Martin Baturina

 BORIS KOVACEV Cropix
MOŽE LI BITI IZNENAĐENJA?

Mamić i Baturina nekoć su bili dio iste priče, a sad im predstoji susret u Splitu, na suprotnim stranama

Mnogo igrača je s Parka mladeži dolazilo u Dinamo. I zato će ovaj dvoboj biti poseban.
Piše: Eugen TonkovićObjavljeno: 13. veljača 2023. 18:57

Ne tako davno, točnije, u sezoni 2014./2015., RNK Split se nadmetao s Dinamom za osvajanje Rabuzinovog Sunca. Marko Rog, tadašnji igrač RNK Split, promašio je penal, koji je odlučio pobjednika u raspucavanju. Nedugo nakon toga Rog je promijenio sredinu, RNK Split zamijenio je upravo Dinamom.

Split i Dinamo i inače imaju mnogo poveznica. Mnogo bivših igrača Splita je odlazilo u Dinamo. Osim Roga, tim su putem išli i Jakić, Čop, Baturina, Zagorac. Upravo će Danijel Zagorac, dugogodišnji bivši kapetan Splita, kao i mladi fenomenalni Martin Baturina, u utorak zaigrati kao gosti na Splitovom terenu. Slijedi, naime, borba između Splita i Dinama u zaostaloj utakmici osmine finala Hrvatskog nogometnog kupa. Početak je u 14.30 sati, a mladoj momčadi Crvenih ovo će biti prva utakmica nakon duge zimske stanke.

RNK Split bio je stabilan prvoligaš sve do sezone 2016./2017. Pod vodstvom velikog sportskog zaljubljenika i entuzijasta Slavena Žužula pružao je odlične rezultate, što potvrđuje činjenica kako je u sezoni 2010./2011. osvojio treće mjesto u domaćem prvenstvu i time izborio izlaz u Europu. U sezoni 2014./2015. RNK Split dogurao je do play-offa Europske lige, gdje je kasnije bio poražen od Torina. Nakon toga, u sezoni 2016./2017., RNK Split našao se na dnu Prve HNL, te je bio na putu prema Drugoj ligi, ali HNS mu nije dao licencu ni za Prvu, ni za Drugu HNL, pa se Split odjednom našao u velikom problemu, na ponovnom putu u amaterizam.

RNK Split danas igra u Trećoj HNL Jug, zauzima sredinu tablice, a srž momčadi čine mladići potekli iz klupske akademije.

Dobra budućnost

Pred njima je nesumnjivo dobra budućnost ako ostanu na okupu.

- U omladinskoj školi egzistira svakodnevno oko tristotinjak djece. Treninzi su svakodnevno u dvije smjene. Trudimo se da odvojimo bolju djecu, kojoj poklanjamo više pozornosti kako ne bi morala okolo lutati po raznoraznim treninzima. Bez obzira u kojem je Split rangu natjecanja, djece uvijek ima. Što se tiče trenera, oni su svi licencirani, većina posjeduje visoku trenersku školu ili akademiju UEFA-e. Uvjeti za trening su idealni, teren je na raspolaganju cijeli dan, imamo i reflektore, obnovljene svlačionice, pa u tom pogledu nemamo nikakvih primjedbi. Mislim da možemo biti primjer svima. Trudimo se biti pozitivni, ozračje je dobro. Mi smo jedna velika obitelj, pokušavamo to prenijeti na naše članove i djecu - govori Goran Njegić, trener omladinske škole Splita.

Dodaje sljedeće...

- Moram istaknuti kako će se u utorak protiv Dinama na suprotnim stranama naći dva igrača ponikla u našoj omladinskoj školi. To su naš kapetan Josip Mamić, te na suprotnoj strani njegov suigrač iz mladih dana, Martin Baturina. Igrom slučaja sad se sastaju kao protivnici. Primamo svakodnevne upite za našu djecu, postoji i interes talijanskih klubova. Jedan od naših igrača već je prodan u Cosenzu, u drugu talijansku ligu, dok je za jednog drugog igrača interes pokazao klub iz Serie A.

Takvu mladu momčad Splita, željnu dokazivanja, sutra očekuje dvoboj s aktualnim prvakom Hrvatske, Dinamom, klubom prepunog kvalitetnih igrača. Mladići iz Splita nisu uplašeni, talent imaju, pokazali su to i protiv drugoligaša Cibalije u šesnaestini finala, gdje su je iznenadili rezultatom 2:0 i time osigurali sebi dvoboj s Dinamom.



POGLEDAJTE NOVU ‘VAR SOBU‘

‘Dinamo ima svjetskog talenta, u tim godinama takav nije bio ni Luka. Od ljeta ga vidim u reprezentaciji‘. Tim je riječima Ilija Lončarević komentirao igru veznjaka Modrih na utakmici protiv Istre. Pričali smo i o putu kojim je očigledno da Hajduk mora ići, ali i koje su dvije momčadi pokazale najljepši nogomet u nastavku domaćeg prvenstva. U novoj ‘VAR sobi‘ pogledajte analizu cijelog 21. kola SuperSport HNL:

Linker
12. svibanj 2024 01:15