VLADIMIR DUGANDZIC/CROPIX
NOVA STRANICA

Kreće godina iskupljenja za Hajduk! Hoće li otkriće Roberta Prosinečkog pokriti odlazak Juranovića?

Pripreme poljudskoga nogometnog kluba krenule su jučer navečer i praktički se nastavljaju bez odmora
Piše: Davor BurazinObjavljeno: 02. kolovoz 2020. 22:35

Zašto HNL kreće ovako rano, praktički bez odmora nakon žestokog ritma u dva mjeseca da bi se nadoknadila suspenzija uzrokovana korona krizom? Zbog odgođenog Europskog nogometnog prvenstva skrojen je ovakav kalendar, reprezentacija Hrvatske je uvijek u prvom planu, a klubovi se moraju prilagoditi.
U slučaju Hajduka, ovako kratka pauza, mišljenja smo, ne može škoditi. Odnosno, već je postigla pozitivan efekt u ostajanju kompletnog stručnog vodstva.

Nije kraj svijeta

Što god netko mislio o učinku savjetnika Marija Stanića, sportskog direktora Ivana Kepčije i trenera Igora Tudora, ne bi ih trebalo pribijati na križ zbog prvih šest, sedam mjeseci. Isto tako, baš ovaj “pretis lonac”, stisnute dvije sezone kao da je jedna, očito su utjecale na taj tercet da ne ostave Hajduk na “ničijoj zemlji”, u potpunom rasulu. Da je duža stanka, da ima viša vremena, možda bi i oni preispitali što i kako dalje, ima li smisla ili ne nastaviti započeti proces na Poljudu.
Prčeviti Igor Tudor kreće u sezonu iskupljenja, sigurni smo odlučniji nego ikada pokazati tko je i što je u stanju napraviti. Hajduk je naoko isti, ali ipak jači za Dimitrisa Diamantakosa, grčkog napadača koji bi se mogao pretvoriti u jednoroga. Nekoga tko bi mogao promijeniti sve.


U redu, puno je kritika Hajduk pretrpio, zasluženo, nema spora. Zbog petog osvojenog mjesta, zbog obećanog drugog, koje je vodilo u kvalifikacije za Ligu prvaka, ali zar je to kraj svijeta? Predsjednik Uprave poljudskog kluba Marin Brbić je odstupio, struka je sačuvana i dobiven je kontinuitet.

Život u nadi

Sve loše brzo će se zaboraviti krene li nova sezona u pozitivnom smjeru. Navijači će opet živjeti u nadi, strasti će se brzo razbuktati, samo neka se prvenstvo otvori s dvije, tri upisane pobjede.
Bez obzira na to kako je izgledao Hajduk na terenu, na taktički rukopis, promjene sustava, štošta se može nabrojiti… Igor Tudor sada zna puno više o svakom od svojih nogometaša, zna što može od svakog od njih očekivati. Po godinama mlad (42) za trenera, u praksi već vrlo iskusan, nekako predmnijevamo da će iz svega što se dogodilo u korona-krizi izaći jači i bolji.
Prva će utakmica doći dok trepnemo. Nema više Josipa Juranovića i Hamze Barryja, za prvog je dobivena solidna novčana naknada, drugom je istekao ugovor.

image
VOJKO BASIC/CROPIX

Tko će još otići, jer je to neminovno, teško je procijeniti. Nema zaštićenih, Hajduku kao i uvijek trebaju novci za normalno funkcioniranje. Zato nema smisla nabrajati, apsolutno svi su u izlogu i apsolutno svi su nadoknadivi.
Inače, odlaskom Josipa Juranovića nakon pet i pol godina provedenih na Poljudu, Hajduk je ostao bez rješenja za desnog bočnog igrača. Jasno je da je to jedna od pozicija, koju će se nastojati što prije pokriti. Je li taj igrač Darko Todorović, 23-godišnjak stasao u Slobodi iz Tuzle, koji je prije dvije godine potpisao za Red Bull Salzburg?

Skromni nastupi

Prvu je sezonu imao 12 nastupa za austrijskog prvaka, dok je drugu proveo na posudbi u njemačkom drugoligašu Holstein Kielu, no ni tamo se nije naigrao (9 utakmica). U reprezentaciju Bosne i Hercegovine promovirao ga je negdašnji izbornik Robert Prosinečki prije dvije godine i od tada je za nacionalnu selekciju BiH odigrao deset utakmica.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
10. svibanj 2024 07:59