TOMISLAV KRISTO Cropix
FENJERAŠ U SPLITU

‘Totalno drukčiji od drugih‘ stižu na Poljud sa siromašnom zalihom: ‘Idemo po pobjedu, pa što bude...‘

Nakon Hajduka slijede im tri utakmice koje svrstavamo u rubriku ‘biti ili ne biti‘
Piše: Ante ŠakićObjavljeno: 02. studeni 2023. 13:59

Iako možda potrebnija u Hrvatskoj nogometnoj ligi, pobjeda Rudeša rezultatom 3:1, u utorak protiv Slavena Belupa u osmini finala SuperSport Hrvatskog kupa, svakako je dobrodošla u taboru Zagrepčana.

- Apsolutno zaslužena naša pobjeda, kao što se i vidjelo na terenu. Odigrali smo pravu natjecateljsku utakmicu, zabili tri pogotka, stvorili dosta šansi i mislim da smo na dobrom putu. Dižemo se u zadnje vrijeme, to sve napokon bolje izgleda, a sada nas je i realizacija poslužila. Zabili smo tri gola, mogli i još pokoji i ako ovako nastavimo mislim da imamo dobre šanse za ostati u ligi - rekao je strateg Rudeša Toni Golem nakon pobjede na domaćem ŠC-u Rudeš.

Ovom je Golemu druga pobjeda na klupi “Totalno drukčijih od drugih”, a u njegovom prvom klubu među domaćom nogometnom elitom obje su došle u Kupu. Ranije je bio pomoćnik u Hajduku i Slavenu Belupu, ali u Prvoj nogometnoj ligi vodio je Solin. Kolika je razlika u vođenju momčadi u drugom ili prvom nogometnom hrvatskom razredu?

- Velika je razlika između prve i druge lige, nemjerljiva. Jednostavno, tu se sve brže događa, igrači na lopti moraju biti puno brži, puno manje vremena imaju nego u drugoj ligi. Manja je razlika i između klubova u kvaliteti. Puno je veći korak ulazak iz druge u prvu, nego iz treće u drugu ligu. Puno ekipa je na svojoj koži to osjetilo, tu tranziciju. Mislim da se naš elitni razred čak i podcjenjuje. I velika četvorka se može lako “poskliznuti”.

Hoće li to biti misao vodilja i Rudešanima na Poljudu u subotu, 4. prosinca, kada gostuju kod Hajduka?

- Naravno da ćemo ići po pobjedu, maksimalno ozbiljno pa što bude. Ja sam u svom prvom mandatu na Poljudu imao ulogu pomoćnika Željku Kopiću, a mi smo došli u Hajduk nakon smjene trenera Joana Carrilla, koji je otišao radi poraza od Rudeša...

Nakon Hajduka slijede tri “biti ili ne biti” utakmice momčadi sa zapada metropole. Domaćin su Istri 1961, zatim su gosti u Gorici i onda “cimeru” Lokomotivi domaćini na Kranjčevićevoj.

- Možemo reći da će to biti dosta krucijalno. Da budem iskren, nadao sam se osvojiti u dvije posljednje utakmice i više od dva boda. Bili smo blizu i onda bismo Istri bili na tri boda, što bi bio ozbiljan pritisak na njih. Pokazali smo da možemo igrati protiv tih ekipa. Jednostavno nam fali da jedna pobjeda, da se “prihvatimo” za nju. Tako bismo se približili ostatku, pa se na zimu još pojačati i svim silama izboriti ostanak.

Koliko je u dva mjeseca staža Golem uspio prenijeti na kadar svoje zamisli za kormilom Rudeša, s obzirom na široki kadar koji ga je dočekao, a koji je dodatno proširen pojačanjima?

- Sada su se igrači adaptirali više na moj rad. Rezultat je to počeo pratiti, iako samo s dva boda, no nismo niti imali puno vremena. U dvije utakmice nismo primili gol, što je teško u Hrvatskoj nogometnoj ligi. Ipak, moram se vratiti na golgetersku krizu. I u mom mandatu smo bodove osvojili rezultatom 0:0, kao i u utakmici s Istrom ranije u prvenstvu. Teško je računati da se neće primiti gol, mi moramo početi zabijati. Stvaramo i neke ozbiljnije situacije, ali moramo početi zabijati - zaključio je 41-godišnji stručnjak.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
20. svibanj 2024 08:18