Mario Carević
 Ivo Ravlic / Hanza Media / CROPIX
BIVŠI PRVOTIMAC HAJDUKA

LEGENDA O TEŠKIM DANIMA NA POLJUDU 'Nama su kopali grobove, današnjim igračima je lakše! Naježio sam se kada sam vidio natpis 'prvaci ili mrtvaci'

MARIO CAREVIĆ Bivši prvotimac Bijelih iz generacije koja je osvajala naslove o igranju pod jakim pritiskom navijača
Piše: Jurica RadićObjavljeno: 21. studeni 2017. 20:04

Kako je igrati pod pritiskom navijača najbolje znaju prvotimci Bijelih iz generacije koje su osvajale zadnje naslove prvaka.

- Prije 10-15 godina računalo se samo prvo mjesto. Ako si bio drugi, to ti je kao da si zadnji. Zato je pritisak bio velik - kazat će u startu Mario Carević i odmah dodati:

- Ali to je Hajduk. Kada sam s 19 godina na tribinama vidio natpis “Prvaci ili mrtvaci”, naježio sam se. Međutim, znao sam da igram za veliki klub, da će nas i takve poruke potaknuti da pružimo još više. Naposljetku, i da uzmemo trofeje.

Velika očekivanja

Nije lako bilo igrati pod pritiskom navijača prije 15-ak sezona, ali nije lako ni danas. Dvije posljednje utakmice igrači Hajduka proživljavaju teške trenutke na terenu.

Zagreb, 031215.
Igraliste NK Zagreb, Veslacka.
Trening Hajduka  pred subutnju utakmicu sa GNK Dinamo.
Na fotografiji:  Mario Carevic.
Foto: Damir Krajac / CROPIX
Damir Krajac / Hanza Media / CROPIX
Mario Carević

- Nikada nije lako nositi dres Hajduka, uvijek su očekivanja velika. U moje hajdučko igračko doba nismo primali plaću po šest mjeseci, a ja sam igrao za 1000 eura mjesečno. Strpljenja je na tribinama bilo puno manje, jer danas se dogodi da Hajduk izgubi 0:4 od Dinama, a nema zvižduka s tribina. Nama takvi porazi nisu prolazili nekažnjeno.

Sjetio se Carević zanimljive priče koja se dogodila nakon poraza od Hake u Finskoj. Izgubio je Hajduk prethodno prvenstvenu utakmicu s Interom na Poljudu (1:4), a pet dana kasnije poražen je od anonimne Hake u dalekoj Finskoj.

- Na povratku u Split dočekao nas je iskopani travnjak, a kako su rupe podsjećale na grobove, onda je rečeno da su iskopane za nas igrače. Tri dana nisam izlazio sa stadiona. Ne zato što me bio strah, nego me bio sram zbog dva poraza u nizu. Ali, to su bila neka druga vremena. S 1000 eura mjesečno mislio sam da sam najbogatiji čovjek na svijetu, jer igram za Hajduk. Danas su igrači ipak plaćeniji, a kritike je puno manje. Jasno, i očekivanja su manja. Zato mogu shvatiti sve što se događa. Igranje za Hajduk sa sobom nosi privilegije, u novije doba i financijsku zaradu, ali nosi i odgovornost za ostvareni rezultat.

Sad je ipak lakše

Kako komentirate bakljade, transparente protiv predsjednika Kosa?

- To su pitanja koja će se riješiti na relaciji navijači - uprava. Ne bih ulazio u komentare pojedinačnih događaja, mogu samo pričati o tome kako se nekoć živjelo i igralo pod navijačkim pritiskom. Prolazili smo teže dane, imali veće ciljeve, ali na kraju smo i ostvarivali rezultat. Međutim, dogodi se da uzmeš naslov prvaka, a u sljedeću sezonu kreneš s jednim ili dva slabija rezultata i odmah je s tribina nezadovoljstvo. U tom segmentu ipak se danas lakše živi, ne prolaze igrači ni dio onoga što smo mi prolazili prije 10-15 godina. Ali, nezadovoljstvo s tribina lako nestane. Samo dobar rezultat i to u seriji utakmica - zaključio je Carević.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
14. travanj 2024 18:23