SN
ĆIRO NA ČELU POBJEDNIČKE KOLONE

MAKSIMIR JE BIO PUN DVA SATA PRIJE UTAKMICE Dinamo slavi 35. obljetnicu osvajanja dugoiščekivane titule prvaka

Piše: Davorin OlivariObjavljeno: 02. svibanj 2017. 18:22

Bilo je to Dinamovo proljeće koje je predvodio čovjek koji je pušio tri kutije cigareta dnevno, koji nije pio ni kap alkohola, ali je neumjereno jeo čokoladu i spavao samo tri sata. Ćiro i njegova momčad velikom pobjedom protiv Crvene zvezde, 3:0, pokrenuli su plavi uragan koji je lansirao maksimirsku momčad do naslova prvaka 1982. godine.

Taj trijumf u kojem su Modri zdrobili Zvezdu bio je zapravo početak, najava Dinamova proljeća. Upravo danas, 2. svibnja, obilježavamo 35 godina od Dinamove pobjede protiv Budućnosti iz tadašnjeg Titograda, danas Podgorice. Bila je to utakmica kojom je i formalno završena sezona, a Dinamo je naslov osigurao i ranije...

- Naslov smo osigurali na utakmici s Željezničarom. Istina, tada nam je matematički nedostajao još jedan bod, ali nakon pobjede nad Željom od 2:0, već smo proslavili naslov s navijačima. To je bila ona prava, spontana proslava naslova prvaka - priča nam Petar Bručić, član šampionske generacije ‘82.

varazdin, 011203
varteks-hajduk / miroslav blazevic, trener nk varteks
foto zeljko hajdinjak
-spo-
Arhiva Cropix

Popularni Pero nam je otkrio gdje su dinamovci proslavili naslov nakon ogleda s Željezničarom.

- Kad smo ludo proslavili s našim navijačima i optrčali pobjednički krug, dugo smo se veselili u svlačionici, a onda smo svi skupa otišli u Markuševac. Tamo smo ostali do jutra, bila je to fantastična zabava. Ja sam uzeo pehar za naslov koji smo prije imali u svojim trofejnim tribinama, kako bismo ga podizali na slavlju u Markuševcu. Sjećam se da me Zorislav Srebrić danima proganjao dok ga nisam vratio, ha-ha - prisjetio se Bručić.

Izbačeni kompleksi

Dinamo je stavio žig na opjevani naslov prvaka prvo u Skoplju kad su pobijedili u pravoj “uličnoj tučnjavi”, Vardarovi igrači bili su tada pravi grubijani, igrali su za - Zvezdu. Bio je to zapravo zadnji pokušaj Beograđana da zaustave Dinamo.

Vaš novinar se sjeća da je pokojni radijski reporter Ivo Tomić kazao da je stoper Vardara Banković umjesto broja na dresu trebao imati otisnut znak opasnosti! Sve je ipak bilo praktički gotovo nakon slavlja na već spomenutoj protiv Željezničara u Maksimiru, 2:0, kad je popularni sarajevski trener Ivica Osim provukao: “Zadovoljan sam što smo i 60 minuta izdržali protiv ovakvog Dinama.”

zagreb,140903
intervju,zlatko kranjcar
foto:domagoj blazevic
-spo-
Arhiva Cropix

- Navijači su nakon tog ogleda sa Željom provalili na teren, na toj utakmici iz sebe smo izbacili sve komplekse, frustracije i emocije, bila je to vjerojatno naša najteža utakmica.

Zagrepčani su mogli prokockati naslov samo tako da su do kraja izgubili sve tri utakmice, a Beograđani upisali sve pobjede, uz visoku gol-razliku. Štoviše, Dinamo je u sljedeće dvije doista i izgubio, ali naslov nije došao u pitanje… Snješko Cerin postao je prvi strijelac prvenstva s 19 pogodaka.

Dakako, na čelu pobjedničke kolone bio je trener Miroslav Blažević.

U završnici su sezone, što zbog ozljeda, što zbog kartona, uz Deverića izostajali i Bručić, Hohnjec, Bošnjak, Zvjezdan Cvetković...

Promocija prvaka zbila se u Maksimiru. U zadnjem kolu, 2. svibnja, prije 35 godina, u Zagreb je došla titogradska Budućnost. Utakmica je počela u 16.30, ali stadion je već u 14 sati bio krcat. Zagreb je proključao! Već od ranih jutarnjih sati kolone su se slijevale prema Maksimiru, birtije su radile punom parom, grad je bio obojen u plavo, posebno su u uči upadali balkoni okićeni Dinamovim zastavama.

- Ta utakmica s Budućnosti odigrana prije 35 godina bila je kruna jedne nogometne bajke. Stadion je bio krcat do vrha, slavili jesmo, ali ne onako kao protiv Željezničara. Jer znali smo već da smo prvaci, nije moglo biti takve provale emocija. Rekao bih da je pobjeda nad Željom i slavlje nakon toga bilo ono pravi, narodno slavlje, a veselica nakon utakmice s Budućnosti ipak je bila - šminkerska! Ali ipak jako draga, s radošću se je sjećam - zaključio je Bručić.

Dinamo je pobijedio sa 1:0, golom Cice Kranjčara.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
18. svibanj 2024 12:41