DAMIR SKOMRLJ Cropix
STRAH OD CRNOG SCENARIJA

Opet je najviše razočarao Hajduk, Dinamo i Rijeka brane izbjegavanje najtežeg puta u Europi

Nakon odigranih utakmica 3. pretkola Hrvatska drži točno 20. mjesto na ljestvici državnih koeficijenata
Piše: Toni RoićObjavljeno: 22. kolovoz 2023. 10:51

Nakon savršenog drugog pretkola u kojem su Dinamo, Rijeka i Osijek upisali svih šest pobjeda i prošli dalje, te time Hrvatsku privremeno podignuli s 21. na 19. mjesto na ljestvici koeficijenata europskih liga, treće pretkolo Lige prvaka i Konferencijske lige bilo je daleko od idealnog.

Čak tri kluba su ispala s tim da je Dinamo kao prvak ostao u natjecanju doigravanja Europske lige, dok su Hajduk i Osijek prerano Europi rekli zbogom, a samo je Rijeka s dva trijumfa (3:1, 2:0) protiv farskog B36 iz Torshavna maksimalno obavila posao.

image
RONALD GORSIC Cropix

Najviše je po tko zna koji put razočarao Hajduk, koji prosječnoj momčadi grčkog PAOK-a nije uspio u dva dvoboja niti dati gol, a kamoli pobijediti (0:0, 0:3), dok je Dinamo ispao na šokantan način nakon što je primio dva pogotka u sudačkoj nadoknadi uzvrata s AEK-om u Ateni (2:2, prva utakmica u Maksimiru - 1:2). Osijek se nakon teškog poraza 1:5 kod turske Adane, čemu su uvelike kumovali i očajni suci, barem dostojno oprostio pobjedom 3:2 na Opus Areni.

U zbroju, Dinamo i Rijeka ostali su na braniku hrvatskog koeficijenta s tim da Zagrepčani imaju zagarantirano mjesto u skupini Konferencijske lige i ako ispadnu od Sparte u play-offu Europske lige, dok Riječane čeka izuzetno težak zadatak protiv francuskog Lillea u doigravanju za skupine KL.

U ovom trenutku naša liga je točno na 20. mjestu s koeficijentom 22.150, što je vrlo daleko od 15. pozicije koja donosi dva mjesta u Ligi prvaka (trenutačno je drži Izrael, koji ima koeficijent 25.125). To je dakle realno nedostižno, a treba napomenuti i da su bodovi na kraju ove sezone relevantni za ždrijeb ne sljedeće, već sezone 2025./2026.

image
RONALD GORSIC Cropix

Ono za što će se Dinamo i Rijeka boriti je izbjegavanje pada ispod 22. mjesta jer ako se to dogodi, opet će za dvije godine hrvatski prvak morati kretati od 1. pretkola Lige prvaka. Nije tu problem snaga suparnika, koji su iz najslabije kvalitativne kategorije, već prerani početak sezone u situaciji kada iscrpljeni igrači ionako imaju premalo odmora. Poljska, Švedska, Cipar i

Rumunjska pušu nam za vrat, njihovi klubovi zaostaju ili manje ili tek malo više od boda, što se lako može nadoknaditi ako budu redali uspjehe, a naši neuspjehe.

To je i jedina realna prijetnja u ovoj sezoni jer za ostale dosege koje ćemo imati u sljedećoj 2024./2025. nogometnoj godini nema brige. Zna se da od sljedeće godine pobjednik Hrvatskog kupa ide u pretkolo Europske lige, a dva kluba u Konferencijsku ligu, točnije njezino 2. pretkolo.

Pravo na to imaju zemlje čiji je koeficijent do 33. mjesta za osvajače nacionalnih kupova, te do 29. mjesta za Konferencijsku ligu. Inače, uvijek se zbrajaju bodovi iz četiri ranije sezone plus aktualna, a hrvatski klubovi su od 2. pretkola ove godine dobivali 0.25 bodova za svaku pobjedu. Najbolji koeficijent ima Engleska, a na posljednjem 55. mjestu su klubovi iz San Marina.

Gledano pojedinačno, Dinamo je 38. klub u Europi s koeficijentom 41.000, Rijeka je na 134. mjestu s 9.500, Hajduk je 141. jer ima koeficijent 9.000, dok je Osijek na 150. poziciji s 8.500. Prvak Bosne i Hercegovine, Zrinjski iz Mostara, koji će također kao i Dinamo igrati u doigravanju Europske lige, drži 187. mjesto s koeficijentom 6.500.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
27. travanj 2024 17:14