hoxhe kasnije, oni su svoje prilike iskoristili, bili su bolji, mirniji. Takvim protivnicima i kada daš malo prostora, oni će ga znati iskoristiti. S druge strane, mi smo u nekim situacijama trebali biti mirniji, no što je, tu je. Treba podići glave gore, biti ponosan na sve ono što smo napravili do sada, biti ponosan na to kako smo igrali protiv Dinama, od prvog do zadnjeg, uz sve tribine, svi smo dali sve od sebe - dodao je Labrović pojasnivši da panike, niti odstupanja od zadanog cilja nije bilo niti na poluvremenu do kojeg su mreže mirovale.

- Ma nije bilo nikakve panike, svi smo bili mirni i staloženi. Trener i stožer su nam ukazali na neke stvari koje smo mogli bolje napraviti. Znali smo da moramo postići pogodak, to smo u konačnici i uspjeli preko Pjace. Kontrolirali smo igru, cilj je bio samo nastaviti tako - otkrio je Labrović čija je momčad, s obzirom na poraz Hajduka od Varaždina, i matematički osigurala drugo mjesto tri kola prije kraja.

No, iako matematika još uvijek drži vodu kada je u pitanju eventualni riječki naslov prvaka, takvo nešto iz ove perspektive gotovo je - nemoguća misija. Ovog puta, da parafraziramo neke naslove kolega s juga Hrvatske, je veća mogućnost da izvanzemaljci dođu u posjetu nego da Dinamo ispusti velika četiri boda prednosti tri kola prije kraja, posebice ako se zna da im u posljednjem kolu u goste dolazi već davno otpisani Rudeš.

- Nama su ostala dva teška gostovanja, tu je i Belupo, nadamo se da možemo uzeti sve bodove. Svaku utakmicu ćemo nastojati odigrati kao i dosad, jako karakterno, to je najmanje što možemo učiniti za naše navijače.

Tenzije neće biti manje

Prva utakmica finala Kupa je isto brzo na rasporedu?

- Je, raspored je gust, protivnici su jaki, no ja sam pozitivac i znam kakvi smo, kako treniramo, čvrsto vjerujem da možemo pobijediti sve do kraja. Teško mi je govoriti sada o Kupu, i oni i mi ćemo ga htjeti osvojiti, čisto sumnjam da će tenzije biti manje nego dosad. Sigurno možemo imati veću motivaciju sada, no niti ovu utakmicu nam nije manjkalo motiva, htio sam to kazati da svi znaju. Mi u svakoj utakmici dajemo svoj maksimum, a kada je Kup u pitanju, vrijeme je da im se revanširamo.

Naravno da će kapetan Rijeke, kojemu “na dušu” ide i nešto slabije postavljanje sebe samog i živog zida kod izjednačujućeg pogotka Dinama, odašiljati optimistične note jer kakav bi to kapetan bio da nije takav, no činjenica je da će se Bijeli teško oporaviti, psihički prije svega, od ovakvog raspleta ove utakmice i prvenstva u konačnici. No, prilika za trofej je tu, trebaju riječki dečki pokušati maksimalno se pripremiti za dvomeč s Dinamom, nije svejedno uzme li se Rabuzinovo sunce, niti jedan klub, ma koliko trofejan bio, nema pravo očajavati u utakmicama koje nose trofej, ma koliko bolan bio ishod ranije.

Dinamo uzeo 10 od mogućih 12 bodova

Ako Rijeka igdje treba tražiti razloge svog ovosezonskog neuspjeha u borbi za naslov, onda je to upravo protiv Dinama. Ne samo da ga u četiri utakmice nisu niti jednom uspjeli svladati, već su od mogućih 12 osvojili svega jedan bod. Dinamo je, s druge strane uzeo njih 10, ako je posljednja pobjeda bila slučajnost, o njoj definitivno ne možemo govoriti kada su u pitanju četiri utakmice, matematika je tu vrlo egzaktna i ne dozvoljava iznenađenja u nizu. Drugim riječima, Rijeka je barem u posljednjoj utakmici itekako nadigrala Dinamo u svim segmentima nogometne igre, no Modri su u konačnici zasluženo stigli do preokreta, koliko god to teško padalo pomalo razočaranim navijačima Rijeke. (sl)

Međusobni dvoboji od Rijekinog naslova u HNL-u

2023./24. Dinamo 10, Rijeka 1

2022./23. Dinamo 12, Rijeka 0

2021./22. Dinamo 8, Rijeka 2

2020./21. Dinamo 7, Rijeka 4

2019./20. Dinamo 9, Rijeka 3

2018./19. Dinamo 5, Rijeka 5

2017./18. Dinamo 6, Rijeka 6

Statistika SofaScorea u derbijima ove sezone

6. kolo: Dinamo - Rijeka 2:1 (15-8 udarci, 70-30 posjed u korist Dinama)

15. kolo: Rijeka - Dinamo 2:2 (21-11 udarci, 56-44 posjed u korist Rijeke)

24. kolo: Dinamo - Rijeka 1:0 (10-6 udarci, 60-40 posjed u korist Dinama)

33. kolo: Rijeka - Dinamo 1:2 (26-3 udarci, 52-48 posjed u korist Rijeke)

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
07. svibanj 2024 12:03