Goran Mehkek / Cropix
OVAJ OBIČAJ NE ŽIVI...

Nepisano pravilo derbija: Dinamov i Hajdukov igrač nikada neće zamijeniti dres

Piše: Tomo NičotaObjavljeno: 13. ožujak 2012. 12:00

Slika koju na derbiju Dinama i Hajduka nikad nismo vidjeli. Sudac svira kraj, a Plavi i Bijeli prilaze jedni drugima i izmjenjuju dresove. Jednostavno, nepisano je pravilo da u susretima najvećih rivala ovaj običaj ne živi niti će, vjerojatno, ikad zaživjeti.

- Ma kakvi, to je nemoguće. Nikad nisam mijenjao dres ni s jednim igračem Hajduka - priznaje Tomo Šokota, bivši Dinamov napadač, koji je među Hajdukovim navijačima bio posebno “omiljen” zbog jedne provokativne poruke na majici, koju je nosio ispod dresa.

- Nije to ništa nenormalno, dapače. Mi ne volimo Hajduk, oni u Splitu Dinamo, niti je meni trebao Hajdukov dres, niti hajdukovcima Dinamov. Isto je svugdje na svijetu, zar mislite da igrači Benfice i Porta izmjenjuju dresove. Možda ako su stranci, poznaju se, pa 'ajde. Ali, Portugalci, nema šanse - priča iskreno Šokota, a i Milivoj Bračun potvrđuje da u kolekciji nema Hajdukov dres.

- Mi iz osamdesetih da smo i htjeli ne bismo mogli mijenjati dresove, jer imali smo samo dvije garniture, s dugim i kratkim rukavima. No, nije da sam i imao neku želju, tada je uspomena bio Dinamov dres. Opet, igrao sam i u Španjolskoj, tamo je također nezamislivo da rivali zamijene dresove. Zamislite danas da igrač Hajduka donese Dinamov dres u Split, pa, morao bi se skrivati - kaže Bračun.

Nije u svlačionici Hajduka nikada postojao dogovor da se s rivalima iz Zagreba ne smiju mijenjati dresovi, tvrde naši sugovornici.

- To jednostavno nije bila praksa, pogotovo ne u vrijeme kada sam igrao, uglavnom nismo uopće mijenjali dresove s bilo kojim klubom, ne samo s Dinamom. Ne zbog nekakvog animoziteta, već iz čisto ekonomskih razloga - tvrdi Joško Španjić, bivši igrač i pomoćni trener u Hajduku.

Ima rivalstva s Dinamom, ali nije to razlog da se ne mijenjaju dresovi, priča i Dean Računica.

- Ma nema tu takvih stvari, imali smo potpunu slobodu unatoč rivalstvu. Kada bi se tko dogovorio, onda bi i mijenjao dresove. Druga stvar su oni ekonomski razlozi, kakva je odluka kluba, koliko dresova imaju igrači. Ne može se tek tako 'razbiti’ garnitura opreme - govori Računica.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
19. svibanj 2024 15:52