Željko Sopić

 CROPIX, PROFIMEDIA, SN
MOGUĆI RASPLET

Sopić sve karte baca na dvije utakmice, a evo što se mora dogoditi da Dinamo već u subotu otvori pjenušac

Subota koja dolazi je vrlo bitna, Dinamo već 11. svibnja može postati prvak
Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 06. svibanj 2024. 20:12

Dinamo će formalno biti prvak već u subotu 11. svibnja ako u Maksimiru pobijedi Osijek, a Rijeka prije toga ne svlada Varaždin na njegovom terenu. Kako je trener Željko Sopić najavio da će sve karte baciti na Kup, a u prvenstvu će šansu dobiti i oni koji su manje igrali, to je itekako moguć rasplet. Tako bismo tri kola prije kraja imali riješen HNL koji je još krajem ožujka imao tri kandidata za krunu i bio jedna od najnapetijih liga u Europi. No Modri, koji više nisu imali niti jedan izravan derbi doma, matirali su Hajduk na Poljudu i Rijeku na Rujevici te tako pokazali da im pripada titula.

Rijeka u subotu u Varaždinu igra u 17 sati. Jedino ako pobijedi neće dati šansu Sergeju Jakiroviću i njegovoj momčadi da istu večer otvore pjenušac. Bude li u baroknom gradu makar i neodlučeno, Dinamo s tri boda zatvara priču. Njegov dvoboj s Bijelo-plavima kreće u 19.30. U tom slučaju razlika bi sa četiri narasla na šest, dva koja prije kraja, a kako je zagrebački klub bolji u međusobnim susretima više mu bodovi ne bi trebali. Sedmi put zaredom u aktualnom nizu podignuli bi pobjednički pehar. To bi na obje adrese pojednostavilo pripremu za finale Kupa čiji je prvi ogled 15. svibnja u Zagrebu, a drugi 22. svibnja na Rujevici.

Dinamo ide sigurno prema kruni, ali Rijeka bi morala učiniti sve da mu oteža. HNL bi se, barem na papiru, zakomplicirao ako bi Bijeli dobili Varaždin, a Osijek napravio iznenađenje i slavio na Maksimiru. Ove je sezone u prethodne tri utakmice itekako zaslužio više od jednog boda protiv Dinama, kad se sjetimo da je baš protiv njega najbolje igrao. Možda to sada uspije naplatiti. Treba mu za Europu, momčad trenera Zorana Zekića ima razloga za jak motiv, a s Lokomotivom se predstavila u lijepom svjetlu.

Ako bi se tako posložile karte Dinamo bi dva kola prije kraja bio samo na jednom bodu prednosti. I dalje bi imao komotnu situaciju, za naslov bi morao dobiti Slaven Belupo u Koprivnici i Rudeš u Zagrebu. U tom slučaju trebalo bi mu još šest bodova, sa četiri ne bi bio siguran. Dakako, i Rijeka ima ozbiljan posao jer gostuje u Osijeku pa joj dolazi Slaven Belupo.

Sve je jasno, Zekić i Osijek mogu ponovno baciti papra u HNL te natjerati Dinamo da se mora boriti i dalje, da u Koprivnicu ide pod imperativom pobjede, ukoliko ne želi ovisiti o rezultatu Rijeke na Opus Areni, da titulu koju je već praktično proslavio tek mora osvojiti. Dakako, bude li Rijeka prije toga na visini zadatka i dobije u Varaždinu, što je otvoreno. Kad bi Modri i Osijek remizirali, a Rijeka pobijedila, razlika bi pala na dva boda. U takvom scenariju Dinamu bi u završna dva kola dovoljna bila četiri boda.

Subota koja dolazi je stoga vrlo bitna. Dinamo već može postati prvak, a u potpuno obrnutom slučaju za naslov će se tek morati potruditi.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
06. svibanj 2024 20:13