Ronald Gorsic / CROPIX / CROPIX
NIZ NEGATIVNIH REKORDA

MOŽE LI DINAMO IZBJEĆI TUŽNU SUDBINU DEPORTIVA I MACCABIJA IZ HAIFE? Modri u Torinu spašavaju svoju čast...

Piše: Damir DobrinićObjavljeno: 07. prosinac 2016. 18:22

Dinamo će danas zaključiti svoju šestu sezonu u skupinama Lige prvaka. Počevši sa sezonom 1998/99., klub iz Maksimira odradio je 35 utakmica i ima četiri pobjede, pet remija i čak 26 poraza te gol-razliku 19:77. Na službenoj povijesnoj tablici UEFA-e u kojoj se računaju rezultati od skupine do finala LP (za pobjedu se dobivaju dva, za remi jedan bod, a i u nokaut fazi se bodovi računaju kao u skupini), Dinamo s 13 osvojenih bodova drži 71. mjesto s bodovnim učinkom kao i CFR 1907 Cluj (17 utakmica manje) te APOEL (13 utakmica manje).

No od ukupno 135 sudionika skupina LP svih vremena, nijedan nije odigrao toliko utakmica kao Dinamo, a da ima slabiji učinak. Svi klubovi koji se na toj ljestvici nalaze ispod još uvijek aktualnog hrvatskog prvaka, odigrali su minimalno 21 utakmicu manje od Dinama. Modri imaju i drugu najlošiju gol-razliku u povijesti. Ispred njih je samo Galatasaray, 23. momčad s povijesne liste, koji je u 14 sezona odigrao 104 utakmice i ima 27 pobjeda, 26 remija i 51 poraz, a gol-razlika mu je 106:175. Dinamo je na 19:77 i začelje bi trebao ostaviti turskom gigantu i nakon Torina. Poraz od 11 razlike od Juventusa Modrima bi donio neželjenu titulu...

Aktualna momčad Dinama koju su od početka natjecanja već vodili Zlatko Kranjčar, Željko Sopić i Ivajlo Petev, napravila je dosta kako bi modra statistika ostala u klasičnom negativu. Ako danas zagrebački momci upišu očekivani poraz u Pijemontu, bit će to Dinamu 11. uzastopni poraz u skupinama Lige prvaka. Takav niz su Modri već ostvarili od 14. rujna 2011. do 21. studenog 2012. kad su redom gubili od Real Madrida, Lyona, Ajaxa, Porta, Dynama iz Kijeva i PSG-a. Niz je tada zaustavljen u rezultatski nebitnom dvoboju s Kijevljanima 4. prosinca 2012. koji je pred 3.663 gledatelja u Maksimiru završio 1:1. Nije Dinamo u ovoj kategoriji najgorih u Europi, Marseille je od 2003. do 2005. nanizao čak 12 uzastopnih poraza. Daleko je još Dinamov klupski rekord od 15 utakmica bez pobjede, zasad je niz tek na deset dvoboja.

No zato je jedan negativni rekord Lige prvaka, koji je doduše ionako u vlasništvu Dinama, danas u opasnosti. Ukupno je 17 klubova fazu po skupinama završilo sa šest poraza u šest utakmica, no Modri iz sezone 2011/12. natjecanje su okončali s gol-razlikom -19, najlošijom od svih klubova s nulom. Dinamo je sada na -13 pa bi s porazom od šest golova razlike srušio vlastiti rekord.

Ni tu, nažalost, nije kraj. Porazom u Torinu Dinamo bi postao prvi klub koji je skupinu Lige prvaka u dvije različite sezone završio bez ijednog osvojenog boda. Generacija iz sezone 2011/12. primila je 22 pogotka, ali joj je tri godine kasnije rekord uzeo BATE Borisov, primivši dva gola više. Tu ne bi trebalo biti problema, u toj kategoriji primat će ove sezone preuzeti Legia iz Varšave. Dinamu su sada veći problem postignuti golovi. Dinamo je već nakon 3. odigranog kola u skupinama Lige prvaka, ali i Europske lige, ostao jedina od 80 momčadi u grupama UEFA-inih natjecanja koja nije zabila nijedan pogodak.

I dalje je situacija ista, a ostanu li modre puške bez streljiva i u Torinu, Dinamo će se izjednačiti s Deportivom iz La Corune (2004/05.) i Maccabi Haifom (2009/10.), jedinim momčadima u povijesti LP koje su skupinu završile bez postignutog pogotka. Izraelci su prije sedam godina postali prva i dosad jedina momčad koja je skupinu LP završila bez osvojena boda i postignutog gola, Dinamo bi mu se vrlo lako mogao pridružiti.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
13. svibanj 2024 21:59